Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ



Η θετική Απόφαση του ΥΠΕΚΑ στο αίτημα  για ίδρυση Ιδιωτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στη θέση «Φούρνοι» στο Μαντούδι, απασχόλησε την συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.
Η εν λόγω απόφαση θεωρούμε ότι :


  • δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις ενστάσεις της Τοπικής κοινωνίας  για τους κινδύνους  στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής  και για την υγεία των κατοίκων της, ποντάροντας πως σε συνθήκες κρίσεις οι όποιες αντιδράσεις θα χωνευτούν  από τους κινδύνους των προοπτικών του ορατού φάσματος αυξημένης ανεργίας.  
  • υπόκειται σε σοβαρές νομικές παραλήψεις που δεν ελήφθησαν υπόψη και ήδη έχουν προσβληθεί στο ΣΤΕ.
  • χωροθετεί  χρήσεις  , χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία  - πρώτο και βασικό παράγοντα για την όποια προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας ενός τόπου , καθώς και εξόδου της από την σημερινή κρίση - , υποταγμένη μονομερώς στην εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο μεγάλων επιχειρηματικών  συμφερόντων
  • χωρίς ουσιαστική αναπτυξιακή μελέτη δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα και δεσμεύσεις όσον αφορά το παραγωγικό αναπτυξιακό προφίλ της Β. Εύβοιας  , με γιγαντιαία κυριαρχία μάλιστα μιας μορφής βιομηχανίας (1,2 GW ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο) σε βάρος των υπολοίπων  τομέων της οικονομίας


Η μονομερής Βιομηχανική μορφή ανάπτυξης  υπήρξε για δύο δεκαετίες, σχεδόν ο αποκλειστικός κορμός της παραγωγικής δραστηριότητας των κατοίκων της περιοχής. Η απότομη παύση της- και οι συνέπειες της- έχουν δώσει τα απαραίτητα μαθήματα στον τρόπο που θα πρέπει η τοπική κοινωνία να πορευθεί από εδώ και πέρα. Η ύπαρξη ενός και μόνο παραγωγικού τομέα αποδείχθηκε ότι δημιουργεί μικρές περιόδους «ευημερίας» και μακροχρόνιες προσπάθειες επούλωσης των πληγών που αφήνουν. 

Σήμερα,   λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό παγιωμένο προφίλ της Περιοχής και των κυριαρχούντων ενασχολήσεων των κατοίκων της στις νέες μεταβιομηχα-νικές συνθήκες, πιστεύουμε ότι : Η  μεταλλευτική της δραστηριότητα μπορεί  να αποτελέσει τον έναν από τους πολλούς πυλώνες ανάπτυξης.  Μαζί της μπορούν να δημιουργηθούν μονάδες χαμηλής ή ακόμη και μεσαίας όχλησης. Όλα αυτά  μαζί με τον αγροτικό  τομέα – που χρειάζεται περισσότερη στήριξη- την μεταποίηση και τον τουρισμό, χωρίς η μία δραστηριότητα να έρχεται σε βάρος της  άλλης, μπορούν να δημιουργήσουν   προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης της Περιοχής σε συνθήκες αειφορίας, και προς όφελος των κατοίκων της.Η έγκριση δημιουργίας  Βιομηχανικής Περιοχής με τους συγκεκριμένους όρους  που έγινε από το ΥΠΕΚΑ  είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από μια τέτοια προοπτική  και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει.

Η λειτουργία στην συγκεκριμένη περίπτωση του  υφυπουργού Ανάπτυξης αρμόδιου για θέματα ΒΙΠΕ  κ. Σκορδά, (όπου την άνοιξη του 2010 επιχειρηματολογούσε ως εκπρόσωπος της επενδύτριας εταιρίας στο Μαντούδι) δημιουργεί τεράστια και εύλογα πολιτικά ερωτηματικά και αναδεικνύει  την  εμπλοκή της πολιτικής και επιχειρηματικής εξουσίας, με θύμα την κοινωνία, το περιβάλλον, την ανάπτυξη και τη χώρα. Από κοντά στο ίδιο κάδρο, οι κομματάρχες της περιοχής  διαδίδουν ψίθυρους, δημιουργούν ψεύτικες ελπίδες, τάζουν θέσεις εργασίας . Διεκδικούν τον γνωστό τους ρόλο στις νέες συνθήκες.

Συμμεριζόμαστε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους , για την επιχειρούμενη επένδυση και  θεωρούμε ότι υπό  αυτό το πρίσμα  πρέπει να αντιμετωπιστεί το όλον θέμα στην συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν πραγματοποιηθεί,,  για  την έγκριση του Χωροταξικού  Σχεδιασμού  της Περιφέρειας.  

Τέλος,  σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι  -έστω και τώρα- θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να πάρει πίσω την απόφασή του για ίδρυση της ΒΙΠΕ και  μέσα από έναν ελεύθερο διάλογο και ευρεία πληροφόρηση των κατοίκων να εκφραστεί δημοκρατικά η τοπική κοινωνία με τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Στην κατεύθυνση αυτή  καλούμε την Δημοτική Αρχή  να πάρει την σχετική πρωτοβουλία ,όπως έχει υποχρέωση. 

Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ- ΛΙΜΝΗΣ- ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ   
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΕΥΒΟΙΑΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου