Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

«Έλληνες, Ιρλανδοί και Πορτογάλοι κάποια στιγμή θα επαναστατήσουν»

Αναδιάρθρωση του χρέους βλέπει για την Ελλάδα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ο Άντριου Μπόσομγουρθ, μάνατζερ της επενδυτικής εταιρίας Pimco. Προτείνει μάλιστα την έξοδό τους από το ευρώ, τονίζοντας ότι αργά ή γρήγορα οι πολίτες των χωρών αυτών θα επαναστατήσουν.
Την ίδια ώρα, ο Έλληνας υπουργός Οικονιομικών επισημαίνει για μια ακόμη φορά πως δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο Νεοζηλανδός μάνατζερ αμφιβάλλει αν οι Έλληνες, αλλά και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσο ακριβά τη συμμετοχή τους στο ευρώ. "Μάλλον θα επαναστατήσουν κάποια στιγμή κατά των δρακόντειων περικοπών, όπως συνέβη και με την Αργεντινή" τονίζει, επομένως θεωρεί ότι ο καλύτερος δρόμος είναι η χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Επίσημαίνει ότι έτσι θα κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία και θα συγκρατηθεί η καθοδική πορεία του ΑΕΠ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ανέφερε ότι η Pimco, ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο, δεν επενδύει πλέον στις τρεις χώρες και έχει αποσυρθεί κατά μεγάλο μέρος από αυτές. Πρόσθεσε ότι έχει περιορίσει τις επενδύσεις και στα κράτη που κινδυνεύουν να «μολυνθούν», όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Επιπλέον, εκτίμησε ότι ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2013, δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά απλώς αγοράζει χρόνο. Ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνει πως «δεν υπάρχει στην ιστορία ούτε ένα παράδειγμα χώρας, η οποία να έκανε τις απαιτούμενες προσαρμογές μέσα σε ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών».
Ως εκ τούτου, προτείνει την αναδιάρθρωση του χρέους των τριών κρατών και την έξοδό τους από το κοινό νόμισμα. Όπως υποστηρίζει, το «ορθόδοξο» σχέδιο σκληρών περικοπών στοχεύει στη σταθεροποίηση του ευρώ και στην εξυπηρέτηση των τραπεζών και δεν θα γίνει αποδεκτό από τους πολίτες.
Το στέλεχος της Pimco προτείνει, τέλος, να εγγυηθεί ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας, στο πρότυπο των «Brady Bonds», των ομολόγων σε δολάριο που βοήθησαν τις χώρες της λατινικής Αμερικής στη δεκαετία του 1980.
Παπακωνσταντίνου: Καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους
Για μια ακόμη φορά διέψευσε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters.
"Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις", δήλωσε, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα βοηθούσε ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, υποβοηθούμενη και από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 7 δισ.ευρώ.
Διευκρίνισε ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ φέτος και ακόμη 6 δισ. την περίοδο 2012-2013, μέσω της αξιοποίησης αεροδρομίων, ΔΕΚΟ και ακίνητης περιουσίας καθώς και της πώλησης αδειών τυχερών παιχνιδιών. «Η διαδικασία μας είναι πολύ ευέλικτη. Έχουμε έναν στόχο εσόδων, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εξειδικευμένη γνώση και η ώθηση που θα φέρει η ιδιωτική επένδυση σε αυτούς τους τομείς» συμπλήρωσε.
Επέμεινε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στις αγορές μέχρι το τέλος του 2011, εξαρτώμενων των διεθνών συνθηκών. Σημείωσε ότι προχωρούν οι συνομιλίες με την Κίνα για την αγορά ελληνικών ομολόγων, λέγοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει τίποτα ως προς το ποσό ή το χρόνο αγοράς, καθώς και οι διαδικασίες για την έκδοση ομολόγων για τους ομογενείς.
Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκδοση ευρωομολόγου. "Είναι απολύτως αισιόδοξος για έναν πολύ απλό λόγο. Μολονότι συχνά αργούμε να αντιδράσουμε, πιστεύω ότι εάν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ένα ζήτημα αυτό είναι ότι η ΕΕ πάντα σπεύδει και πάντα βρίσκει λύσεις για τη διατήρηση του δικού της δημιουργήματος, που είναι το κοινό νόμισμα" τόνισε.
Όσον αφορά, τέλος, στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αφορά στο σύνολο του ποσού, συμπεριλαμβανομένων των δόσεων που έχουν ήδη χορηγηθεί.
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικό το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πρέπει να αναμείνουμε για τις οριστικές αποφάσεις του Eurogroup", σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου