Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στου Μαξίμου με βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με το φόρο ακινήτων

Σε διαπραγματεύσεις οι Κοινοβουλευτικές ομάδες, αναζητούν πολιτική λύση για το θέμα του φόρου στα ακίνητα. Απορρίπτει ο Στουρνάρας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να γίνει φορολόγηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, μετά τις ανοιχτές διαφωνίες που εξέφρασαν γαλάζιοι και πράσινοι βουλευτές για το νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης πριν το θέμα φτάσει στο επίπεδο των δύο πολιτικών αρχηγών.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται σε επαφή ενώ έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους για τον νέο φόρο. Συγκεκριμένα, στο ΠΑΣΟΚ προκρίνεται η λύση της φορολόγησης του συνόλου της ακίνητης περιουσίας και όχι κάθε ακινήτου ξεχωριστά, ωστόσο ο Γ. Στουρνάρας διαφωνεί με αυτήν την πρόταση παρά το γεγονός ότι αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το φορολογικό νομοσχέδιο τροποποιημένο.
Χαρακτηριστικό της έντονης αντίδρασης βουλευτών των δύο κομμάτων ήταν οι αντιδράσεις των 30 “ανταρτών” της ΝΔ με επικεφαλής τον Τζαμτζή αλλά και οι ανοιχτές δηλώσεις του βουλευτή Μιχάλη Κασσή ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ως έχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Θάνος Μωραΐτης έκανε λόγο για έναν άδικο φόρο και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «αν το σχέδιο το οποίο θα έρθει στη Βουλή έχει τα ίδια στοιχεία με το προηγούμενο δεν πρόκειται να περάσει»
Από την Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι οι διαφωνούντες φτάνουν τους πέντε ή έξι, ενώ συμπληρώνουν ότι στη ΝΔ είναι περισσότεροι αυτοί που δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν τον ΕΝΦΑ ως έχει.
Εκτιμάται, πάντως, ότι ένα νέο σχέδιο νόμου, που μπορεί να μην έχει και πολλές διαφορές σε σχέση με το πρώτο, ενδέχεται να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες έχουν αντιδράσει για σειρά θεμάτων, όπως η φορολόγηση των αγροτεμαχίων, η φορολόγηση μαντριών, που τελικά αποσύρθηκε, και η υψηλή φορολόγηση ακινήτων στα αστικά κέντρα.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση για αλλαγές στο νομοσχέδιο, που θα “σβήσουν τις φωτιές” στις ΚΟ των κομμάτων προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος που αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της τρόικα.
Για το λόγο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε εσπευσμένα τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη σε συνάντηση με τον αρμόδιο του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα Γ. Κουτσούκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου