Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πλήρες Κείμενο της Συνέντευξης της Προέδρου της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη στην εφημερίδα Ναυτεμπορική

1.Κυρία Κατσέλη, ένα ακόμη κόμμα στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο. Γιατί τώρα η Κοινωνική Συμφωνία; Υπάρχει πολιτικό κενό που να μπορεί να καλύψει;
Υπάρχει σοβαρό πολιτικό κενό που η Κοινωνική Συμφωνία φιλοδοξεί να καλύψει. Εμείς λέμε ότι ναι, μπορούμε να διατυπώσουμε, εντός της Ευρωζώνης, έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο για να βγούμε από την κρίση.

Απέναντι στον αδιέξοδο μονόδρομο της λιτότητας που βαθαίνει την ύφεση, διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες και οδηγεί τη χώρα σε χρεωκοπία,  υπάρχουν, και μπορούμε να προτάξουμε και να διαπραγματευθούμε με επιτυχία, συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που στηρίζουν την ανάπτυξη και μοιράζουν τα βάρη με έναν δίκαιο τρόπο. Με σύμμαχο την κοινωνία. Αυτή είναι η εναλλακτική επιλογή, που προβάλλει η «Κοινωνική Συμφωνία» μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας για την έξοδο από την κρίση. Αυτή η επιλογή μας διαφοροποιεί από τα άλλα κόμματα. Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε ξανά την ελπίδα και την προοπτική για το σήμερα και το αύριο. Να μπορούν όλοι όσοι το θέλουν, και κυρίως οι νέοι, να δημιουργήσουν στον τόπο μας.

 2.      Δεν θα μπορούσατε να προωθήσετε αυτές τις αντιλήψεις, να παλέψετε γι αυτές τις ιδέες στο πλαίσιο ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος, όπως το ΠΑΣΟΚ;
Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος ως Υπουργός Οικονομικών, επέλεξε να κλείσει την πόρτα στις απόψεις που εκφράζουμε. Αυτά που μπορούσε να κάνει δεν ήθελε να τα κάνει και αυτά πού ήθελε να κάνει δεν μπόρεσε να τα κάνει. Και αυτό, διότι έχει ασπασθεί νεοφιλελεύθερες συνταγές που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τις αξίες για τις οποίες αγωνισθήκαμε  τόσα χρόνια. Αποδείχθηκε ανίκανη να προωθήσει με αποτελεσματικότητα τομές, όπως το εθνικό φορολογικό σχέδιο ή την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, που έχει ανάγκη η χώρα.
3.      Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Άκη Τσοχατζόπουλου και της κας Ντόρας Μπακογιάννη;
Η δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί τάχιστα και το νυστέρι να μπει βαθειά στο κόκαλο. Όλες οι υποθέσεις να βγούνε στο φως και να υπάρχει τιμωρία εκεί που πρέπει να υπάρχει.
4.      Το διάστημα που μεσολάβησε από την αναγγελία ίδρυσης της «Κοινωνικής Συμφωνίας» ως σήμερα οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές. Πιστεύετε ότι θα ξεπεράσετε τον φράχτη του 3%, για την είσοδο σας στη Βουλή;
Το πολιτικό τοπίο είναι ιδιαίτερα ρευστό και όλα θα κριθούν την τελευταία εβδομάδα. Ένα μεγάλο ποσοστό κλείνει το τηλέφωνο στους δημοσκόπους και από αυτούς που απαντούν ένα 20% περίπου λένε ότι δεν γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν. Αφήστε που έχουμε και καταγγελίες ότι δεν αναφέρεται η «Κοινωνική Συμφωνία» ως κόμμα. Τα μηνύματα που εμείς έχουμε από τη βάση είναι πολύ ενθαρρυντικά, ιδιαίτερα για ένα κόμμα που ιδρύθηκε πριν από ένα περίπου μήνα. Πιστεύω ειλικρινά ότι η «Κοινωνική Συμφωνία» θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν ώστε να λειτουργήσουμε ως καταλύτες στην ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης στον τόπο.
5.      Υπάρχουν περιθώρια για μία εναλλακτική πρόταση;
Περιθώρια υπάρχουν, αρκεί να διατυπώσουμε και να διαπραγματευθούμε με αξιοπιστία ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κοινωνική συνοχή  να αποτελούν «κόκκινες γραμμές». Αρκεί να διεκδικήσουμε συμμαχίες στην προοδευτική Ευρώπη και να αναδείξουμε επιλογές που δίνουν προοπτική στους πολίτες απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αναζητούν εναλλακτικές διότι βλέπουν ότι το Μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο.
6.      Μπορείτε να μας δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα; Να συγκεκριμενοποιήσετε τις πολιτικές σας προτάσεις για να πείσετε τους ψηφοφόρους;
Εναλλακτική πολιτική είναι να προωθούν συγκεκριμένα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της εισφοροδιαφυγής, αντί της μείωσης μισθών και συντάξεων και της ανελέητης φοροεπιδρομής στη μέση ελληνική οικογένεια. Εναλλακτική πολιτική είναι να υπάρξει κούρεμα και ρύθμιση δανείων αντί της χρεοκοπίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων – καταθέσαμε πρόταση νόμου γι’ αυτό. Ένας ισχυρός και αποτελεσματικός πυλώνα «δημόσιου συμφέροντος» στο Τραπεζικό σύστημα για ρευστότητα στην αγορά αντί στήριξης των Τραπεζών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Πριν λίγες μέρες καταθέσαμε πρόταση νόμου για τη καθιέρωση Κοινωνικού Τιμολογίου, ώστε άνεργοι και όσοι έχουν εισόδημα στο όριο της φτώχειας να μπορούν να απολαμβάνουν κοινωνική τιμή για τα μέσα μαζικής μεταφοράς με το εισιτήριο στο 50% της αρχικής του τιμής, μειωμένα κατά 50% τέλη διοδίων, και κοινωνικό τιμολόγιο για το νερό και το ρεύμα.
Έχουμε προτείνει την έκδοση ειδικού αναπτυξιακού ομολόγου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την Ελλάδα. Για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων, αλλά και δράσεων που στηρίζουν επενδυτικά μικρομεσαίες, καινοτόμες επιχειρήσεις.
7.      Η Ελλάδα, με τα δεδομένα οικονομικά προβλήματα, τις δομικές ανισορροπίες, τις κοινωνικές και πολιτικές δυσπλασίες έχει μέλλον εκτός Μνημονίου; Μπορούμε να φανταστούμε την χώρα και την ελληνική κοινωνία έξω από το πλαίσιο που έχουν επιβάλει οι δανειστές της και οι εταίροι μας;
Το Μνημόνιο, ως έχει σήμερα, οδηγεί μαθηματικά τη χώρα σε βαθειά ύφεση, σε κοινωνική αποσάθρωση, σε παύση πληρωμών και σε αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και χρέους. Αυτό λοιπόν που προέχει είναι να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο και να μπορούμε να το κάνουμε. Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, που προτείνουμε, εξυπηρετεί τη δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να ρίχνει τα βάρη μονοσήμαντα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και στη μέση ελληνική οικογένεια. Αυτό που λείπει, είναι η αποφασιστικότητα και η πολιτική βούληση του πολιτικού συστήματος να διαπραγματευθεί σκληρά  όχι μόνο με τους δανειστές μας αλλά και με εξωθεσμικά κέντρα επιρροής και εξουσίας στην Ελλάδα. Οι ίδιοι οι δανειστές μας ήδη εκτιμούν ότι το πρόγραμμα του μνημονίου «δεν βγαίνει» και επομένως πρέπει να αλλάξει.
8.      Υπάρχουν δυνάμεις να ηγηθούν και να αποδεχθούν το βάρος της ευθύνης και της συμμετοχής σε έναν τέτοιο αγώνα; Υπάρχει κάπου, κάποια εγγύηση ότι η ελληνική κοινωνία δεν θα κατρακυλήσει σε εποχές δομικής φτώχειας, όπως ήταν οι πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες;
Η «Κοινωνική Συμφωνία» λέει ότι ναι, μπορεί εντός του ευρώ να διατυπωθεί μια ρεαλιστική και συγχρόνως ριζοσπαστική πολιτική εξόδου από την πολύμορφη κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.
Οι πολίτες θα κληθούν, επομένως, να επιλέξουν ποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν τη θέληση και την ικανότητα να διαπραγματευθούν ισχυρά ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν δώσει δείγματα γραφής, έχουν σχέδιο και έχουν γνώση, διεθνή εμπειρία και κυρίως αποφασιστικότητα.
9.      Έχει τις δυνάμεις η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία τις απαραίτητες αντοχές, για να παραμείνει στην ευρωζώνη;    
Η θέση της Ελλάδας είναι εντός της ευρωζώνης. Γι’ αυτό και εμείς λέμε ότι ναι, μπορούμε να διατυπώσουμε, εντός της Ευρωζώνης, έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο για να βγούμε από την κρίση.
10.  Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει με τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη;
Ο συσχετισμός δυνάμεων δεν είναι σήμερα ευνοϊκός. Όσο, όμως, γίνονται αντιληπτά τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η συνταγή της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, τόσο υπάρχει έδαφος για να διατυπωθεί μία εναλλακτική πειστική πρόταση από τις  προοδευτικές δυνάμεις.
Η «Κοινωνική Συμφωνία» επιδιώκει να συναντήσει και να διαμορφώσει τέτοιες σταθερές συμμαχίες με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ε.Ε., με κοινό στόχο τη δημιουργία  μιας δημοκρατικής, προοδευτικής και κοινωνικής Ευρώπης, η οποία θα αποτελέσει αντίβαρο στις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές, που συνθλίβουν κοινωνικές κατακτήσεις, αδύναμες κοινωνικές τάξεις και εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου