Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Paul Krugman : "Ανάγκη να υπάρξει μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης"

Μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε προσδοκία σημείωσε η διάλεξη που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής χθες Παρασκευή με κεντρικό ομιλητή τον Νομπελίστα καθηγητή Οικονομικών, Πολ Κρούγκμαν.
Ο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ" ήταν εκεί, όπου σε μια κατάμεστη αίθουσα και με όλα τα θεωρία γεμάτα, με πάνω από 1000 ανθρώπους να παρακολουθούν τη διαδικασία ακριβώς δίπλα έξω από την αίθουσα, με το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα να διευθύνει τη συζήτηση και τον Πρώην Υπουργό και Πρόεδρο του ΙΝΕΡΠΟΣΤ κ. Γεράσιμο Αρσένη να προλογίζει, ο καθηγητής Πολ Κρούγκμαν έδωσε τη δική του θέση στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, ενώ απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις που τέθηκαν από τον κόσμο που συμμετείχε.

Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην πορεία και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το πρίσμα της ύφεσης που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για το μείγμα πολιτικών που θα πρέπει να υιοθετηθεί, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο κ. Κρούγκμαν μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάγκη να υπάρξει μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και ζήτησε να μην βλέπουμε τη διαπραγμάτευση ως αντιπαράθεση.

"Ο πόνος που άρχισε στην Ελλάδα συνέβη και τελείωσε" τόνισε, ζητώντας "βήματα" για να υπάρξει φυγή προς τα μπρος.

Παρομοιάζοντας την Ευρώπη με την Ιαπωνία, τόνισε ότι υπάρχουν γενικότερα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αν δεν υπήρχε το ζήτημα του χρέους, θα έπρεπε να μπει τέλος στο καθεστώς διαρκούς λιτότητας στη χώρα μας είπε χαρακτηριστικά

Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, είπε πως Ελλάδα πέρασε πέντε χρόνια με προσαρμογή 25% και είναι πλέον ανάγκη να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές. Η Αθήνα "ό,τι έπρεπε να πετύχει, το πέτυχε" είπε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας έκκληση να μην ζητείται από τη χώρα επιπλέον προσαρμογή.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο Grexit, υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε προβλήματα και στις δύο πλευρές.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ). Ο πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και πρώην υπουργός Γ. Αρσένης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα προαναγγέλλοντας τον προσκεκλημένο κ. Κρούγκμαν, είπε ότι η εκδήλωση συμπίπτει με το κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της ενδιάμεσης συμφωνίας.


Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «οι διαπραγματεύσεις συναντούν σοβαρά προσκόμματα με αβέβαιες προοπτικές».

Το ερώτημα που εγείρεται αν η ευρωζώνη θα δεχθεί ένα διαφορετικό μοντέλο προσαρμογής ή τουλάχιστον θα ήταν διαθετιμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις για την άρση του αδιεξόδου, είπε συνοψίζοντας.


Την εκδήλωση παρακολούθησαν :  ο πρώην Γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτος, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, βουλευτές, η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Κοινωνικής Συμφωνίας Τάκης Δημητρουλόπουλος και Νικήτας Κανάκης αντίστοιχα, πρέσβεις, καθηγητές και φοιτητές.

Συνάντηση με τον κάτοχο Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν, θα έχει σήμερα Σάββατο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μ. Μαξίμου στις 12:30.







Για περισσότερες φωτογραφίες, κάντε "κλικ" πιο κάτω:





¨ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου