Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Πρώτοι εμείς...

 
Οσοι διαβάζεται τακτικά το eviapost.blogspot.com γνωρίζεται ότι όλοι εμείς , στόχος μας, είναι να σας ενημερώνουμε έγκαιρα και έγκυρα και να σας  ¨δείχνουμε¨ τι υπάρχει πίσω από της γραμμές. Την  Δευτέρα 23 Αυγούστου σας είχαμε ένα πλήρες ρεπορτάζ, για ποια θα είναι τα ¨καυτά Δίδυμα¨ για Περιφερειάρχες από όλα τα κόμματα. Η ανάρτηση αυτή έχει διαβαστεί από 389 αναγνώστες μας πανελλαδικά. Σήμερα σας έχουμε την ίδια ανάρτηση και δίπλα το ρεπορτάζ από το σημερινό ΕΘΝΟΣ


www.eviapost.blogspot.com ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. ΤΑ «ΚΑΥΤΑ ΔΙΔΥΜΑ» ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΑ


ΕΘΝΟΣ .Στόχος οι 9 περιφέρειες και οι 3 μεγάλοι δήμοι



Ερμητικά κλειστά κρατά τα χαρτιά του το ΠΑΣΟΚ ενώ η ΝΔ έχει ανακοινώσει περίπου 11 ονόματα εν όψει των εκλογών της 14ης Νοεμβρίου, από τις οποίες θα προκύψουν οι πρώτοι 13 αιρετοί περιφερειάρχες. Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν ένα ευρύτερο πολιτικό κρας τεστ για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. πρωτίστως, με το χρώμα του εκλογικού χάρτη να κρίνεται κυρίως από την εικόνα που θα προκύψει στις Περιφέρειες.
Οι τελικές αποφάσεις για τους υποψήφιους περιφερειάρχες θα ληφθούν προσωπικά από τους Γ. Παπανδρέου ο οποίος πιστός στο «γυναικείο» φύλλο ψάχνει για πέντε τουλάχιστον γυναίκες, και Αντ. Σαμαρά, με τον πρωθυπουργό να γνωρίζει ότι οι επιλογές του μπορεί να σημάνουν και απευθείας ανασχηματισμό και τον αντίπαλό του να διεκδικεί την καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αφού είναι η πρώτη εκλογική μάχη που θα δώσει ως αρχηγός της Ν.Δ. Αναλυτικά τα ονόματα που παίζουν για κάθε κόμμα στις 13 περιφέρειες.
Στην Περιφέρεια Αττικής, όπου θα δοθεί η μητέρα των μαχών, ο κ. Παπανδρέου, δέχεται εισηγήσεις να κατεβάσει «βαρύ όνομα» Μ. Χρυσοχοΐδη, Α. Διαμαντοπούλου, που όμως αρνούνται, από αυτοδιοικητική υποψηφιότητα έχει προβάδισμα έχει ο νυν νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας.
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, έκλεισε με τον κ. Βασίλη Κικίλια.
Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του στελέχους, του νυν βουλευτή Θ. Παφίλη.
Στην Κεντρική Μακεδονία, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δύο υφυπουργοί έχουν προβάδισμα, οι Γ. Μαγκριώτης και Σπ. Βούγιας εναλλακτικά αναζητείται γυναίκα αν και λόγω της γαλάζιας υποψηφιότητας μόνο βαρύ όνομα της γυναίκας έχει τύχη. Υπάρχει ωστόσο και τρίτος υφυπουργός που συζητείται, ο Μ. Μπόλαρης.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο έκλεισε, με την υποψηφιότητα του κ.Π. Ψωμιάδη.
Υποψήφιος από το ΚΚΕ είναι ο κ. Κωνσταντινίδης Θεοδόσης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στρατής Πλωμαρίτης.
Η «Δημοκρατική Αριστερά» συζητά το όνομα της πρώην βουλευτή κας Ασημίνας Ξηροτύρη.
Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, επίσης αμφίρροπη Περιφέρεια, το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει τον νομάρχη Ροδόπης Άρ. Γιαννακίδη.
Ενώ στη Ν.Δ. αναμένεται ανακοίνωση χρίσματος στο νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδης.
Ανακοίνωσε υποψηφιότητα με το ΚΚΕ, ο Τρέλλης Χρήστος.
Δυτική Μακεδονία Αμφίρροπη είναι η αναμέτρηση και στη Δυτική Μακεδονία. Οι «πράσινοι» αναζητούν υποψήφιο ανάμεσα στους πρώην υφυπουργούς Πάρι Κουκουλόπουλο, ο οποίος πιθανό να έχει και την στήριξη του ΔΑ, Λ. Τζιόλα και τον πρώην νομάρχη Φλώρινας Γ. Στρατάκη. Είναι αδύνατη η εύρεση γυναικείου ονόματος στην περιοχή.
Η Ν.Δ. έδωσε το χρίσμα στον νομάρχη Κοζάνης Γ. Δακή.
Υποψήφιος με το ΚΚΕ ο Τσάκωνας Αντώνης.
Στο Βόρειο Αιγαίο η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ελπ. Τσουρή, και ο ισχυρός στο Παπανδρεϊκό περιβάλλον Δ. Χαλκιώτης.
Ενώ το νεοδημοκρατικό στρατόπεδο έχρησε τον νομάρχη Λέσβου Π. Βογιατζής.
Από το ΚΚΕ, είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ο Κόρακας Στρατής
Στην Ήπειρο, ΠΑΣΟΚ έχει «κλείσει» ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ε. Αργύρης
Οι «γαλάζιοι» έχρησαν τον νυν νομάρχη Ιωαννίνων Αλ. Καχραμάνης.
Υποψήφιος με το ΚΚΕ ο Κωτσαντής Κώστας.
Στη Θεσσαλία η μάχη θα είναι αμφίρροπη. ΠΑΣΟΚ παίζουν τρία γυναικεία ονόματα τις αντιπρόεδρο της Βουλής Ρ. Ζήση και της υποψήφιας Ευρωβουλευτού και της κας Λίτσας Λιακούλη (επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Λάρισας)
Το «γαλάζιο» χρίσμα δόθηκε ο πρώην βουλευτής Αγοραστός Κώστας Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πρώην Βουλευτής Λαρίσης
Υποψήφιος με το ΚΚΕ είναι ο Μπούτας Βαγγέλης, γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής.
Στην Κρήτη το ΠΑΣΟΚ αναμένει... περίπατο. Επικρατέστερη η νομάρχης Ηρακλείου Ευ. Σχοιναράκη, ακολουθεί ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Αρναουτάκης, και του βουλευτή Ηρακλείου Βασ. Κεγκέρογλου.
Οι «γαλάζιοι» έκλεισαν με τον κ. Πλακιωτάκη.
Υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΚΚΕ ο Ορφανός Στέλιο
Στην Πελοπόννησο, όπου η μάχη αναμένεται αμφίρροπη, από το ΠΑΣΟΚ παίζει το όνομα του βουλευτή Μεσσηνίας Οδ. Βουδούρη. Δύσκολο δείχνει το σενάριο υποστήριξης του Π. Τατούλη.
Στη Ν.Δ. Στο γαλάζιο στρατόπεδο έκλεισε με το νομάρχη Μεσσηνίας Δ. Δράκου.
Από το ΚΚΕ είναι υποψήφιος ο Γόντικας Νίκος.
Yποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Πετράκος
Θα πάει μέχρι τέλος; Την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για το αξίωμα του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Σαραβάκος, στέλεχος της Ν.Δ.
Στα Ιόνια η παραίτηση της Ά. Γκερέκου έχει αλλάξει το τοπίο στα Ιόνια.
Από πλευράς Ν.Δ. το χρίσμα δόθηκε στον κ Σπύρου Σπύρος Ιατρός, πρώην Βουλευτής Κερκύρας
Ανεξάρτητος υποψήφιος ο Μάκης Φόρτε, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ,
Ανακοίνωσε ανεξάρτητη υποψηφιότητα και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ, Αλέκος Δεσύλας.
Υποψήφιος από το ΚΚΕ είναι ο Γουλής Θόδωρος.
Υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κεφαλλονίτης Θόδωρος Γαλιατσάτος,
Στο Νότιο Αιγαίο από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο νομάρχης Δωδεκανήσων Γ. Μαχαιρίδης,
Ενώ στη Ν.Δ. θα  χρίσει εκτός απρόοπτου τον κ. Χ. Κόκκινο και είναι από της λίγες περιφέρειες που δεν έχει ανακοινωθεί χρίσμα .
Υποψήφια με το ΚΚΕ, η Καφαντάρη Λίλα, ηθοποιός, Αντιπρόεδρος του ΣΕΗ και πρώην βουλευτής του κόμματος.
Ανακοίνωσε υποψηφιότητα ο Νίκος Χρυσόγελος των Οικολόγων Πράσινων και πιθανόν με τη στήριξη της «Δημοκρατικής Αριστεράς»
Ο Νίκος Συρμαλένιος , νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων, φέρεται ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο εάν ευσταθεί δείχνει ότι δεν ευδοκίμησαν οι επαφές που είχαν για κοινό υποψήφιο με τους Οικολόγους Πράσινους.
Δυτική Ελλάδα το «αδιαφιλονίκητο» «πράσινο» φαβορί στη Δυτική Ελλάδα ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Ευθ. Σώκος, μπορεί να πέσει θύμα των γυναικών και τις εμμονής το κ. Γ. Παπανδρέου για πέντε γυναίκες, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει και γυναικείο όνομα άλλωστε είναι και η περιφέρεια καταγωγής του.
Στη Ν.Δ. φαβορί ο πρώην περιφερειάρχης Σπ. Σπυρίδων, ενώ πιέζεται και το όνομα του Σπήλιου Λιβανού,.
Από το ΚΚΕ υποψήφιος είναι ο Καραθανασόπουλος Νίκος, βουλευτής Αχαϊας.
Υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο Θανάσης Πετράκος
Στη Στερεά Ελλάδα, ανοικτά όλα, ο νομάρχης Βοιωτίας Κλ. Περγαντάς και πρώην Βουλευτής Δ. Πιπεργιάς. «Πέστω το ναι και έγινε» είναι το όνομα της υπουργού Κατερίνα Μπατζελή.
Το «γαλάζιο» χρίσμα δόθηκε στον νομάρχη Φθιώτιδας Θ. Χειμάρα.
Υποψήφιος του ΚΚΕ ο Μαρίνος Γιώργος, βουλευτής Εύβοιας.


Την τελική απάντηση σε ερωτήματα και διλήμματα, που απασχόλησαν το ΠΑΣΟΚ κατά τη διαδικασία ανάδειξης των 13 υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων στους μεγάλους δήμους, θα δώσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κύβος έχει ήδη ριφθεί για τις περισσότερες υποψηφιότητες και απομένει η τελευταία «ματιά» με τη «συνδρομή» των γκάλοπ για να «κλειδώσει» συνολικά η πράσινη λίστα, που θα τεθεί προς επικύρωση στο «μίνι Συνέδριο» του ΠΑΣΟΚ την προσεχή Κυριακή. Το Μέγαρο Μαξίμου και η Ιπποκράτους εκτιμούν ότι ο «Καλλικράτης» θα συναντήσει την αποδοχή της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, εφόσον η μεταρρύθμιση «κουμπώσει» με αξιόπιστες υποψηφιότητες - ειδικά στις περιοχές που το κυβερνών κόμμα επιδιώκει να κερδίσει... πάση θυσία. Στην Περιφέρεια Αττικής και στους τρεις μεγάλους δήμους διενεργούνται ακόμη γκάλοπ, που θα έχει ο κ. Παπανδρέου στα χέρια του μεθαύριο. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να εξασφαλίσει την πλειονότητα των περιφερειών (δηλαδή επτά) και ει δυνατόν να διευρύνει τον αριθμό σε εννιά τη δεύτερη Κυριακή. Ταυτόχρονα επιδιώκει τη νίκη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, φιλοδοξώντας ότι οι επικεφαλής εκπροσωπούν ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες. Γι’ αυτό και η επιλογή προσώπων πέρασε από σαράντα κύματα και χρειάστηκαν ώρες διαβουλεύσεων για να καταλήξει η αρμόδια επιτροπή υπό τον Θ. Τσούρα στη σύνταξη της λίστας που παρέδωσε στον πρωθυπουργό. Από αυτήν τη λίστα «κόπηκαν» ονόματα, προστέ-θηκαν άλλα και ετέθησαν σε νέα δοκιμασία, μέσω γκάλοπ - με τη σημαντική διαφορά ότι αυτήν τη φορά οι προτεινόμενοι του ΠΑΣΟΚ «μετρώνται» σε σχέση με τους αντιπάλους τους της ΝΔ, που έχουν ήδη ανακοινωθεί.


Περιφέρεια Αττικής

Συνηγορούν... για Καμίνη
Το όνομα του κ. Καμίνη συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των προτεινομένων στο τελευταίο γκάλοπ για την Αττική. Σε αυτό το γκάλοπ υπάρχουν τρεις κατηγορίες προσώπων. Κεντρικά πολιτικά πρόσωπα (π.χ. Χρυσοχοΐδης, Γερουλάνος, Κατσέλη, Λοβέρδος, Σκανδαλίδης, Διαμαντοπούλου, Γεννηματά, Χρισοφιλοπούλου), από τον αυτοδιοικητικό χώρο και με ευρύτερη κοινωνική απήχηση (όπως ο κ. Καμίνης). Και ο γρίφος παραμένει. Η Τίνα Μπιρμπίλη, που αρνήθηκε δημοσίως, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα. Μάλιστα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα λάβει τις αποφάσεις του και δεν πρόκειται να τις διαπραγματευτεί - εννοώντας ότι ενδέχεται να ανακοινώσει υποψηφιότητες, για τις οποίες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι διατηρούν επιφυλάξεις? Από τους αυτοδιοικητικούς, οι κ. Μίχας, Σγουρός, αλλά και ο Γ. Δημαράς μετρήθηκαν, αλλά δεν φαίνεται πιθανό να προκριθούν. Αφενός γιατί ο νομάρχης Πειραιά μάλλον θα δώσει τη μάχη του Πειραιά και αφετέρου γιατί ο νομάρχης Αθηνών έλαβε προ ημερών το «μήνυμα» από την Ιπποκράτους να ηγηθεί της αναμέτρησης στον Δήμο Γλυφάδας.
Αποφασίζουν
Στην Κ. Μακεδονία
συζητούνται, παρά τις αρνήσεις ακόμη και σήμερα, τα ονόματα των κ. Μαγκριώτη, Φλωρίδη και Μπόλαρη, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτείνουν να ηγηθεί του ψηφοδελτίου, η Χρύσα Αράπογλου.
Αλλοι υποψήφιοι
Τα φαβορί για το χρίσμα στις υπόλοιπες περιφέρειες
Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη ερευνάται η ανάδειξη ενός εκ των Αρη Γιαννακίδη, Μ. Τιμοσίδη, του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, ενώ ενδιαφέρεται και ο πρώην βουλευτής Π. Σγουρίδης.
Δυτική Μακεδονία
Εκαναν κρούση στον Πάρι Κουκουλόπουλο (επί χρόνια δήμαρχος Κοζάνης), ο οποίος όμως απάντησε ότι θα προτιμούσε να παραμείνει στη Βουλή, αφού έχει κλείσει τον κύκλο του στην Αυτοδιοίκηση. Ετσι βολιδοσκοπήθηκε (και δεν έδωσε αρνητική απάντηση) ο έτερος βουλευτής Κοζάνης, Αλέκος Αθανασιάδης.
Στο Βόρειο Αιγαίο
«Μετρούν» εκτός από την Ελπίδα Τσουρή, τους κ. Σηφουνάκη, Κοτσακά και Χαλκιώτη. Στο Νότιο Αιγαίο έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του Γ. Μαχαιρίδη, ενώ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποφασίστηκε να μη γίνει νέο γκάλοπ. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι νίκη εξασφαλίζει η Αντζελα Γκερέκου, η οποία παρότι αντιδρά, τελικά θα αλλάξει στάση. Σε κάθε περίπτωση εξετάζουν και την υποψηφιότητα του τοπικού στελέχους Π. Σκληρού.
Ηπειρος
Τη μάχη θα δώσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Β. Αργύρης, ενώ στη Δυτική Ελλάδα αντίπαλος του «γαλάζιου» υποψηφίου θα είναι εις εκ των κ. Σώκου, Κατσικόπουλου και Κατσιφάρα.
Στη Θεσσαλία
Η υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Μαγνησίας, Απόστολου Παπατόλια εκτιμάται ότι εξασφαλίζει ισχυρή προοπτική για τον δεύτερο γύρο. Στην Ιπποκράτους συζητήθηκε και το όνομα του Φώτη Χατζημιχάλη.
Κρήτη
Το δίλημμα παραπέμπει σε δύο ονόματα. Του υφυπουργού Σταύρου Αρναουτάκη, που λέγεται ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις για την κάθοδό του, και της Βαγγελιώς Σχοιναράκη, που ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την Περιφέρεια.
Πελοπόννησος
Τη λύση θα δώσει το τελευταίο γκάλοπ. Οι αντιδράσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως του Π. Μπεγλίτη, που δήλωσε την αντίθεσή του για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Π. Τατούλη, προσανατολίζουν την Ιπποκράτους στην αναζήτηση άλλης υποψηφιότητας.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου