Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

FT: Η ΕΚΤ βάζει ‘νομικό φρένο’ στις ελληνικές τράπεζες για αγορά κρατικού χρέους

Σύμφωνα με τους Financial Times η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταστήσει παράνομη την αγορά εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες, κίνηση η οποία -αν ισχύει- θα οδηγήσει τη ελληνική οικονομία σε ασφυξία.

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να καταστήσει το όριο στην κατοχή εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες νομικά δεσμευτικό, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.
Το Διοικητικό Συμβούλιο των επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών και ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ταλαντευτεί πάνω σε πρόταση που κατέθεσαν οι εποπτικοί μηχανισμοί της κεντρικής τράπεζας, η οποία πρότεινε να γίνουν νομικά δεσμευτικές οι πρόσφατες προειδοποιήσεις τους στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την ποσότητα των εντόκων γραμματίων, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές.
Πρόσωπο με πληροφόρηση για τις συζητήσεις ανέφερε πως η απαγόρευση ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί για την νομισματική πολιτική.
Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα η ΕΚΤ είχε απευθύνει σχετική σύσταση προς τις 4 ελληνικές τράπεζες στα μέσα Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ΕΚΤ έχει μετατρέψει την σύσταση αυτή σε μια νομικά δεσμευτική προειδοποίηση, εξαιτίας ανησυχιών από ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης πως μια από τις ελληνικές τράπεζες αγνόησε την σύσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου