Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Διάσωση... κόλαφος για το ΧΑ Η αγορά αποδοκίμασε τη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας

Η Κύπρος διεσώθη από τον... εαυτό της, εξέλιξη που αποδοκίμασαν τελικά οι αγορές, τόσο για τις άμεσες συνέπειες που θα έχει στην οικονομία όσο και για το κακό προηγούμενο που γεννήθηκε εντός της Ευρωζώνης.
Οι δηλώσεις Νταίσελμπλουμ μπορεί να διασκεδάστικαν αλλά έστειλαν σαφές μήνυμα. Οι τράπεζες δεν είναι πλέον ασφαλείς. Η προτεσταντική ηθική των Γερμανών και των συνοδοιπόρων τους φαίνεται ότι οδηγεί σε επιθετικές ανακεφαλαιοποιήσεις με ντε-φάκτο εμπλοκή των καταθετών, εξέλιξη που κάνει τις αγορές να μυρίζουν "αίμα". 
Η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ είχε λίγο απ όλα. Η αρχική απογοήτευση για την τροπή που έλαβαν οι εξελίξεις και για την επόμενη μέρα στην Κύπρο και την Ελλάδα οδήγησε σε ένα άγριο sell-off, ενώ στη συνέχεια οι traders βρήκαν ευκαιρίες τα χαμηλά και με λίγο αλλά φρέσκο χρήμα επιχειρήθηκε η ανατροπή σκηνικού. Εν τέλει όσοι αγόρασαν στα χαμηλά και κατάφεραν και βγήκαν ενδοσυνεδριακά αποκόμμισαν σημαντικά intraday κέρδη, σε μια αγορά που δεν βγάζει κανείς λεφτά εδώ και καιρό.
Η υποχώρηση των δεικτών μπορεί να χαρακτηριστεί δραματική καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,9%, ενώ ο μεγάλος όγκος συναλλαγών υποδηλώνει αυξημένη προσφορά.
Ή αβεβαιότητα για τις περαιτέρω εξελίξεις στο εσωτερικό  μέτωπο - κυρίως των τραπεζών - και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκαλεί εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, καθώς επενδυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο.
Οι ανησυχίες εστιάζονται κυρίως στις τράπεζες, λόγω και των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες υπάρχει ακόμη πλήθος εκκρεμοτήτων και ασαφειών ως προς τους όρους, τον τρόπο και τον χρόνο που θα γίνουν.
Η απορρόφηση των δικτύων των κυπριακών τραπεζών, η οποία σε άλλες εποχές θα θεωρούνταν κίνηση επέκτασης, αντιμετωπίζεται τώρα ως λύση ανάγκης για τη σωστηρία του συστήματος. Γι αυτό και η μετοχή της Τρ. Πειριαώς (η οποία απορροφά τα εδώ δίκτυα Λαϊκής -Κύπρου-Ελληνικής) έχασε 8,62%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε διακύμανση 16%(!) από το -15% έως το +1%.
Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι η αγορά τελεί εν μετρία συγχύση, με την προσπάθεια ολικής επαναφοράς να βασίζεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις παικτών που προσπαθούασν να αποδεσμεύσουν ρευστότητα.
 Η αγορά βρισκόταν ήδη σε τροχιά διόρθωσης και οι τεχνικές ενδείξεις επιδεινώνονται τώρα. Οι βασικοί δείκτες  έχουν διασπάσει καθοδικά τις πρώτες στηρίξεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες περαιτέρω υποχώρησης.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  εμφανίζονται μάλλον απαισιόδοξοι για τις βραχυχρόνιες προοπτικές, εκτιμώντας ότι  το ΧΑ θα βρίσκεται συνεχώς τις επόμενες εβδομάδες σε τεντωμένο σχοινί.
Ο Γενικός Δείκτης έχσε 4,9% διαμορφούμνεος στις 884,96 μονάδες. Απώλειες 5,3% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ όλες οι μετοχές του κλάδου βρίσκονται στο κόκκινο.  Alpha -3,57%, την Εθνική να επιτυγχάνει την ανατροπή κλείνοντας στο απόλυτο μηδέν και τη Eurobank να κλείνει με μικρά κέρδη 0,39%.
http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου