Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ενόχλησε και χαρακτηρίζεται απολίτικη η συμπεριφορά της κ. Γκερέκου.

Την πιστή εφαρμογή των Κανόνων Δεοντολογίας της Πολιτικής Ηγεσίας, που ενέκρινε ομοφώνως το Υπουργικό Συμβούλιο, υποδεικνύει στα μέλη της κυβέρνησης το Μέγαρο Μαξίμου επικαιροποιώντας παράλληλα τους κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς που καθιέρωσε πριν από τέσσερις μήνες. Τους κανόνες αυτούς είχαν επεξεργασθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, οι οποίοι και τους παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται για ευνόητους λόγους, παραμονή της ψήφισης του Ασφαλιστικού, η παράγραφος 3 των Γενικών Κατευθύνσεων, που αναφέρει: «Οι υπουργοί- βουλευτές οφείλουν να είναι φειδωλοί στην άσκηση κριτικής που αφορά πολιτική άλλων υπουργείων και έμμεσα των υπουργών που έχουν οριστεί να έχουν την ευθύνη γι΄ αυτά. Τέτοιου είδους κριτική πρέπει βεβαίως να γίνεται, αλλά με διακριτικότητα και σύνεση, στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα με τελικό αποδέκτη το Υπουργικό Συμβούλιο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό» . Με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, να περιορίζονται οι διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου- οι οποίες το τελευταίο διάστημα είχαν ενταθεί λόγω του Ασφαλιστικού, του μνημονίου και των αποκρατικοποιήσεων.
Στο προοίμιο των Κανόνων Δεοντολογίας επισημαίνεται ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα πρέπει να επιδιώξουν να διασφαλίσουν ότι όλοι οι ασκούντες πολιτική εξουσία και οι συνεργάτες τους θέτουν το δημόσιο συμφέρον υπεράνω κάθε κομματικού ή συντεχνιακού συμφέροντος.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο άρθρο 15 του 5ου κεφαλαίου «για τις υποχρεώσεις μετά την αποχώρηση και την παράδοση αρχείου» , αφού ήδη υπήρξε το πρώτο «κρούσμα» παράβασής του από την κυρία Αντζελα Γκερέκου. Η κυρία Γκερέκου όταν απήλθε από το υφυπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ούτε ενημέρωσε τον διάδοχό της κ. Γ. Νικητιάδη ούτε του παρέδωσε κανένα αρχείο ούτε καν παρέστη στην τελετή παραλαβής - παράδοσης.
Τέλος, γίνεται αναφορά και στο άρθρο 17 του κεφαλαίου περί διαφάνειας, που αφορά «τα δώρα και τις λοιπές παροχές». Σύμφωνα με αυτό αντικείμενα εκτιμώμενης αξίας άνω των 250 ευρώ επιστρέφονται χωρίς καθυστέρηση (πλην βιβλίων) στον δωρητή, εξαιρουμένων βεβαίως όσων ανταλλάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων της χώρας. Δώρα των οποίων η επιστροφή είναι για οποιονδήποτε λόγο δυσχερής εκποιούνται σε ετήσια αγορά, τα έσοδα της οποίας εισφέρονται υπέρ του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή υπέρ άλλων κοινωφελών σκοπών.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου