Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Άρθρο του Δημήτρη Ι. Κατσούλη
τ. Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας
Με πρωτοβουλία προφανώς του Δήμου Μαντουδίου  Λίμνης και Αγίας Άννας δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της  ουσιαστικής δημόσιας  διαβούλευσης  που οργανώνει ο Δήμος αυτός,  οι μελέτες της πρώτης φάσης του ΣΧΟΟΑΠ Νηλέως και των ΓΠΣ Κηρέως και Ελυμνίων. Η πρωτοβουλία αυτή είναι αυτονόητη και γιαυτό δεν θα έπρεπε να συνοδεύεται από έπαινο. Οφείλουμε όμως να το κάνουμε όταν για τα τρία ΣΧΟΟΑΠ που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου, τα ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος, Κονιστρών και Δυστίων οι αντίστοιχες μελέτες όχι μόνο δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα  για να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης, αλλά ακόμη και στους δημοτικούς συμβούλους δόθηκαν αποσπασματικά τμήματα ενώ για το ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος δεν δόθηκε τίποτε άλλον πλην μία ασαφούς περίληψης και επίσης ασαφείς και γεμάτοι λανθασμένες αποτυπώσεις χάρτες.
Η απόσταση μεταξύ των δύο περιπτώσεων τεράστια. Στην περίπτωση του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας, όπου είχε προηγηθεί εγκαίρως και κοινή δημόσια σύσκεψη των τριών μελετητικών ομάδων με πρωτοβουλία του Δήμου και της Περιφέρειας που είναι η αναθέτουσα αρχή των μελετών, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στις μελέτες τόσο της δημοτικής ενότητας που τους ενδιαφέρει αλλά όσο και των υπολοίπων ενοτήτων που συναποτελούν τον Δήμο τους. Αυτή η διαδικασία είναι η πλέον ενδεδειγμένη διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού. Στην περίπτωση των ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Κύμης Αλιβερίου επιμελώς η διαβούλευση κρατήθηκε μυστική αφού ούτε καν στην ιστοσελίδα του Δήμου δεν αναρτήθηκε η οργάνωση των κλειστών – επί της ουσίας- συναντήσεων, ενώ τα στοιχεία που διέφυγαν προς την δημοσιότητα επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα της ανοικτής διαβούλευσης όχι μόνο για την υπόδειξη ορθών κατευθύνσεων αλλά και για την διόρθωση των δεδομένων της υφιστάμενης κατάστασης.
Στην επίμονη αλλά όχι επιμελή αποφυγή της  ουσιαστικής διαβούλευσης ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου είχε την αγαστή συνέργεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τόσο σε επίπεδο  υπηρεσιακό όσο και σε επίπεδο πολιτικό. Τούτο σημαίνει ότι η αναθέτουσα αρχή όχι μόνο αδιαφορεί για το περιεχόμενο των μελετών που αναθέτει και επιβλέπει και για την κατασπατάληση των πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και για τις πραγματικές ανάγκες και την προοπτική των υπό μελέτη περιοχών λες και ανήκουν σε άλλη Περιφέρεια.
Προσωπικά, όλα αυτά τα έχουμε επισημάνει στην πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας με σχετική επιστολή  αλλά φαίνεται ότι δεν παρακολουθούν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή προφανώς την έστειλαν στον κάδο ανακύκλωσης του υπολογιστή τους.

Ήρθε όμως η καλή και ορθή πρακτική του Δήμου Μαντουδίου  Λίμνης και Αγίας Άννας για να  θυμίσει ότι στη περίπτωση των ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος, Κονιστρών και Δυστίων και ιδίως του πρώτου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι πολιτικά εκτεθειμένη. Αναφερόμαστε κυρίως στον Περιφέρεια διότι αναμέναμε να ακολουθήσει παντού την ορθή πρακτική. Από άλλους δεν περιμέναμε τίποτε  καλύτερο. Ίσως ματαίως  προσδοκούσαμε την σοβαρότητα αυτή. Εντούτοις  η σύγκριση της καλής πρακτικής δημόσιας διαβούλευσης στην Βορειοκεντρική Εύβοια  και η υποστήριξη των κακών πρακτικών της Ανατολικοκεντρικής Εύβοιας ας αξιολογηθεί δεόντως από τους πολίτες.
http://evia2020.blogspot.gr/2013/09/blog-post_9.html#.Ui2fdXyeydE.gmail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου