Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015



Η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στο Π.Σ της Δευτέρας 16/3/2014 σχετικά με την  ολοκλήρωση της διαμόρφωσης πέντε «Περιφερειακών Κοινωνικών Συμπράξεων» και την κατάθεση των  σχετικών φακέλων προτάσεων στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Δυναμικού από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας .

Γνωρίζουμε ότι οι κοινωνικές συμπράξεις συγκροτούνται με βάση το Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς απόρους (ΕΠ-Ι)», που είναι ενταγμένο «στους στόχους της στρατηγικής Ευρώπη 2020».
Γνωρίζουμε επίσης ότι  επειδή με αυτήν τη «στρατηγική» προωθούνται όλες οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που διευρύνουν τη φτώχεια για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποφασίστηκε, μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), να δοθούν στην Ελλάδα για το διάστημα 2015 - 2020 ακριβώς 330.555.021 ευρώ σε 62.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα, προσδιορίζεται ότι τα «ωφελούμενα νοικοκυριά» θα είναι αυτά που βρίσκονται στο φάσμα του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος το οποίο αναμενόταν να αφορά μέχρι το 7% του πληθυσμού.
Απαράβατος όρος για την «υλοποίηση των δράσεων», είναι οι «Συμπράξεις», στις οποίες συμμετέχουν δήμοι και περιφέρειες, μέχρι «καταναλωτικές οργανώσεις, ΝΠΙΔ και άτυπα κοινωνικά δίκτυα, με πρωτοβουλίες και δράσεις διανομής ειδών σε απόρους σε τοπικό επίπεδο». Με άλλα λόγια, Εκκλησία, ιδιώτες, καταναλωτικές οργανώσεις, ΜΚΟ…
Πέραν όλων των άλλων, «ο ρόλος κάθε Κοινωνικής Σύμπραξης εντοπίζεται και στη συστηματική παροχή επικυρωμένων στοιχείων, μέσω τήρησης συστήματος εξατομικευμένης παρακολούθησης των ωφελουμένων, προς τη Διαχειριστική Αρχή.
Ø  Το όριο που θέτει το πρόγραμμα θεωρείτε ότι  δίνει λύση και διέξοδο στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες; Τι κονδύλι προβλέπεται για τη Στερεά; Σε πόσα λαϊκά νοικοκυριά; Πόσοι είναι οι άνεργοι στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας;
Ø  Τι δουλειά έχουν στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ΜΚΟ και επιχειρηματίες; Τι είναι το ίδρυμα Prolepsis;
Ø  Πώς μπορούν   ΜΚΟ, επιχειρηματίες και άλλοι ιδιώτες, μέσα από το πρόγραμμα να αποκτούν πρόσβαση και σε προσωπικά δεδομένα μιας ευαίσθητης και ευάλωτης, από κάθε άποψη, ομάδας του λαϊκού πληθυσμού;
Ø  Γιατί τα κονδύλια δεν αξιοποιούνται έτσι  ώστε να στηριχτούν και να διευρυνθούν οι δημόσιες κοινωνικές δομές και ο χαρακτήρας τους; Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου και επαρκούς προσωπικού;
Τι θέση παίρνετε για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης όπως:

  • Διαγραφή οφειλών οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση μηνιαίας δωρεάν παροχής ρεύματος.
  • Παροχή δωρεάν πλήρους ιατροφαρμακευτικής , νοσοκομειακής περίθαλψης προς όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού.
  • ·  Διαγραφή χρεών των Σχολικών Επιτροπών και ΑΕΙ-ΑΤΕΙ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

    Ξέρουμε ότι η μεγάλη μερίδα και αυτών των κονδυλίων δε θα ακουμπήσει τις ανάγκες των τσακισμένων συμπολιτών μας. Θα περάσουν και πάλι στο μεγάλο τους μέρος στα χέρια ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Είναι καιρός πια να απαιτηθεί άλλη πορεία και κατεύθυνση αυτών των προγραμμάτων. Να σταματήσει η κοροϊδία και η απάτη που στήνεται, για άλλη μια φορά, στο όνομα των φτωχών και των ανέργων! Έχουν υποχρέωση, κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, να πάρουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε τα προγράμματα να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα, έλεγχο και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.
Να απομακρυνθούν τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, οι ΜΚΟ, κ.ά. και να στηριχτούν έμπρακτα οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και τα κρατικά κοινωνικά ιδρύματα και οι οργανισμοί που έχουν σαν κύριο έργο τους τη στήριξη του παιδιού, της οικογένειας, των γερόντων, των ΑΜΕΑ. Έργο που σήμερα έχει αποδυναμωθεί και οδηγούνται σε συρρίκνωση ή και κλείσιμο.
Η στήριξη των δημόσιων - κρατικών κοινωνικών δομών σήμερα είναι πρώτιστη και κύρια ανάγκη. Είναι αυτές που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, τη δυνατότητα της καταγραφής και ανάδειξης των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών, που μπορούν να διασφαλίσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους σήμερα, ότι μπορεί να πάρει μικρές ανάσες το λαϊκό νοικοκυριό, να εγγυηθούν στοιχειωδώς ότι και τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να εξυπηρετήσουν με συνέχεια τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες.


                               ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:
                               ΝΤΟΥΡΟΥ  ΣΟΦΙΑ
                              ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου