Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Από σήμερα μειώνονται οι μισθοί, ακριβαίνουν τα αγαθά !!

Με νέες ανατιμήσεις των προϊόντων, μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, καθώς και νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων ξεκινάει από σήμερα. Η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) κατά 2%, από 11% που ισχύει σήμερα στο 13%, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2011, προβλέπει αυξήσεις τιμών στα είδη διατροφής, στη ψυχαγωγία, στις υπηρεσίες ΔΕΚΟ, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες υγείας και στις επισκευές, ενώ οι τομείς που ευνοούνται είναι τα φάρμακα, ως είδη πρώτης ανάγκης, και οι τουριστικές υπηρεσίες.
Αυξάνεται για τρίτη φορά μέσα στο 2010 ο ΦΠΑ, ενώ οι εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η αύξηση των προϊόντων θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ στους Έλληνες καταναλωτές. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κρίνει αμφίβολη την προσδοκόμενη αύξηση εσόδων στα κρατικά ταμεία, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ από την πλευρά της, προβλέπει ότι ο στόχος της είσπραξης 800 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται να εκπληρωθεί. Το σίγουρο είναι ότι η αύξηση σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, θα αναγκάσει τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες σε άλλα είδη. Οι επιχειρηματίες πάντως, δηλώνουν ότι αδυνατούν αυτήν τη φορά να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ ή μέρος αυτής, όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο και Ιούλιο.
Ακόμη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προειδοποιεί για κατάρρευση της κατανάλωσης και αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι έμποροι της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι η αύξηση του ΦΠΑ αποτελεί «μια ακόμη σταγόνα σε ένα ήδη ξεχειλισμένο ποτήρι».
Μπαράζ ανατιμήσεων σε σουπερμάρκετ
Από την αύξηση του ΦΠΑ, προβλέπεται ότι μόνο για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με 5,64 ευρώ τον μήνα για ένα ιδιαίτερα συντηρητικό καλάθι τροφίμων (χωρίς φρούτα και λαχανικά), δηλαδή θα πληρώσουν περίπου 68 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με έρευνα, ενώ μία οικογένεια πλήρωνε 301 ευρώ τον μήνα για την αγορά 27 βασικών καταναλωτικών αγαθών στην αρχή της φετινής χρονιάς, μετά και τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, το μηνιαίο κόστος θα διαμορφωθεί στα 315,28 ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει ετήσια επιβάρυνση 168 ευρώ. Για παράδειγμα, ενώ ένα νοικοκυριό πλήρωνε για γάλα τον περασμένο Μάρτιο 30 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου θα πληρώνει 33,6 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, για να αγοράσει 4 κιλά μοσχαρίσιο κρέας πλήρωνε 40,6 ευρώ και θα πληρώνει 42,19 ευρώ, ενώ για να αγοράσει 4 λίτρα ελαιόλαδο από 21,92 ευρώ τον μήνα που πλήρωνε, θα δίνει από το νέο έτος 22,32 ευρώ.
Η πτώση της κατανάλωσης των τροφίμων σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων φτάνει και το 10%, ενώ οι επιχειρηματίες παρουσιάζονται προβληματισμένοι. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες επιχειρήσεις τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσαν μειώσεις τιμών για περίπου 661 επώνυμα προϊόντα, ενώ επιχειρήσεις από τον κλάδο των σουπερμάρκετ έχουν ανακοινώσει επισήμως ότι θα απορροφήσουν την νέα αύξηση του ΦΠΑ, αλλά για συγκεκριμένα προϊόντα. Ανάμεσα σε αυτές κατατάσσονται η αλυσίδα «discount Lidl», η οποία θα απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα της- κάτι που έκανε και το προηγούμενο διάστημα- και η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία ανακοίνωσε ότι θα απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ σε 359 προϊόντα της σειράς ιδιωτικής ετικέτας «365». Οι άλλες επιχειρήσεις κρατούν στάση αναμονής.
Τιμολόγια ΔΕΚΟ
Ακριβαίνουν λόγω ΦΠΑ τα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ αλλά και το φυσικό αέριο. Μάλιστα, μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρων το τετράμηνο, από την 1 Ιανουαρίου 2011 θα επιβαρυνθεί κατά 6 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνει 18 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή και οι αυξήσεις - έως και 90% - στα εισιτήρια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Φυσικό αέριο
Αυξήσεις στο φυσικό αέριο για τους καταναλωτές της Αττικής αποφάσισε η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής και ισχύουν από 1/1/2011. Συγκεκριμένα, για κατανάλωση:
  • Μέχρι 5 κ.μ./ ώρα, το πάγιο αυξάνεται σε 5,6 ευρώ το δίμηνο από 5,53 ευρώ (αύξηση 1,26%).
  • Μέχρι 40 κ.μ./ ώρα, 10,07 ευρώ από 9,95 ευρώ (+1,2%).
  • Μέχρι 60 κ.μ./ ώρα, 17,9 ευρώ από 17,69 ευρώ (+1,18%).
  • Πάνω από 60 κ.μ./ ώρα, 29,08 ευρώ από 28,74 ευρώ (+1,18%).
Οι καταναλωτές φυσικού αερίου έχουν επιβαρυνθεί και από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 19% το 10μηνο του 2010, ενώ η Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης ακολουθεί διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, η οποία θεωρεί ως βάση υπολογισμού όχι την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά την τιμή αγοράς του πετρελαίου από τη ΔΕΠΑ.
Διασκέδαση και μετακινήσεις
Ανατιμήσεις, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, προβλέπονται και στο χώρο της ψυχαγωγίας. Η αγορά της εστίασης εκτιμάται ότι θα κλείσει με πτώση περίπου 15% το 2010, ενώ οι αυξήσεις στα τρόφιμα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αναπροσαρμογές και στους τιμοκατάλογους των επιχειρήσεων διασκέδασης,
Όσον αφορά στις μετακινήσεις, δεύτερη αύξηση θα υποστούν από τον Ιανουάριο οι καταναλωτές των ταξί, αφού το 11% που επεβλήθη για πρώτη φορά πριν από 9 μήνες, το Μάρτιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα γίνει 13%. Έτσι, για μια διαδρομή αξίας 7 ευρώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν και περίπου ένα ευρώ ΦΠΑ.

Φθηνότερα τα φάρμακα
Μειώσεις σε 12.242 φαρμακευτικά προϊόντα επέρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 στις τιμές των φαρμάκων μετά την μετάταξή τους από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον χαμηλό συντελεστή 6,5%.
Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξέδωσε σήμερα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, στο οποίο περιλαμβάνονται οι λιανικές τιμές 12.242 φαρμακευτικών προϊόντων, προσαρμοσμένες στο νέο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που οδηγούν σε σημαντική μείωση των λιανικών τιμών τους.
Μεταξύ των φαρμάκων που μειώνονται οι τιμές είναι αναλγητικά, αντιβιοτικά κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το αναλγητικό Mesulid (30Χ100MG) η τιμή μειώνεται από τα 5,11 ευρώ στα 4,90 ευρώ, του αντιβιοτικού Klaricid (21Χ500MG) από τα 30,06 ευρώ στα 28,84 ευρώ. Παράλληλα ακριβά φάρμακα όπως είναι για το διαβήτη το Eucreas F.C.TAB 50MG/850MG BTx60TABS (BLISTER PA/AL/PVC/AL) η τιμή διαμορφώνεται από 78,40 ευρώ στα 75,22 ευρώ ενώ για το Glucophage F.C.TAB 1000MG/TAB BTx30 TABS σε BLISTER στα 2,43 ευρώ από 2,53 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων εξαιτίας του ΦΠΑ έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που είχαν προκύψει από τη νέα τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η οποία οδήγησε σε µέση μείωση τιμών κατά 30%.
Στην απόφαση σημειώνεται ότι στις Χονδρικές και Νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, στις Λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ 6,5% και στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.
Η υπέρβαση των ανωτάτων τιμών που καθορίζονται με το νέο δελτίο, διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ 136/46 περί Αγορανομικού Κώδικα και της ισχύουσας Αγορανομικής Νομοθεσίας.

Νέος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν, καθώς και αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων από τις ΔΟΥ, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Σε μια προσπάθεια να αναδιοργανωθεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός και να γίνει αποτελεσματικότερος στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, προβλέπονται συγχωνεύσεις Εφοριών και καταργήσεις άλλων, ενώ παράλληλα αναμένονται αλλαγές στη φορολογία, οι οποίες αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010, αλλά θα δηλωθούν στην Εφορία το 2011.
Μεταξύ άλλων, καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστές από 18% έως και 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, ενώ θεσπίζεται αφορολόγητο όριο εισοδήματος 12.000 ευρώ, το οποίο όμως θα δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον προσκομίζουν στην Εφορία αποδείξεις δαπανών το ύψος των οποίων εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματός τους. Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εκδώσει μια συγκεκριμένη κάρτα, τη λεγόμενη «φοροκάρτα» με την οποία θα μπορούν να γίνονται όλες οι συναλλαγές προκειμένου να καταγράφονται σε αυτήν οι αποδείξεις. Προς το παρόν πάντως για τα εισοδήματα του 2010 οι φορολογούμενοι θα προσκομίσουν στην Εφορία (στις δηλώσεις του 2011) φάκελο με τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν για να συγκεντρώσουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Επιπλέον, νέα αυστηρότερα τεκμήρια θεσπίζονται για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα και οικιακές βοηθούς. Με βάση τα νέα τεκμήρια θα υπολογίζεται το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος για το οποίο θα φορολογηθούν οι φορολογούμενοι το 2011 (για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010). Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί μ’αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει τις περιπτώσεις όπου οι φορολογούμενοι δηλώνουν μικρότερα ποσά εισοδήματος.
Μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σε άλλη μορφή πλην της ηλεκτρονικής θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις. Όλοι οι φορολογούμενοι και ειδικότερα το σύνολο των επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά, εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δεν υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέσω λογιστών, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και σε άλλη μορφή.
Θεσπίζεται, τέλος, όριο 1500 ευρώ πάνω από το οποίο όλες οι αγορές ιδιωτών από καταστήματα και επιχειρήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών.Το όριο αυτό για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα είναι τα 3.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου