Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ....

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Το δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου-Σαχινίδης) θα παραμείνει στη θέση του και μάλλον θα ενισχυθεί με έναν υφυπουργό που θα επιφορτιστεί με το καθήκον της παρακολούθησης των εσόδων, τα οποία δεν πάνε καλά, θέτοντας σε κίνδυνο την προσπάθεια υλοποίησης των στόχων. Η απομάκρυνση της Λούκας Κατσέλη από το υπουργείο Οικονομίας έχει σχεδόν προεξοφληθεί από ορισμένους συναδέλφους της στην κυβέρνηση.
Η κ. Κατσέλη βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής από την αρχή της θητείας της, κάτι που την ανάγκασε να εκφράσει τη δυσφορία της, κάνοντας λόγο για «κακόγουστο παιχνίδι», το οποίο χρεώνει στα οργανωμένα συμφέροντα και στα συντροφικά μαχαιρώματα. («Κ.Ε.» 22/8/2010). Η αντίδρασή της αλλά και η εκδήλωση της επιθυμίας της να παραμείνει στο υπουργείο «γιατί τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος» δεν ακούστηκαν καλά στο μέγαρο Μαξίμου, αφού εισπράχθηκαν ως προσπάθεια επηρεασμού του πρωθυπουργού.
Οι ενδείξεις πάντως δεν συνηγορούν υπέρ της παραμονής της απουσίασε από τη σύσκεψη που έγινε πριν από μερικές μέρες για τη ΔΕΘ, ενώ το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί δεν πήρε σειρά για να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την κ. Κατσέλη τη διόρισε υπεύθυνη για τα οικονομικά ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου το 2007 και ενδεχομένως να της αναθέσει άλλο ρόλο στην κυβέρνηση για να μην τη δυσαρεστήσει. 

ΕΘΝΟΣ

Επαφές ενόψει της ΔΕΘ στο ΥΠΟΙΚ

Συνεχίζονται τη Δευτέρα οι συναντήσεις εν οψει της ΔΕΘ στο υπουργείο Οικονομίας με εκπροσωπους ΣΕΒ, ΚΕΕ και ΕΣΕΕ.

Συνεχίζονται τη Δευτέρα οι συναντήσεις των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη και των υφυπουργών Οικονομικών κ. Σαχινίδη και Εργασίας κ. Κουτρουμάνη ενόψει της ΔΕΘ.Το πρωί της Δευτέρας, στο υπουργείο Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών και των υφυπουργών με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και θα ακολουθήσει η συνάντηση με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον ΣΕΒ , στην οποία θα συμμετάσχουν, εκτός των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας και οι υπουργοί Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς και οι προαναφερθέντες υφυπουργοί Οικονομικών και Εργασίας. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οπως προαναφέρθηκε, ο κ. Γ. Παπανδρέου θεωρεί τις αλλαγές στις οποίες θα προβεί κρίσιμες για τη συνολική πορεία της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια, καθώς κάθε μήνα που περνάει εξασθενεί το «άλλοθι» ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ευθύνεται η διακυβέρνηση Καραμανλή. Ετσι, λέγεται ότι δεν θα διστάσει να γίνει δυσάρεστος, απομακρύνοντας από το κυβερνητικό σχήμα υπουργούς που κατείχαν θέσεις-κλειδιά στο υπουργικό συμβούλιο που σχημάτισε μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Ετσι θεωρείται πιθανό ότι εκτός κυβερνητικού σχήματος θα μείνουν οι κ. Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ είναι πιθανό από την κ. Κατερίνα Μπατζελή να ζητηθεί να είναι υποψήφια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πάντως, η «ονοματολογία» του ανασχηματισμού λέγεται ότι έχει προκαλέσει τη δυσφορία όχι μόνο των προαναφερθεισών, αλλά και του κ. Χ. Παμπούκη καθώς τα σενάρια περί τοποθέτησης «υπερυπουργού» στη νέα κυβέρνηση έδωσαν λαβή σε σχόλια για τον εκ των πραγμάτων επαρκή τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντα του υπουργού Επικρατείας τους προηγούμενους μήνες.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης ήταν αυτός που στην ουσία από την πρώτη στιγμή που φούντωσε η φημολογία περιέγραψε την επίσημη κυβερνητική γραμμή η οποία επικράτησε και τις τελευταίες ημέρες: όποιες αλλαγές γίνουν τώρα θα σχετίζονται με αντικαταστάσεις προσώπων που θα είναι υποψήφιοι(-ες) στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος έχει πάντως αποφύγει τις τελευταίες ημέρες να τοποθετηθεί περί του ενδεχομένου ανασχηματισμού-αναδόμησης, αν και ήταν ο πρώτος που δήλωσε προ μηνός ότι ο Πρωθυπουργός έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα και το προνόμιο να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δείχνει και έχει δηλώσει και δημοσίως ότι δεν είναι υπέρμαχος ενός ανασχηματισμού αυτή τη στιγμή, αν και αναμένει ότι θα προηγηθούν οι αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπέρ τού να διατηρήσει ο Πρωθυπουργός όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες διαχείρισης των αποτελεσμάτων στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές, όποια κι αν είναι αυτά, έχει ταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας. Ο κ. Π. Ευθυμίου βρίσκεται σε αντίστοιχο μήκος κύματος και δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των «υπουργοποιήσιμων», λόγω της θητείας του στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Στον Πειραιά πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να είναι και πάλι ο Παναγιώτης Φασούλας υποψήφιος και αναζητείται άλλο στέλεχος, με τον Γιάννη Μίχα να είναι και εδώ παρών.
Στη Θεσσαλονίκη οι προτάσεις είναι να προκριθεί η υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη και λιγότερο να αναζητηθεί κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αν και υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις στο πρόσωπό του.
Για την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας προκρίνεται σαφώς η υποψηφιότητα της Κατερίνας Μπατζελή και για την Κεντρική Μακεδονία του Γιάννη Μαγκριώτη. Και οι δύο δεν επιθυμούν την μεταπήδησή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά μόνον ο κ. Μαγκριώτης φαίνεται να έχει πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημά του.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης πρέπει να θεωρείται σίγουρος για την περιφέρεια της Κρήτης, ενώ ο Δημήτρης Κατσικόπουλος έχει προβάδισμα για τη Δυτική Ελλάδα. Ο Πέτρος Τατούλης έχει ελπίδες να λάβει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ τελικά, όμως οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες. Στην Ήπειρο είναι μάλλον σίγουρος ο Βαγγέλης Αργύρης, ενώ θολό παραμένει το τοπίο στη Θεσσαλία, στη Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου