Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Eρχονται απολύσεις σε ΔΕΚΟ-Τράπεζες

Φωτιές ανάβει η τροπολογία  που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης σύμφωνα με την οποία δίνεται το δικαίωμα αυτασφάλισης μέχρι την συνταξιοδότησή τους σε όσους εργαζομένους των ΔΕΚΟ ή τραπεζών χάσουν τη δουλειά τους.
Και αυτό διότι ουσιαστικά η ρύθμιση αυτή αποτελεί προάγγελο των απολύσεων που έρχονται τόσο στις ΔΕΚΟ όσο και τις τράπεζες.
Βλασει της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα αυτασφάλισης προκειμένου οι απολυόμενοι να συμπληρώσουν τα χρόνια που χρειάζονται για να συνταξιοδοτηθούν. Τα παραπάνω επιχειρεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στα ταμεία και στην περίθαλψη από το σχέδιο απολύσεων προσωπικού που ζητά επιτακτικά η Τρόικα.
Η τροπολογία Κουτρουμάνη ψηφίστηκε και προβλέπει ότι «ασφαλισμένοι σε φορείς ή κλάδους κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις διατάξεις των άρθρων 5 του ν. 3029/2002 και του άρθρου 1 του ν. 3655/2008 (δηλαδή ΗΣΑΠ, ΕΤΕ, ΑΤΕ, ΤτΕ, πρώην ΕΤΒΑ κ.α.) μπορούν σε περίπτωση διακοπής καθ΄οιονδήποτε τρόπο της υποχρεωτικής ασφάλισής τους να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους στον ίδιο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης και στους ίδιους κλάδους πρόνοιας και ασθένειας υπό τις προϋποθέσεις του αρ. 41 του α.ν. 1846/1951 ως ισχύει».

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι ασφαλισμένοι που θα συνεχίζουν προαιρετικά την ασφάλισή τους, υποχρεούνται να καταβάλουν κάθε μήνα ολόκληρο το ποσό εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου με βάση υπολογισμού τις τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν από τη διακοπή της εργασιακής σχέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου