Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Spiegel: Την Ευρωπαική ολοκλήρωση προωθεί η Μέρκελ

Ένα σημαντικό άρθρο έχει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Εμείς το κρίνουμε σημαντικό, καθότι "στα υπόγεια" των Ευρωπαϊκών διαδρόμων προωθούνται σχέδια τα οποία θα αλλάξουν την  Ε.Ε όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Ίσως του χρόνου η ΕΕ να μην θυμίζει τίποτα από την σημερινή της μορφή. Άλλωστε για τον λόγο αυτό οι αναγνώστες μας χθες διάβασαν και την ανάρτηση που αφορούσε τις δηλώσεις της κας. Μπενάκης.  
Τονίζουμε ότι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας την σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Μαρτίου του 2013, γιατί μετά από αυτή την σύνοδο όλα θα είναι διαφορετικά!!! (εδώ θα είμαστε...)


Το Der Spiegel
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ προωθεί μια νέα συνθήκη για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των χωρών-μελών αλλά και των εταίρων της, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει σήμερα Δευτέρα. Μάλιστα, μια από τις προτάσεις είναι να ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η επίβλεψη της τήρησης των προϋπολογισμών.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» γράφει το περιοδικό.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται να επιθυμεί «να πραγματοποιήσουν σύνοδο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προκειμένου να θέσουν νέες νομικές βάσεις για την ΕΕ».

Σύμφωνα με το Der Spiegel, «ο σύμβουλος της Καγκελαρίου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νικολάους Μέγερ-Λάντρουτ διεξήγαγε συζητήσεις γύρω από το σχέδιο αυτό στις Βρυξέλλες».

«Η ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση αναμένεται να καθοριστεί στη διάρκεια συνάντησης κατά τη σύνοδο κορυφής που προβλέπεται για το Δεκέμβριο» αναφέρει ακόμη το περιοδικό.

Μια από τις ιδέες που φέρεται να προωθεί το Βερολίνο αφορά το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «το οποίο θα μπορούσε για παράδειγμα να αποκτήσει το δικαίωμα να επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και να τιμωρεί όσους δημιουργούν ελλείμματα».

Το περιοδικό διευκρινίζει ωστόσο ότι «η πρόταση αυτή δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στα περισσότερα κράτη-μέλη».

Στη διάρκεια μιας ανεπίσημης συνάντησης δέκα υπουργών Εξωτερικών, η πλειονότητα απέκρουσε την ιδέα μιας τέτοιας συνόδου, την οποία προώθησε ο γερμανός υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε» γράφει o Spiegel

H Ανγκελα Μέρκελ επιμένει εδώ και μήνες στην ανάγκη να υπάρξει «περισσότερη Ευρώπη» προκειμένου να απαντήσει στις προκλήσεις που θέτει η κρίση του ευρώ.

«Υπάρχουν επίσης στάδια για περισσότερη ολοκλήρωση που θα απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη (της ΕΕ). Δεν έχουμε φτάσει εκεί, δεν πρέπει όμως να υπάρχουν ταμπού» είχε δηλώσει στα τέλη Μαΐου στη συνόδου των χωρών που βρέχονται από τη Βαλτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου