Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Μήπως, για αυτό βιώνουμε θέματα Εθνικής Ανεξαρτησίας σήμερα;

Διαβάστε τι μεταδίδει το Bloomberg: «Μάχη» στη Μεσόγειο για το φυσικό αέριο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη» στα νερά της Μεσογείου, με φόντο τη σπουδαία ανακάλυψη του Ισραήλ στην Κύπρο, η οποία πιθανώς θα μετατρέψει τον εισαγωγέα φυσικού αερίου
σε εξαγωγέα, με τις χώρες από το Λίβανο μέχρι την Τουρκία να επιθυμούν την εκμετάλλευση ανάλογων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η Noble Energy εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ, στα οποία βρίσκονται περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, περισσότερα από τα τριπλάσια από τα εναπομείναντα αποθέματα της Βρετανίας και αξίζουν σχεδόν 670 δισ. δολάρια σε σημερινές τιμές. Η εταιρεία που εδρεύει στο Χιούστον, βρίσκεται πίσω και από την ανακάλυψη της «Αφροδίτης».
Με τις ΗΠΑ να εκτιμούν ότι στην περιοχή βρίσκονται περίπου 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αρκετά για να προμηθεύσουν ολόκληρο τον πλανήτη για ένα χρόνο, ο Λίβανος και η Τουρκία έχουν εντείνει την αναζήτησή τους στην περιοχή. Οι εδαφικές συγκρούσεις στην περιοχή πρώτα θα πρέπει να επιλυθούν, διαφορετικά η προοπτική αυτή μπορεί να παραμείνει ανεκμετάλλευτη.
«Όλες οι πλευρές αντιμετωπίζουν πλέον την Ανατολική Μεσόγειο υπό διαφορετικό πρίσμα, αλλά την ίδια ώρα οι συνοριακές τους διαφορές παραμένουν πολύ σημαντικές», σχολιάζει ο Charles Gurdon, managing director της Menas Associates. «Στο τέλος οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις θα πρέπει να υπαχθούν σε διεθνή διαιτησία.
Οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους σχετικά με τα χωρικά ύδατα και την εθνική κυριαρχία, προτού εταιρείες όπως οι  BP, Total και Royal Dutch Shell συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν την περιοχή ως κέντρο εξαγωγών, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Sohbet Karbuz της OME, σχολιάζει πως μια κοινή αξιοποίηση των πόρων της περιοχής ενδέχεται να αλλάξει την πολιτική κατάσταση  προς όφελος της περιοχής.
Ο Λίβανος και το Ισραήλ δεν έχουν καθορίσει τα θαλάσσια σύνορα, ενώ οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και το Ισραήλ είναι τεταμένες.
Εν τω μεταξύ Κύπρος και Ισραήλ εξετάζουν την πιθανότητα κατασκευής ενός αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ελέγχουν. Όπως είχε δηλώσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, η σύνδεση αυτή θα επιτρέψει στις δύο χώρες να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες τους πριν εξάγουν το φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου