Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Εκθεση Αξιολόγησης της Ελλάδας για θέματα Διαφάνειας Από το Συμβούλιο της Ευρώπης


Απλοποίηση του ιδιαίτερα περίπλοκου νομικού πλαισίου" και "κατάργηση των προθεσμιών διαγραφής για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά πολιτικών προσώπων", συνιστά μεταξύ άλλων στην Ελλαδα το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην έκθεση του για τη διαφάνεια.
Το ειδικό όργανο του Συμβουλίου που παρακολουθεί τη βελτίωση των χωρών-μελών στα θέματα της διαφθοράς θα επανέλθει το 2012, για να ελέγξει κατά πόσο οι συστάσεις αυτές ακολουθήθηκαν από τη χώρα μας.
Η έκθεση αποτελεί τον "τρίτο κύκλο αξιολόγησης " που διεξήγαγε η
GRECO ( Groupe d'Etats contre la Corruption- Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς), ειδικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που παρακολουθεί τη βελτίωση των χωρών-μελών στα θέματα της διαφθοράς.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η διαφθορά στο δημόσιο έχει περιοριστεί συγκριτικά με πέρυσι.

Αναλυτικά οι συστάσεις της GRECO 
  • Την κατάργηση της προθεσμίας ειδικής διαγραφής για την άσκηση διώξεων στα μέλη της κυβέρνησης και στα πρώην κυβερνητικά μέλη. 
  • Την κατάργηση της δυνατότητας αναβολής ή διακοπής των διώξεων για " πολιτικές δράσεις " και " αδικήματα που θα μπορούσαν να ζημιώσουν τις διεθνείς σχέσεις του κράτους ".
  • Την αλλαγή της νομοθεσίας που υποχρεώνει τους κατοίκους του εξωτερικού να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματα, διότι ορισμένα κόμματα μοιράζουν δωρεάν εισιτήρια, πράξη ικανή να επηρεάσει την απόφαση του εκλογέα.
Σε ό,τι αφορά " στη διαφάνεια της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων " η GRECO αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα αρκετά επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, παρ'ολα αυτά συμπεραίνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια και πιο ακριβείς λογιστικούς υπολογισμούς για τις οικονομικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών.
Ζητείται από την Ελλάδα να καταργήσει τα ανώνυμα κουπόνια για ορισμένες δωρεές. Για δωρεές που υπερβαίνουν τα 600 ευρώ να γίνονται μέσω τραπεζικών καταθέσεων, η δε ενημέρωση για τη χρηματοδότηση να γίνεται στα χρονικά όρια που επιβάλλονται.
Η
GRECO ασκεί ιδιαίτερη κριτική και υπογραμμίζει "το θολό και αναποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των πολιτικών κομμάτων " το οποίο θεωρεί ως πιθανή αιτία της καχυποψίας των πολιτών απέναντι στο σύστημα πολιτικών χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα.
Τέλος, ζητά η καλυτέρευση του συστήματος ελέγχου να αποτελέσει προτεραιότητα, ενισχύοντας την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ελέγχου που έχει τη σχετική ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου