Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Καλπάζει η Ηπατίτιδα C στη χώρα!!

Περίπου 200.000 άτομα στην Ελλάδα ή το 2% του πληθυσμού εκτιμάται ότι χωρίς να το γνωρίζει, πάσχει από Ηπατίτιδα C
Η ευρείας κλίμακας άγνοια του πληθυσμού για τη σιωπηρή και ύπουλη κατά τους ειδικούς λοίμωξη που μεταδίδεται από μολυσμένο αίμα και αποτελεί την κύρια αιτία για κίρρωση του ήπατος, μεταμόσχευση ήπατος,
ενώ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για ηπατικό καρκίνο, οδήγησε την ΜΚΟ Praksis στον σχεδιασμό ενημερωτικής εκστρατείας, αλλά και άμεσης έναρξης διενέργειας δωρεάν τεστ στα πολυιατρεία της στην Αθήνα (2108213704) και στη Θεσσαλονίκη (2310556145). Δείγμα σιέλου και είκοσι λεπτά αρκούν για να μάθουν ανώνυμα οι ενδιαφερόμενοι αν έχουν προσβληθεί ή όχι από Ηπατίτιδα C (τηλ. γραμμή χωρίς χρέωση 8001111600 για πληροφορίες HIV, Ηπατίτιδες Β και C).
Τα τελευταία δύο χρόνια, καταγράφεται αύξηση των περιστατικών που επισκέπτονται την Praksis σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Πρόκειται συνήθως για χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών που διαγιγνώσκονται με Ηπατίτιδα C. Σημειώθηκε αύξηση 15 άτομα ανά μήνα στα διάφορα ιατρεία, με το 90% εξ αυτών να πάσχει από ηπατίτιδα C» τόνισε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Praksis, Τζανέτος Αντύπας.
«Μας αφορά όλους. Είναι αθόρυβη νόσος, που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ηχηρή, χωρίς διάθεση τρομολαγνείας» πρόσθεσε, μετά την προβολή σποτ που από την Πέμπτη θα προβάλουν τηλεοπτικοί σταθμοί, το οποίο υπογραμμίζει τη διάχυση της μετάδοσης της λοίμωξης σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού. Στις υψηλού κινδύνου ομάδες ανήκουν τα άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών, έχουν κάνει τατουάζ με μη αποστειρωμένα εργαλεία, έχουν σεξουαλικές επαφές δίχως προφύλαξη με εναλλασσόμενους συντρόφους ή προέρχονται από χώρες όπου δε διενεργούνται υγειονομικοί έλεγχοι.
Ωστόσο, «η Ηπατίτιδα C δεν μεταδίδεται με φτάρνισμα, βήχα, φιλί, αγκαλιά, κοινή χρήση οικιακών σκευών, θηλασμό, τροφή ή νερό, καθημερινή κοινωνική επαφή στον χώρο εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Στυλιανός Καραταπάνης, διευθυντής Α΄Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο της Ρόδου και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ηπατος. Παρόλα αυτά, τα μέλη οικογενειών που περιλαμβάνουν ασθενή με Ηπατίτιδα C, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κοινά ξυραφάκια, κλπ.
Πολυτέλεια η θεραπεία;
Ιδιαίτερα υψηλό το κόστος για θεραπεία της Ηπατίτιδας C που κυμαίνεται μεταξύ 1.000 ευρώ και 2.000 ευρώ τον μήνα, ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη «αν αναλογιστεί κανείς ότι απαιτείται τουλάχιστον εξάμηνη με ετήσιας διάρκειας θεραπεία.
Ομως η συρρίκνωση των καλύψεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και η οικονομική κρίση θα οδηγήσουν στη θλιβερή διαπίστωση του ναι μεν να γνωρίζουμε με τη διενέργεια ελέγχων όπως της Praksis, ποιοι νοσούν, αλλά να μην μπορούν να θεραπευθούν, αφού δε θα αντέχουν το υψηλό κόστος. Θα θεωρείται πολυτέλεια», πρόσθεσε με σκεπτικισμό ο κ. Καραταπάνης.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου