Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

H απάντηση του Υφυπουργούκ. Μαυραγάνη ήταν απογοητευτική στα όρια της πρόκλησης στην ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου για τις off shore της Κύμης


Πόσοι έλεγχοι στις off shore της Κύμης έχουν γίνει; Τι ποσό από τα πρόστιμα έχει εισπραχθεί; Τίθεται θέμα παραγραφής; Αυτά ήταν τα βασικά ερωτήματα που απηύθυνε χθες ο Συμεών Κεδίκογλου στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη κατά τη συζήτηση ερώτησης που με επιμονή επανέφερε στη Βουλή.


Δυστυχώς,  ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Μαυραγάνης καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν έδωσε πέρα από το ότι μετά το Κρανίδι τον Νοέμβριο συνεχίζει ο έλεγχος για την Κύμη. Αν και η απάντηση του Υφυπουργού ήταν απογοητευτική και γενικόλογη στα όρια της πρόκλησης, ο βουλευτής θα συνεχίσει να ασχολείται με τα θέματα φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς, όπως είπε, θέματα διαφάνειας είναι στην πρώτη γραμμή γι’ αυτόν αλλά και γιατί όχι η καταβολή περισσότερων από τους ίδιους αλλά η κατανομή των βαρών με δίκαιο τρόπο σε όλους θα κρίνει και την πορεία της κυβέρνησης και της χώρας.
Ο βουλευτής ρώτησε και γενικότερα θέματα που αφορούν πανελλαδικά το φαινόμενο των εξωχώριων εταιριών (off shore), θέματα καθυστέρησης στην είσπραξη προστίμων, τα προβλήματα με την υπηρεσία φορολόγησης μεγάλου πλούτου αλλά και θέματα που σχετίζονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των διαλόγων.
 


ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, ελπίζουμε να πάρουμε πραγματικά πειστικές απαντήσεις. Καταθέτω αυτήν την ερώτηση, που έχει εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρα και λόγω των πρόσφατων διαρροών σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και των όχι αδικαιολόγητων –επιτρέψτε μου να πω- αντιδράσεων που προκάλεσε. Θα έλεγα ότι ξεπερνά και τον τοπικό καθαρά χαρακτήρα, που έχει να κάνει με τις off shore εταιρείες της Κύμης, καθώς μιλάμε για μία εθνική προτεραιότητα, που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος και τελικά ένα μεγάλο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε να πληρώσουν όλοι σ’ αυτόν τον τόπο.
Πράγματι αφορμή είναι οι εξωχώριες εταιρείες οι οποίες βρέθηκαν στην Κύμη, είκοσι τέσσερις στον αριθμό, όπως επιβεβαιώθηκε και από το Υπουργείο Οικονομικών, αριθμός που προκάλεσε σε πολλούς από εμάς έκπληξη, όπως έκπληξη ήταν κι όταν μάθαμε, για παράδειγμα, ότι στο Κρανίδι είχαμε εκατόν ογδόντα τέσσερις off shore εταιρείες.
Καταλαβαίνετε ότι και η τοπική κοινωνία αναζητά απαντήσεις, αλλά θα έλεγα και όλη η χώρα συνολικά. Πραγματικά, από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι αυτές οι εταιρείες δεν καταβάλλουν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας μέχρι το 2006 ούτε βεβαίως ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, γιατί πολλές απ’ αυτές δεν είχαν καν ΑΦΜ.
Οι έρευνες έχουν ξεκινήσει, όπως είπα, σχεδόν πριν ένα χρόνο. Σε ερώτηση του Ιανουαρίου του 2012, το Υπουργείο Οικονομικών τότε είχε απαντήσει ότι από τους ολοκληρωμένους ελέγχους του ΣΔΟΕ είχαν καταλογιστεί κάποια πρόστιμα ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ, είχαν πραγματοποιηθεί τριακόσιοι εξήντα εννέα έλεγχοι σε off shore εταιρείες, από τους οποίους είχαν ολοκληρωθεί οι εκατόν δέκα πέντε και ήταν σε εξέλιξη οι διακόσιοι πενήντα τέσσερις. Είναι μία καλή αφορμή να δούμε τι απέγινε και με αυτούς τους ελέγχους.
Στο μεταξύ αναμένοντας την ενημέρωση από τα αποτελέσματα των ελέγχων και επειδή παρακολουθώ τις απαντήσεις σας, ώστε να τις επικαιροποιώ, διάβασα δηλώσεις σας που έλεγαν ότι στο Κρανίδι επί δώδεκα μήνες δεν είχε ελεγχθεί καμία υπεράκτια εταιρεία κι επειδή οι υποθέσεις από τις εκατόν ογδόντα τέσσερις αυτές εταιρείες, όπως κι ακόμα διακόσιες χιλιάδες ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου, προβαίνετε στην παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2013, χρόνο παραγραφής των χρήσεων από το 2000 έως το 2006, ενώ μεταφέρετε τις υποθέσεις αυτές, όπως και της Κύμης, για την οποία μιλάμε, στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο, το οποίο πραγματικά ελπίζω να ενισχύσετε με ελεγκτές, για να μπορέσει να ανταποκριθεί σ’ αυτό το δύσκολο έργο.
 Βέβαια υπάρχει κι ένα θέμα καθυστέρησης και αποσυντονισμού. Έτσι εξηγείται και το παράδοξο ότι παρόλο που ο φόρος που αναλογεί στις εξωχώριες εταιρείες αυξήθηκε από το 3% στο 15%, τα έσοδα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν και την ίδια στιγμή ο αριθμός των εταιρειών αυτών αυξήθηκε.
Έχω το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ «Το Ελληνικό Κόλπο με τις Off Shore». Είναι πρόσφατο, στις 16 Νοεμβρίου του 2012. Αναφέρεται, για παράδειγμα στην Εύβοια, όπου ο αριθμός των εξωχώριων εταιρειών από εξήντα τέσσερις αυξήθηκε σε εξήντα έξι. Αυτό κάτι λέει για τους ελέγχους. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Το 2012 ήταν οι έλεγχοι σε ολόκληρη την Ελλάδα για εννιακόσιες εξήντα πέντε off shore και πληρώθηκε ένα ποσό 345.200 ευρώ.
Θα επανέλθω, για να μην καταχραστώ το χρόνο, στη δευτερολογία μου για να θέσω και τις υπόλοιπες ερωτήσεις.
Ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, απολογούμαι  για το ότι υπήρξε καθυστέρηση στο να απαντήσω στην ερώτησή σας και το είχα αναβάλει, αλλά πραγματικά υπήρχαν επείγοντες λόγοι τότε. Είναι πάρα πολύ επίκαιρη όντως και θέλω να σημειώσω ότι η ηγεσία του Υπουργείου από τη στιγμή που ανέλαβε, αντιλήφθηκε ότι το καθεστώς με αυτές τις λεγόμενες off shore εταιρείες είναι προβληματικό από πλευράς ελέγχου και τούτο διότι αυτές οι εταιρείες, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, με αφορμή την ερώτηση για τις εταιρείες της Κύμης, είναι εταιρείες οι οποίες εγγράφονται σε τοπικές ΔΟΥ που πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σ’ έναν ενδελεχή έλεγχο των περιπτώσεων αυτών.
Γι’ αυτό, λοιπόν τι κάναμε; Αρχίσαμε και μεταφέρουμε αυτές τις υποθέσεις. Κι αυτό αρχίσαμε να το κάνουμε από το Κρανίδι. Το Νοέμβριο συνεχίσαμε με την Κύμη. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό σε όλη την Ελλάδα, για να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα σε μεγάλα ελεγκτικά κέντρα, όπου υπάρχει και περισσότερη εμπειρία, αλλά και μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό, να κάνουν ελέγχους ούτως ώστε, εφόσον υπάρχουν παραβάσεις, αυτές να καταλογιστούν και να υπάρχει –όπως σωστά είπατε- ένα αίσθημα δικαίου στην ελληνική κοινωνία και να μην υπάρχει η εντύπωση ότι χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους μορφές για την αποφυγή φόρων.
Ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
 Φαντάζομαι ότι στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του κυρίου Υπουργού θα έχουμε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.
Συνεχίζοντας αυτά που έλεγα, σας αναφέρω ότι το 2011 υπέβαλλαν δήλωση εννιακόσιες ενενήντα οχτώ εξωχώριες και φορολογήθηκαν με 887. 650 ευρώ μόλις. Το 2010 οι εταιρίες αυτές ανέρχονταν σε χίλιες εκατόν εβδομήντα επτά –βλέπετε ότι αυξάνονται- και ο φόρος ήταν στα 3. 410. 000 ευρώ.
Εν προκειμένω, ολοκληρώνοντας τα ερωτήματα για τις off shore της Κύμης, οι οποίες αποκτούν μια δειγματοληπτική, απλά, διάσταση σε σχέση με το φαινόμενο αυτό σε όλη την Ελλάδα, θα ήθελα να ρωτήσω: Πόσες εταιρίες έχουν ελεγχθεί; 
Μας είπε ο κύριος Υπουργός ότι το Νοέμβριο συνέχισε ο έλεγχος μετά το Κρανίδι κι άρα, ίσως έχει μια πρώτη εικόνα για το πόσες από αυτές τις εταιρίες έχουν ελεγχθεί.
Θα ήθελα, ακόμη, να μας απαντήσει, ποιο είναι το ποσό των βεβαιωμένων προστίμων και τι ποσό έχει μπει τελικά στα ταμεία. Διότι, αυτό είναι που μετράει, όχι απλά το να καταγράφουμε τα πρόστιμα.
 Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν τίθεται θέμα παραγραφής. Ίσως, στο θέμα αυτό να πρέπει να ληφθεί μια απόφαση, όπως έγινε και στο Κρανίδι.
Ξέρετε, επειδή έχω βάλει πραγματικά τα θέματα διαφάνειας στην πρώτη γραμμή σε αυτή μου την κοινοβουλευτική μου θητεία, πιστεύω ότι δεν μπορούμε να φορολογούμε με συντελεστή 45% τους μισθωτούς την ώρα που υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες, όπως με τις off shore εταιρίες. Θα πρέπει, πραγματικά, στους πολίτες να δείξουμε ότι έχουμε την πρόθεση να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή.
Ελάτε να δούμε αυτό το θέμα που ήδη ανέφερε στην πρωτολογία του ο Υπουργός, ότι επειδή δεν μπορούν οι τοπικές ΔΟΥ να καλύψουν τα κενά, έχουν γίνει κέντρα τα περιφερειακά.
Πρόσφατα, παραιτήθηκε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, επικεφαλής της ομάδας που ασχολούταν αποκλειστικά με τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, όπου σύμφωνα με την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» η αιτία της παραίτησής του ήταν τα εμπόδια που μήνες τώρα μπαίνουν στο έργο της ομάδας με κίνδυνο να χαθούν εκατομμύρια ευρώ.
Ξέρετε, είναι πολύ απογοητευτικό και θλιβερό να λέει κάποιος υπάλληλος «Παραιτούμαι, γιατί μπαίνουν εμπόδια».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής από τα 120 εκατομμύρια καταλογισμένα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί από τις εφορίες μόνο τα 12 εκατομμύρια και έχουν εισπραχθεί μόνο το 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικών χρεών εισπράχθηκαν μόλις 19 εκατομμύρια.
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αναφέρεται στην απόφαση ακριβώς να μεταφερθεί ο έλεγχος στα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα που είναι ήδη υπερφορτωμένα. Αυτό είναι ένα γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για το αν με αυτόν τον τρόπο αποσυντονίζονται ο ελεγκτές και χάνεται πολύτιμος χρόνος. Και φυσικά, ένα μέρος των υποθέσεων κινδυνεύει με παραγραφή.
Θα έλεγα ότι δεν μπορούμε πραγματικά να καταλάβουμε –μαζί με τους πολίτες κι εγώ- γιατί δεν ξεκινάμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο εξ αρχής που να είναι απλοποιημένο και πιο δίκαιο. Θυμίζω ότι είχε γίνει μεγάλη δουλειά με τον εθνικό διάλογο επί Κυβερνήσεως Παπαδήμου και είχαμε καταλήξει στα λεγόμενα «προγεφυρώματα». Τότε ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε. Δεν θα πρέπει να φτιάξουμε ένα παλιό σύστημα με μπαλώματα που ήδη ήταν διάτρητο. Ενδεχομένως, αν δεν μπορούμε αλλιώς, ας αντιγράψουμε ένα σχέδιο όπως εφαρμόζεται και στο εξωτερικό.
Κι εδώ απαντώ κι σε εκείνους, οι οποίοι έλεγαν –θυμάμαι τότε-  ότι είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και ότι δεν πρέπει να έρθουν τεχνοκράτες και νέοι υπάλληλοι, όταν προσπαθήσαμε να φέρουμε καινούριους ελεγκτές εφοριακούς μέσω διαγωνισμών. Και θυμάστε πως τότε συνδικαλιστές «μπούκαραν» στην κυριολεξία –και συγγνώμη για την έκφραση- για να μη γίνει διαγωνισμός. Υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να κάνουμε, ούτως ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη στο φορολογικό.
Όλα αυτά τα γνωρίζετε. Είστε έγκριτος και πραγματικά αξιόλογος στη θέση αυτή. ελπίζω να έχει αποτέλεσμα η όλη σας προσπάθεια, διότι το θέμα αυτό είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Και από το πώς θα πάμε τελικά στο κομμάτι της φοροδιαφυγής, πιστεύω ότι θα κριθεί συνολικά και η πορεία αυτής της Κυβέρνησης.
Ευχαριστώ πολύ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, τέθηκαν βεβαίως, πολύ περισσότερα θέματα από αυτά που αναφέρονται στη σχετική ερώτηση. Θα απαντήσω σε μερικά, παρότι δεν είθισται να ξεφεύγει κάποιος από το ερώτημα που τίθεται.
Όσον αφορά τις υποθέσεις «ιδιωτών μεγάλου πλούτου», όπως χαρακτηρίζονται, υπήρξε σχετική ανακοίνωση λεπτομερέστατη –θα έλεγα- του Υπουργείου χθες που αναλύονται οι ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο σχετικά με την ενίσχυση αυτών των συνεργείων για τον καλύτερο συντονισμό τους, όπως επιτυγχάνεται με την ένταξή τους σε ένα μεγάλο ελεγκτικό κέντρο και μάλιστα, με συνέχιση των υποθέσεων από τους ίδιους τους ελεγκτές και ενίσχυση των συνεργειών αυτών με πενήντα άτομα.
Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και οι προσκλήσεις για τα εμβάσματα στέλνονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και εν γένει γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια.
 Θα ήθελα ιδίως δε να θίξω το θέμα των ελεγκτών, στο οποίο αναφερθήκατε. Δεν εξετάζω αν η μέθοδος, η οποία ακολουθήθηκε, ήταν σωστή ή όχι. Εξετάζω το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα ήταν ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός τα τελευταία δύο χρόνια έχασε αριθμό ελεγκτών. Αυτό δημιούργησε μία σειρά από προβλήματα και το έχω αναφέρει εδώ στη Βουλή. Μάλιστα, για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, απλοποιήσαμε αυτήν τη μέθοδο και προβαίνουμε τώρα στην προκήρυξη της διαδικασίας για να επανενταχθούν ελεγκτές στο σύστημα. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τους ελέγχους και να είμαστε σε θέση πλέον να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις.
Επίσης, υπάρχει μία σειρά από άλλες δράσεις κατά της φοροδιαφυγής, τις οποίες ανέφερα σε επερώτηση που είχα από τους Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
Θέλω να είστε σίγουρος ότι η δική μας προσπάθεια και η προσωπική μου είναι ακριβώς να πετύχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στον τομέα της φοροδιαφυγής, γιατί μόνο έτσι, όπως έχω πει κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν στην Αίθουσα αυτή, θα μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τον Έλληνα πολίτη από τα όποια βάρη υπάρχουν λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι και πάρα πολύ προσεκτικοί στον τομέα αυτό και θα το διαπιστώσετε και με τις ενέργειες στις οποίες θα προβούμε.
Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου