Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου!

Με 168 υπέρ του Στ. Δήμα και 132 "παρών" η Βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές με κρίσιμα διλήμματα που αφορούν στην οικονομική επιβίωση και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Άκαρπη και η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς ο Στ. Δήμας συγκέντρωσε 168 θετικές ψήφους και 132 “παρών” με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές καθώς όπως προβλέπει το Σύνταγμα μετά και την τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η Βουλή διαλύεται και εντός 10 ημερών προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.
Την ίδια ώρα με βουτιά άνω του 9% άνοιξε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με το Γενικό Δείκτη Τιμών να κινείται κάτω από τις 800 μονάδες.
Τα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας κατέγραφαν και αυτά απώλειες μετά το σημερινό άνοιγμα των αγορών και η ισοτιμία του ευρώ εκινείτο κοντά στα χαμηλά επίπεδα διετίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του πρακτορείου Reuters που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ψηφοφορία αποτελεί απειλή για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος διάσωσης».
Για «ημέρα της κρίσης» στην Ελλάδα κάνει λόγο η εφημερίδα Die Welt σημειώνοντας ότι «εάν δεν εκλεγεί σήμερα νέος πρόεδρος, τότε υπάρχει κίνδυνος πολιτικών ανατροπών».
Κρίσιμα είναι, λοιπόν, τα διλήμματα που προκύπτουν καταρχήν για την οικονομική επιβίωση της χώρας καθώς η πέμπτη κρίσιμη αξιολόγηση της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί από την τρόικα και η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας έχει “παγώσει” στην δίμηνη παράταση του μνημονίου.
Σε δεύτερο επίπεδο η τροπή που πήρε η προεδρική εκλογή δημιουργεί αμφιβολίες και για την πολιτική σταθερότητα της χώρας καθώς έντονες είναι οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε κομματικό επίπεδο με τη ρητορική των ημερών να μονοπωλείται από ζυμώσεις για εκλογικές συνεργασίες μεταξύ των δυνάμεων και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να κλείνει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αγγίζει ποσοστά αυτοδυναμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου