Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ν. Στουπής: Η ατομική ευθύνη να μην καταστει συλλογική ενοχή! Διαφάνεια και Κάθαρση μέχρι τέλους για κάθε περίπτωση διαφθοράς .



Καμία Διοικητική αλλαγή χωρίς πειστική εξήγηση και αξιοκρατία!!!
Στην τοποθέτησή του με ευκαιρία τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη για φαινόμενα οικονομικής διαφθοράς στην Δ/νση Συγκοινωνιών-Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, αλλά και τις φήμες για ευρείες ριζικές αλλαγές στους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων της ίδιας Περιφερειακής  Ενότητας , ο εκτελών χρέη Επικεφαλή της Παράταξης  Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Στουπής, ανέφερε:

«Προφανώς και το θέμα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή αξιοποίηση. Θεωρούμε αυτονόητη την μηδενική ανοχή Πολιτικών και Διοικητικών Προϊστάμενων , σε φαινόμενα διαφθοράς Υπαλλήλων τους . Θεωρούμε στοιχειώδη υποχρέωση την με διαφάνεια και  μέχρι τέλους  διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων , την παραδειγματική τιμωρία καθενός και καθεμιάς εκτρεπόμενης από τον Δημοσιο-ϋπαλληλικό όρκο υπηρέτησης του Συλλογικού και Δημόσιου  συμφέροντος, και κυρίως την ποινική αντιμετώπιση κάθε τέτοιας περίπτωσης με την προσφυγή στην δικαιοσύνη. Και βέβαια, τέτοιες περιπτώσεις – όπως σωστά επεσήμανε ο κ. Περιφερειάρχης - δεν χαρακτηρίζουν τους Υπαλλή-λους της Περιφέρειας γενικά και ειδικά της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας , όπου εμφανίσθηκε το συγκεκριμένο γεγονός.
Με αφορμή όμως το συγκεκριμένο θέμα , και τις φήμες για εκτεταμένες Διοικητικές αλλαγές σε επίπεδο Προϊσταμένων των Υπηρεσιών, γεγονός που έχει φέρει αναστάτωση στο προσωπικό τους, θα ήθελα να σημειώσω τούτα:
---Είναι υποχρεωμένη η Πολιτική ηγεσία να δικαιολογήσει τις ενέργειές της αυτές , πολύ περισσό-τερο , αν πρόκειται για τόσο μεγάλου εύρους αλλαγές , όσο ακούγεται. Έτσι ή αλλιώς υπάρχουν ανοιχτά θέματα από την προηγούμενη θητεία του Περιφερειακού Συμβουλίου που αναμένουν απαντήσεις όσον αφορά την εμπλοκή υπαλλήλων αλλά και κύρια τις πολιτικές ευθύνες προσώ-πων και θεσμών που τα δημιούργησαν.
---Το νομικό κενό όσον αφορά την αδυναμία συγκρότησης Υπηρεσιακών Συμβουλίων , κατ εξοχή αρμόδιου οργάνου για αξιολογήσεις και κρίσεις, - πέρα από την υποχρέωση του Περιφερειακού Συμβουλίου να πιέσει την νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να υλοποιήσει άμεσα τις εξαγγελίες της   και να διορθώσει νομικά το πρόβλημα – δίνει την δυνατότητα στον Περιφερει-άρχη να προχωρά σε τέτοιες αλλαγές, αν κρίνει ότι δυσχεραίνεται στο έργο του ή εκτιμά πως έτσι θα προχωρήσει καλύτερα. Δεν του δίνει όμως το δικαίωμα να ξεπεράσει την ηθική πολιτική υποχρέωση η όποια του επιλογή να είναι τεκμηριωμένη, να σεβαστεί τους κανόνες της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της συνεννόησης με τους ενδιαφερόμενους και την συλλογική συνδικαλιστική εκπροσώπηση τους.
Θα αναμένουμε, θα παρακολουθούμε , και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου