Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Επιφυλάξεις εκφράζει ο Δήμαρχος Αυλώνος Δημ Κατσούλης για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο στην Κύμη

Τις επιφυλάξεις του εκφράζει ο  Δήμαρχος του Αυλώνος κ. Δημ Κατσούλης για την απόφαση του ΥΠΕΚΑ να γίνει θαλάσσιο αιολικό πάρκο στο κόλπο της Κύμης-Οκτωνιάς. Ο κ. Κατσούλης καταδικάζει τις αποφάσεις και τις πρακτικές του ΥΠΕΚΑ, που γίνονται χωρίς διάλογο των τοπικών φορέων και αναφέρει τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η δράση αυτή για την περιοχή. Αλλωστε ο Δήμαρχος έχει εκφράσει την διαφωνεία του, για την ανάπτυξη των ΑΕΠ, χωρίς αυτή να παρέχει "κέρδη" στην τοπική κοινωνία και τον πλούτο αυτό να τον καρπώνονται άλλοι, οι οποίοι δεν έχουν καμιά αγωνία για το μέλλον της περιοχής. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κατσούλη.
Ανακοινώθηκε χθες, 6 Ιουλίου 2010, η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την προέγκριση των θαλασσίων περιοχών όπου θα εγκατασταθούν, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, θαλάσσια αιολικά πάρκα. Για την επιλογή των εταιριών που θα κατασκευάσουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα προβλέπεται από τον νέο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημόσιος διαγωνισμός.
Μεταξύ των επιλεγέντων περιοχών είναι και ο κόλπος της Κύμης όπως εκτείνεται δεξιά του λιμανιού και έως το ύψος των παραλιών της Οκτωνιάς.
Για την περιοχή αυτή είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον με αίτηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από τις αρχές του 2009. Τότε είχαμε διατυπώσει τις επιφυλάξεις για το εγχείρημα αυτό έχοντας ενημερώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αυλώνος. Με επιστολή μου στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζήτησα στοιχεία τα οποία η Αρχή ασφαλώς δεν μας παραχώρησε. Την ίδια εποχή υπήρχαν δημοσιεύματα στον τύπο από τα οποία και ενημερωθήκαμε. Η αίτηση αφορούσε την εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου δυναμικότητας 300 MW και αγνώστου αριθμού ανεμογεννητριών αφού οι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες είναι διαφορετικής δυναμικότητας από τις κοινές ανεμογεννήτριες.


Με τον νέο θεσμικό πλαίσιο, τυπικά τουλάχιστον, η προέγκριση της περιοχής δεν αφορά την συγκεκριμένη αίτηση αφού θα ακολουθήσει δημόσιος διαγωνισμός και προηγουμένως οι μελέτες που θα αναδείξουν την δυναμικότητα της περιοχής.


Είναι προφανές ότι έως ότου ενημερωθούμε πλήρως για το περιεχόμενο και τις συνέπειες της εγκατάστασης του θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον κόλπο της Κύμης δικαιούμαστε να ανησυχούμε για τις συνέπειες και την επιρροή στο μέλλον του τόπου μας, δηλαδή στις άλλες πτυχές της τοπικής ανάπτυξης, όπως στην προοπτική ανάπτυξης του λιμένα της Κύμης, στην αλιεία, στον τουρισμό.



Εμείς ως Δήμος Αυλώνος ζητούμε από το ΥΠΕΚΑ να μας παράσχει πλήρη ενημέρωση, το ταχύτερο δυνατόν, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τεκμηριωμένη άποψη και θέση και να ενημερώσουμε με την σειρά μας τους κατοίκους της περιοχής και κυρίως της Οκτωνιάς και της Μουρτερής αλλά και της ευρύτερης περιοχής του κόλπου της Κύμης.



Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο της Κύμης όπως και άλλα συναφή αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προβλήματα πρέπει να μπουν άμεσα στο επίκεντρο του ανοικτού δημοσίου διαλόγου, να αναδειχθούν και να μην έχουν την τύχη παρόμοιων περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών θεμάτων που θάφτηκαν στο προεκλογικό έτος 2006.



Εμείς, μόλις ολοκληρώσουμε την συγκέντρωση των βασικών δεδομένων θέτουμε υπόψη της τοπικής κοινωνίας την πρότασή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου