Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Πολύς ο κόσμος, μεγάλο το ενδιαφέρον στην εκδήλωση παρουσίασης των ευρημάτων της αρχαιολογικής έρευνας στον αρχαίο οικισμό της Ξερόπολης



Με εξαιρετική επιτυχία διοργανώθηκε, το βράδυ της Κυριακής (8ης Σεπτεμβρίου) στο Λευκαντί, από το Δήμο Χαλκιδέων, σε συνεργασία με την ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων ( ΕΠΚΑ) και την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), η εκδήλωση παρουσίασης του πολυετούς ανασκαφικού έργου και στον αρχαίο οικισμό της Ξερόπολης.


Η έκταση στα ριζά του λόφου της Ξερόπολης, κατακλύστηκε από κατοίκους, επισκέπτες και φίλους της περιοχής, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών αλλά και σε μια βαθύτερη εσωτερική ανάγκη.
Αφού, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, Θανάσης Ζεμπίλης στο χαιρετισμό του: «Σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ανάταση του ηθικού και  την απόκτηση της αυτοπεποίθησης που όλοι χρειαζόμαστε, να αντλήσουμε συνείδηση και δύναμη από το μεγαλείο του πολιτισμού, της ιστορίας και της γλώσσας μας, αφού τα σύμβολα του παρελθόντος αποτελούν τη δυνατότερη έκφραση της πορείας προς το μέλλον. Τα συμπεράσματα της αρχαιολογικής έρευνας, αποτελούν για τη σύγχρονη εποχή μια κιβωτό γνώσης και η χάραξη της νέας πορείας που απαιτείται για τον τόπο και τους ανθρώπους του, δεν μπορεί παρά να έχει ως βάση στήριξης τέτοιες κιβωτούς γνώσης».
Παράλληλα, η παρουσία του πολυπληθούς κοινού απετέλεσε ανταπόδοση στην έμπρακτη διάθεση των αρχαιολόγων των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων «να επικοινωνήσουν το έργο τους», όπως την περιέγραψε στο χαιρετισμό της, η προϊσταμένη της 23ης ΕΒΑ και αναπλ. προϊσταμένη της ΙΑ΄ ΕΠΚΑ Παρή Καλαμαρά

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, αφού ξεναγήθηκαν από τους αρχαιολόγους (με το φως της μέρας και υπό τους ήχους της ορχήστρας των δασκάλων του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Ληλαντίων)  στο χώρο της ανασκαφής, παρακολούθησαν την παρουσίαση των σημαντικών –ως προς τις γνώσεις μας για την πρώιμη Ελληνική ιστορία- ευρημάτων της αρχαιολογικής έρευνας στον αρχαίο οικισμό της Ξερόπολης και στο νεκροταφείο του στην Τούμπα, από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής της ανασκαφής κατά την τελευταία δεκαετία, Ειρήνη Σ. Λαιμού.
Ενώ, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, διάβασε, ως Τήνελλος,
αποσπάσματα από το βιβλίο του για το αρχαίο Λευκαντί, «λόγια -φτερά».

Ακολούθησαν δε, ως πρόσθετη μαρτυρία της διαχρονικής ιστορικότητας του Ληλαντίου, ομιλίες από τον αρχαιολόγο της ΙΑ΄ ΕΠΚΑ Δημήτριο Χριστοδούλου, για τον «Ληλάντιο Πόλεμο» και τον αρχαιολόγο της 23ης ΕΒΑ Νικόλαο Κοντογιάννη, για τα «Μεσαιωνικά Μνημεία» στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου