Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Απίστευτα πράγματα για την συνοχή της Περιφέρειας Στερεάς κατατέθηκαν χθες σε κοινή συνέντευξη Μπουραντά-Περγαντά στην Χαλκίδα

Χωρίς Σχόλιο από εμάς πως είδαν οι "άλλοι"
Aκόμη και τις αποσχιστικές τάσεις της Εύβοιας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την πολιτική δέσμευση για δικαιότερη κατανομή κονδυλίων ανέδειξε χθες από την Χαλκίδα ο μέχρι τώρα νομάρχης ΘανάσηςΜπουραντάς, που ανακοινώθηκε ότι θα είναι και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο συνδυασμό του Κλέαρχου Περγαντά [...]
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο αυτό το σκηνικό παρακολουθούσε και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς, χωρίς βεβαίως να υπάρξει καμία οριοθέτηση σε αυστηρά πολιτικό επίπεδο.
Ειδικότερα, γεμάτοι αμηχανία αλλά και άγχος παρουσιάστηκαν χθες μπροστά στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη τύπου στη Χαλκίδα τόσο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς αλλά και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μπουραντάς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια εικόνα πλήρους ισορροπίας και μάλιστα ο νυν νομάρχης Εύβοιας κ. Θανάσης Μπουραντάς προσπάθησε να φωτίσει όλα εκείνα τα σενάρια του παρελθόντος, σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος είχε δηλώσει υποψηφιότητα για τη θέση του Περιφερειάρχη και μάλιστα σε όλους τους τόνους είχε διαμηνύσει προς την Ιπποκράτους ότι «δεν πρόκειται να πάει κάτω από άλλο αυτοδιοικητικό».

Χθες ανακάλυψε και πάλι το χαρτί που χρησιμοποιείται από το 1986 και μετά για διάσπαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και απόσχιση της Εύβοιας σαν μια αφετηρία της διαφοροποίησής του. Έβαλε εκ νέου στο τραπέζι τον τρόπο κατανομής των πιστώσεων που τουλάχιστον τα είκοσι τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σαν κατεξοχήν θέμα στην Περιφέρεια.
Απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στα ζητήματα που έχουν σχέση με την απόδοση των περιφερειακών επενδύσεων και το κυριότερο απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην διαχείριση από την πλευρά της Περιφέρειας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νομάρχης Βοιωτίας και υποψήφιος Περιφερειάρχης. Ο κ. Κλέαρχος Περγαντάς δεν ένιωσε την ανάγκη, πολιτικά τουλάχιστον, τοποθετούμενος να διασφαλίσει την συνέχεια αυτής καθ’ αυτής της Περιφέρειας, αφήνοντας το χαρτί της διάσπασης σαν κεντρικό σημείο αναφοράς. Έδειξε να μην υπάρχει κάποια πολιτική επεξεργασία σε κρίσιμα θέματα ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έμμεσα αποδέχθηκε όλες αυτές τις λειτουργίες ανισοκατανομής των πόρων.
Απέφυγε σε κάθε περίπτωση να δώσει σαφή απάντηση στα ζητήματα που έχουν σχέση με την αποδοτικότητα των πόρων της Περιφέρειας, στις διακομματικές συμφωνίες των νομαρχών τόσα χρόνια πίσω από κλειστά γραφεία αλλά και την ανεκτικότητα σε ότι αφορά την άναρχη διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων.
Είναι χαρρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ουσιαστικά εγκλωβίστηκε στις πρώτες δηλώσεις από την πλευρά του εκεί Αντιπεριφερειάρχη όταν αν αναδείχθηκε το θέμα της «κατανομής των κονδυλίων με αντικειμενικά κριτήρια ανάμεσα σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας» και μάλιστα απέφυγε ο κ. Περγαντάς το οποιοδήποτε σχόλιο στην αναφορά του εκεί Νομάρχη ότι «στα έργα
της Εύβοιας τα οποία έχουν έτοιμες μελέτες, οπότε, η ολοκλήρωσή τους αποτελεί στόχο για τον ίδιο».
«Εάν μιλούσαμε για τον θεσμό του Περιφερειάρχη πριν 10 -15 χρόνια, θα το σκεπτόμουν, τώρα όμως είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουραντάς απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βάζοντας τέλος στα σενάρια τα οποία κυριαρχούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σύγχυση
Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει μια πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί από το ρεπορτάζ όλο το προηγούμενο διάστημα επιδόθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. Μάλιστα προσπάθησε να διαψεύσει όλα εκείνα που γράφτηκαν σε σχέση με τους πολιτικούς σχεδιασμούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου υπογράμμισε πως «γράφονται και λέγονται πολλά πράγματα. Αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η υποψηφιότητά μου δεν ήταν ποτέ στον πάγκο. Ήμουν η πρώτη επιλογή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος μάλιστα καταλόγισε και «επικοινωνιακά λάθη και αστοχίες» στον τρόπο που διαχειρίστηκε κεντρικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη συγκεκριμένη υπόθεση. Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να ανατρέψει τα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε κάνει πρόταση στην Κατερίνα Μπατζελή για την υποψηφιότητα στη Στερεά Ελλάδα. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Περγαντάς προσπάθησε να ρίξει “λευκή πετσέτα” σε αυτά που έχουν μεσολαβήσει στο μεσοδιάστημα τονίζοντας πως «ήξερα από πολύ νωρίς ότι θα είμαι υποψήφιος αλλά δεν θα μπορούσα να πω τίποτα».

Ουσιαστικά ο κ. Περγαντάς προσπάθησε να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα ήταν άνευ αντικειμένου γιατί ουσιαστικά παίζονταν ένα θέατρο με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Κλέαρχος Περγαντάς κατέθεσε τη διαβεβαίωση ότι η Κατερίνα Μπατζελή θα στρατευτεί μαζί του στον αγώνα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και απέφυγε την οποιαδήποτε άλλη αναφορά στα επιμέρους θέματα.
Ο κ. Περγαντάς απέρριψε τις αιτιάσεις που αποδόθηκαν μέσα από τις ερωτήσεις ότι πρόκειται “για επιλογή από τον πάγκο” και έκανε λόγο για λάθος χειρισμούς.

Γιατί στην Εύβοια
Η κίνηση του υποψήφιου Περιφερειάρχη για την πρώτη του δημόσια παρουσία στη Χαλκίδα μετά από ένα δεκαήμερο από την ανακοίνωσή του από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Η αίσθηση που δημιουργήθηκε είναι ότι ουσιαστικά σύρθηκε σε μια επιλογή η οποία δεν εξασφάλιζε ούτε καν τους τεχνικούς όρους για τη διαχείριση των δυνατοτήτων μιας προεκλογικής περιόδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιαίτερα στην Εύβοια και οι δύο- Μπουραντάς και Περγαντάς- με τη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου έκαψαν κυριολεκτικά τις επικοινωνιακές τους δυνατότητες σε ΜΜΕ αφού προβλέπεται για τον καθένα τους από μία και μοναδική παρουσία.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο κ. Περγαντάς έδειξε να μην έχει επεξεργαστεί τουλάχιστον ό,τι αφορά το πολιτικό περιεχόμενο των αναφορών του, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε να απαντήσει σε κρίσιμα θέματα, όπως αυτά που έχουν σχέση με τη διαχείριση των πόρων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που τουλάχιστον την τελευταία οκταετία ήταν μέλος στο κονκλάβιο αυτών που συναποφάσιζαν.
Αν δε επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε τον τόνο με τον οποίο σχεδιάστηκε επικοινωνιακά η πρώτη αυτή παρουσία στην Εύβοια, σε κάθε περίπτωση δεν μπορείς να καταλήξεις σε διαφορετικό συμπέρασμα από μια δεσπόζουσα προχειρότητα. Μάλιστα ακόμη και στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους, μιας και θυσιάστηκαν ιδιαίτερα πολλές δυνατότητες οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα όσα κυριαρχούν από το στρατόπεδο του Θανάση Χειμάρα οι συγκεκριμένες εξελίξεις ερμηνεύονται σαν «βούτυρο στο ψωμί τους», θεωρώντας πως «πρόκειται για υποψηφιότητα χωρίς σχέδιο και με πολλούς αυτοσχεδιασμούς» όπως χαρακτηριστικά έλεγε στέλεχος από την Εύβοια που παρακολουθούσε για λογαριασμό του κ. Χειμάρα όλες αυτές τις διαδικασίες που εξελίσσονταν εκεί.
πηγή ΗΜΕΡΑ ΛΑΜΙΑΣ & lamianews.blogspot.com/2010/09/blog-post_4833.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου