Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Απόρριψε η κυβέρνηση την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Γ. Στουρνάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεύτερη πρόταση μομφής αυτή την φορά εναντίον του προεδρείου της Βουλής καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του προέδρου του Αλ. Τσίπρα ο οποίος κάνει λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.Ο Αλ. Τσίπρας είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι αν το προεδρείο δεν τηρήσει το γράμμα του νόμου και δεν κάνει δεκτή την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και δεν ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του προεδρείου.  
Ο Αλ. Τσίπρας διάβασε τα πρακτικά της Βουλής και μάλιστα την τοποθέτηση της κ. Κόλλια, αντιπροέδρου της Βουλής που είχε ανακοινώσει ότι ξεκινάει η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ πράγμα που η κυβέρνηση αρνείται τώρα να κάνει. Αποχωρεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή και ενώνεται με τον συγκεντρωμένο κόσμο στο Σύνταγμα.


Αναφορικά με την δήλωση του προέδρου της Βουλής Β. Μειμαράκη ότι η Ολομέλεια θα αποφασίσει επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί της προτασης μομφής εναντίον του Γ. Στουρνάρα.  Ο Ευ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι η Βουλή θα προχωρήσει στη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου γιατί δεν προβλέπεται σε νομοθετική εργασία πρόταση μομφής κατά του προεδρείου 
Ο Αλ. Τσίπρας είπε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει προσωπική διαμάχη με τον Πρόεδρο της Βουλής. Με βάση τον Κανονισμό τη δικαιοδοσία την έχει η ολομέλεια, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και απευθύνθηκε στον Δ. Σταμάτη λέγοντας ότι πλέον δεν έχει καμία αξιοπιστία και θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες, πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζει την επιλογή του Προέδρου και κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής.  
Αδειάζει τον Υπουργό Επικρατείας ο Ευ. Βενιζέλος σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δια  του προέδρου του Αλ. Τσίπρα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει τη χώρα  για να εξυπηρετήσει την εγχώρια και ξένη διαπλοκή Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να σταματήσει η διαδικασία της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου και να ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές είτε να δεχτεί το αίτημα είτε να διακόψει την συζήτηση στην Βουλή για δύο μέρες.  Και ενώ ο Υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης τόνισε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση αποδέχεται  την πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πριν λίγη ώρα απαράδεκτη την πρόταση και κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να απορρίψει τη πρόταση μομφής ως απαράδεκτη χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε παρόμοια πρόταση μομφής πριν λίγους μήνες και ότι δεν έχει περάσει η εξάμινη προθεσμία που ορίζει το Συντάγμα για κατάθεση δεύτερης πρότασης μομφής.
Όσον αφορά την συνταγματικότητα της πρότασης συνταγματολόγοι γνωμοδοτούν ότι η εξάμινη προθεσμία για κατάθεση δεύτερης πρόταση μομφής δεν ισχύει όταν αυτή δεν αφορά το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου και του πρωθυπουργού αλλά μεμονωμένο μέλος της κυβέρνησης.
Ο Αλ. Τσίπρας κάνει λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που στόχο έχει την προστασία της κυβέρνησης. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι αν το προεδρείο δεν τηρήσει το γράμμα του νόμου και δεν κάνει δεκτή την πρόταση μομφής κατά του υπουργού και δεν ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του προεδρείου. 
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα τάχθηκαν υπέρ της έναρξης της συζήτησης για την πρόταση μομφής ενώ αντίθετα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης δεν σύμφωνησε με την πρόταση δυσπιστίας.
Αναταράξεις στο στρατόπεδο της κυβέρνησης προκαλεί το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα εν όψει του Eurogroup της Αθήνας την 1η Απριλίου. Η συζήτηση του σχεδίου νόμου συνεχίζεται και σήμερα στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με σκοπό να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής τα μεσάνυχτα. Την ίδια στιγμή, συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή διοργανώνεται στις 18:30 το απόγευμα.
Να σημειωθεί πως το βράδυ του Σαββάτου το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ (που αποχώρησε από την συνεδρίαση) και παραπέμπεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Κυριακή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Παράλληλα, ζήτημα αντισυνταγματικότητας θέτει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σε έκθεσή της διατυπώνοντας παράλληλα παρατηρήσεις και διαπιστώνοντας κενά σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου το οποίο συζητιέται στη Βουλή και θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ.
Στη σκιά της παραίτησης του Μάξιμου Χαρακόπουλου, αλλά και των απειλών από βουλευτές της συγκυβέρνησης πως δεν ψηφίζουν το συγκεκριμένο άρθρο, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης είχαν συσκέψεις επί συσκέψεων προκειμένου να βρεθεί νέα συνταγή για το γάλα και να καμφθούν οι αντιδράσεις. Οι αλλαγές σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθούν την Κυριακή στην Ολομέλεια.
Άλλωστε ενστάσεις διατυπώθηκαν για τη διάταξη στο θέμα της παραγωγής και διανομής του γάλακτος από βουλευτές της συγκυβέρνησης κατά τη χθεσινή συζητήση. «Αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρετε πίσω. Ήταν άλλη η ατζέντα που συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης.
Ο έτερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής σημείωσε ότι αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη για το γάλα στη συνεδρίαση εκείνος δεν θα ψηφίσει το σχετικό άρθρο. «Αισθάνομαι να κοροϊδεύω τον εαυτό μου, αν δεν αποτυπωθεί στο χαρτί αυτό που συμφωνήθηκε» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το δίλημμα αν θα πέσει η κυβέρνηση η όχι, πρέπει να απασχολεί πρώτα τους υπουργούς και μετά τους βουλευτές.
«Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του Κοινοβουλίου» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής ζήτησε «πάση θυσία να αλλάξει η ρύθμιση για το γάλα και να τεθεί χρονικό περιθώριο για την παστερίωση».
Να επιφέρουν τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές απόψε σε επίμαχες ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν οι βουλευτές ένα νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια» κάλεσε τους υπουργούς ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργος Βλάχος.
«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά», είπε επίσης η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου