Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Κρούγκμαν: Kρατήστε τις “κόκκινες” γραμμές-Να μπει τέλος στη λιτότητα

Λίγο πριν το ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο νομπελίστας οικονομολόγος επανέλαβε ότι η πολιτική της αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα πρέπει να τελειώσει.

Η πολιτική αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα πρέπει να τερματιστεί επανέλαβε και σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν, γεγονός που υπογράμμισε και στη χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πολ Κρούγμαν, λίγο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα τις 12:30 συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τον τερματισμό της αυστηρής λιτότητας, όπως νέες μείωσεις σε μισθούς και συντάξεις, επισημαίνοντας ότι η χώρα έκανε πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας με πολύ μεγάλες θυσίες. Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει πλέον να επιτευχθεί, χωρίς νέα δημοσιονομική προσαρμογή, πρόσθεσε, αλλά μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. ο νομπελίστας οικονομολόγος επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται πάντα άμεσα αποτελέσματα και σημασία έχει η εφαρμογή τους. Η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει πρόοδο, αλλά η πολιτική αυστηρής λιτότητας δεν έχει αναδείξει την πρόοδο αυτή, είπε.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε μεταξύ άλλων ότι και οι δανειστές της Ελλάδος αναζητούν κάποιες υποχωρήσεις από τη χώρα μας, ώστε να προχωρήσουν στην συμφωνία.
Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι μπορεί οι επενδύσεις στην Ελλάδα, σήμερα να έχουν υψηλό ρίσκο, αλλά εάν κλείσει η συμφωνία θα έχουν τελικά πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από ότι σε άλλες χώρες, που κυμαίνονται σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα.
Στη χθεσινοβραδινή του ομιλία ο κ. Κρούγκμαν προέτρεψε την Ελλάδα να δεχθεί έναν έντιμο συμβιβασμό αντί μιας έντιμης εξόδου από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι μια έξοδος αυτή τη στιγμή θα ήταν «κόλαση», θα ήταν «εφιάλτης», ενώ «θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα και στο ευρωσύστημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου