Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Δημήτρης Αναγνωστάκης: Ανάγκη επέκτασης των ρυθμίσεων που αφορούν πυρόπληκτα δάνεια



Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, επανέφερε, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, το ζήτημα της επέκτασης της περιόδου χάριτος, για τα δάνεια, που έχουν λάβει επαγγελματίες και επιχειρήσεις στους νομούς, που πλήγηκαν από πυρκαγιές το 2007.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής της Εύβοιας ερωτά το Υπουργείο Οικονομικών, αν έχει την πρόθεση να επεκτείνει την περίοδο χάριτος, για την αποπληρωμή των δανείων ή αν θα επιμηκύνει την διάρκεια των δανείων.

Κρίνοντας ότι η οικονομική συγκυρία είναι ακόμα δυσμενέστερη από το παρελθόν, το Υπουργείο πρέπει να αντιληφθεί εγκαίρως, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, που είχαν την ατυχία, οι νομοί τους, να χτυπηθούν από τις πυρκαγιές του 2007. Είναι ανάγκη να συνδράμει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις αυτές να στηρίζουν τον κοινωνικό ιστό, μέσω της προσφοράς εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.


Κύριε Υπουργέ,
Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, είχατε επιδείξει τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών του 2007, που έκαναν χρήση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα πιστωτικά ιδρύματα, για τη ρύθμιση οφειλών και τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, επεκτείνοντας δύο φορές τις προθεσμίες της περιόδου χάριτος για την καταβολή των δόσεων, με την τελευταία ρύθμιση να φτάνει μέχρι και τις 30/06/2013.
Δυστυχώς όμως, οι οικονομικές συνθήκες, βάση των οποίων πήρατε την απόφαση να επεκτείνετε την προθεσμία χάριτος, είναι κατά πολύ δυσμενέστερες από αυτές των παρελθόντων ετών, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις στους οποίους χορηγήθηκαν δάνεια πυρόπληκτων, να έχουν υποστεί ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους, λόγω μείωσης της ζήτησης και να είναι αμφίβολο, αν μπορούν να ανταπεξέλθουν άμεσα στην καταβολή των δόσεων των δανείων τους.
Το Ελληνικό Δημόσιο, που στάθηκε στο πλευρό αυτών των επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ως εγγυητής, κινδυνεύει να βρεθεί απέναντι σε μεγάλης αξίας καταπτώσεις, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων.
Παράλληλα με την κατάργηση του ειδικού λογαριασμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους – Κεφάλαιο Ασφαλίσεων Χρηματοδοτήσεων εκ κεφαλαίων ή Εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, με το άρθρο 15 του Ν. 4151/2013, παρατηρούμε την αύξηση των καταπτώσεων των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου στο 0.49% του ΑΕΠ, όπως αυτό απεικονίζεται στον κατατεθειμένο προϋπολογισμό
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
·         Προτίθεστε να προβείτε σε νομοθετικές ενέργειες για την επέκταση της περιόδου χάριτος ή για την επιμήκυνση της διάρκειας των δάνειων των πυρόπληκτων περιοχών;
·         Με την οικονομία να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από αυτή που ήταν όταν εγκρίθηκαν οι επεκτάσεις της περιόδου χάριτος στο παρελθόν, ποία είναι τα αξιολογικά κριτήρια των επιχειρήσεων που θα πρέπει να πληρούνται, ώστε να εγγυηθεί το δημόσιο;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου