Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Σε μια τρίχα κρέμεται η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ



Η πολυπόθητη συνεργασία ΔΗΜΑΡ -ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην έχει αίσιο τέλος παρά την έντονη διακήρυξη.
Οι λόγοι της διάστασης, οφείλεται και  στους δύο. Στην ΔΗΜΑΡ υπάρχουν στελέχη, που δεν θέλουν τηνσυνεργασία σε καμιά περίπτωση, στελέχη που βάζουν όρουςγια τα άλλα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τους νομούς που θα κατέβουν οι ίδιοι και αυτό έχει εκνευρίσει τις νομαρχιακές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπάρχουν και κεντρικά πολιτικά ζητήματα που έχουν τεθεί,  όπως εκείνο της προγραμματικής συζήτησης, ο ΣΥΡΙΖΑ ως τέτοιο θέτει εκείνο που αποκαλεί  «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» . Σύμφωνα με  πηγές μας, η ΔΗΜΑΡ  δεν το δέχεται ως πλαίσιο προγραμματικής συζήτησης.
Τέλος ένα άλλο πρόβλημα είναι ο όρος της Κουμουνδούρου,   οι βουλευτές που θα προέρχονται τις συνεργασίες άρα και από τη ΔΗΜΑΡ θα  αναφέρονται στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που και αυτό η Αγίου Κωνσταντίνου δεν δέχεται.

Έτσι ενώ ο χρόνος τρέχει και έχουν ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ οι ημερομηνίες επικυρώσεις των ψηφοδελτίων του, την Παρασκευή συνεδριάζει η Κεντρική επιτροπή που θα εκκρίνει τα ψηφοδέλτια, ΔΗΜΑΡ έχει εργασίες το Σάββατο –Κυριακή με σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου της για να συζητήσει την εκλογική στρατιγική της.
Και επομένως το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος είναι ότι όλα είναι αποφασισμένα . Η ΔΗΜΑΡ καλείται το ΠΣΚ να αποφασίσει και να ανακοινώσει μόνο δύο επιλογές που έχει ή
-    Να  συμμετέχει  αυτόνομα στις εκλογές
-
    Να   επιδιώξει συνεργασίες «χαμηλών πτήσεων»

και σε καμιά περίπτωση δεν είναι εκείνη της μαζικής συμμετοχής της, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ καθότι αυτά θα εκκριθούν την Παρασκευή.
Εκτός και αν η συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι  περιορισμένη στα 4-5 άτομα και επομένως  η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή  εξουσιοδοτήσει τον κ. Τσίπρα να τα ανακοινώσει "ορισμένες διευρύνσεις"  ακόμη την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.



Το κλίμα της κακής ώσμωσης ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται σήμερα σε άρθρο του  του κ. Σάκη Παπαθανασίου στενού συνεργάτη του Φ. Κουβέλη, με το οποίο εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο κ. Παπαθανασίου αφήνει να εννοηθεί ότι αφ´ ενός βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν, ως προϋπόθεση για τη συνεργασία, μεταμέλεια από τη ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ότι αφ´ ετέρου, στην Αγίου Κωνσταντίνου, κλείνουν προς την κατεύθυνση να διακόψουν τις συζητήσεις με την Κουμουνδούρου.

Σε ύφος που θύμισε μέρες της τρικομματικής κυβέρνησης, όταν η ΔΗΜΑΡ βρισκόταν σε ανοιχτή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαθανασίου προϊδεάζει για το "ναυάγιο" γράφοντας:

"Εσχάτως κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενοι στη ΔΗΜΑΡ της ζητούν «να κάνει
  δημόσια αυτοκριτική για τις επιλογές της το προηγούμενο διάστημα» ως προαπαιτούμενο για μια ενδεχόμενη συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητούν ανανήψαντες σε λάθος πολιτικό χώρο και σε μια πολιτική συγκυρία που θέτει άλλα πολιτικά προτάγματα
  .
Όσοι σήμερα παραμένουν στη ΔΗΜΑΡ έχουν δώσει τις εξετάσεις τους μέσα από δοκιμασίες. Τη δοκιμασία να είσαι αριστερός και να μετέχεις σε μια κυβέρνηση  για  να βοηθήσεις τη χώρα σου να παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο. Τη δοκιμασία να δίνεις μάχη μέσα σε μια κυβέρνηση με αρνητικούς συσχετισμούς για να προωθηθεί η γραμμή της επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του μνημονίου. Τη δοκιμασία να αποχωρείς από την κυβέρνηση όταν διαπιστώνεις ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια παρέμβασης σου και να επιχειρείς την επανατοποθέτηση σου χωρίς τη λογική του άσπρου μαύρου. Τη δοκιμασία να υφίστασαι την ανοίκεια επίθεση των μεγάλων συμφερόντων με χλεύη, συκοφαντία και υπονόμευση όταν με τις επιλογές σου αμφισβητείς την πολιτική σταθερότητα που τους εξυπηρετεί. Τη δοκιμασία να υφίστασαι μια συντριπτική εκλογική ήττα και να μην το βάζεις στα πόδια, ούτε να οδηγείσαι σε συμβιβασμό αλλά αντίθετα να συμβάλλεις με τη στάση σου  στο θέμα της  εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε η χώρα να οδηγείται σε εκλογές, παρά τις δυσμενέστατες  συνθήκες για το κόμμα σου.
Όσοι ζητούν δηλώσεις μεταμέλειας από τη ΔΗΜΑΡ δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που απασχολεί τον κόσμο της  ΔΗΜΑΡ δεν είναι η ενσωμάτωση  στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι όροι με τους οποίους θα γίνει δυνατή μια βιώσιμη πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση, ζήτημα που αποτελεί το πρόταγμα της παρούσας πολιτικής περιόδου. Είναι εγκλωβισμένοι σε μια ψυχολογία πολιτικής επιβεβαίωσης και προσκολλημένοι σε  ιδεολογικά στερεότυπα. Συμπεριφέρονται ως κριτές που περιμένουν στη γωνία τους μεταμεληθέντες  για «να τους βάλουν στο σωστό πρόγραμμα».
Απαντούμε:
Δε θα πάρουμε. Ούτε μεταμέλεια για τις επιλογές μας ούτε μετάνοια «για ανανέωση του βαπτίσματος». Τον δρόμο που θα βαδίσουμε θα τον διαλέξουμε εμείς. Και εκεί που θα φτάσουμε, εάν φτάσουμε, θα υπάρχουν κάποιοι με τους οποίους θα σφίξουμε τα χέρια και
  όχι κάποιοι για να μας τα δέσουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου