Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Η συγκυβέρνηση οδηγεί σε εξαθλίωση τον αγροτικό χώρο, επιβραβεύει τη λεηλασία της δημόσιας γης και αφανίζει τα εργασιακά δικαιώματα.

Στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης, ο Βουλευτής Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου, και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο., αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε ζητήματα του αγροτικού χώρου, της δημόσιας περιουσίας και των εργαζομένων της Εύβοιας.


Αναλυτικότερα είπε:
«Η πρότασή δυσπιστίας αφορά όλο το κυβερνητικό έργο.
Εκεί όμως που ναυαγήσατε κυριολεκτικά είναι ο αγροτικός χώρος.
Ούτε μια νομοθετική πρωτοβουλία δεν πήρατε για ένα τομέα που μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρα. Τον οδηγείτε κι αυτόν σε οικονομική εξαθλίωση.
Πάρτε για παράδειγμα το τελευταίο μήνα. Οι αγρότες είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με χρήματα μειωμένα από 15-40%, είτε από τις εξισωτικές αποζημιώσεις, είτε από τις επιστροφές ειδικού φόρου πετρελαίου, είτε από επιστροφές ΦΠΑ. Απλή διαχείριση χρειαζόταν κι ούτε αυτή δεν μπορέσατε να κάνετε σωστά.
Τα κάνατε θάλασσα με τους βοσκοτόπους και εγκαλείτε εμάς που σας προτείναμε και συγκεκριμένη λύση.
Δεν κάνατε τίποτα για να αντιμετωπίσετε το κόστος παραγωγής, που είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αντίθετο αυξήσατε περαιτέρω το φόρο κατανάλωσης πετρελαίου, την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και μειώσατε την επιστροφή του ΦΠΑ από 11% στο 6%.
Σχεδιάζετε την εισαγωγή το 2014 στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και των ακινήτων που υπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα. Πρόκειται για ληστρική φοροεπιδρομή.
Δεν είμαστε κατά της φορολόγησης των αγροτών. Οφείλουν κι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, ανάλογα με τη φορολογική τους δυνατότητα να συνεισφέρουν.
Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι η εκτός σχεδίου καλλιεργούμενη γη και τα ακίνητα που στεγάζουν δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα αποτελούν εργαλεία για την άσκηση της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας κι ως τέτοια δεν μπορούν να υπολογιστούν ως φορολογητέα ύλη, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλο το κύκλωμα της παραγωγικής δραστηριότητας.
Δεν κάνετε τίποτα για τη χρηματοδότηση του χώρου όταν ασφαλώς και γνωρίζετε ότι καταγράφεται μια πτώση τουλάχιστον της τάξης του 25 %. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το ξεπούλημα της ΑΤΕ - που για μας παραμένει ανοιχτό ζήτημα - άφησε ουσιαστικά τον αγροτικό χώρο χωρίς χρηματοδοτικό εργαλείο.
Επίσης τίποτα δεν κάνατε στο χώρο της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Παρακολουθείτε άβουλοι την αισχροκέρδεια να λυμαίνεται το χώρο.
Τα ίδια και για τα προβλήματα του συνεταιριστικού τομέα. Εκεί είναι που ρίξατε το καράβι στη στεριά.
Δεσμευτήκατε για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
Αλλά κι εκεί αποτύχατε. Γι΄ αυτό και μπαλώνετε τις καθυστερήσεις και τις προχειρότητες σας με τροπολογίες 6μηνων παρατάσεων, που αποτελούν και το μοναδικό νομοθετικό σας έργο. Αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Δ. δεν αναφέρθηκα στην τροπολογία που καταθέσατε για τον ΕΛΓΑ, αφού ούτε και ο ίδιος ο Υπουργός τη γνώριζε.
Τι θα κάνετε με τις συν/κές δραστηριότητες που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των διατροφικών αναγκών της χώρας;
Θα τις κλείσετε, όπως φαίνεται να οδηγείτε τις πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες του χώρου ή θα τις ξεπουλήσετε όπως κάνατε με τη ΔΩΔΩΝΗ, όπου πριν καν περάσουν 2 μήνες εμφανίστηκαν προβλήματα καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους αλλά κυρίως πληρωμής των γαλακτοπαραγωγών;
Τι θα γίνει με τα χρέη τους; Δώσατε στη δημοσιότητα την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων ένα ν/σ για τα χρέη προς την κακή ΑΤΕ… κακή η πρότασή σας αλλά ούτε κι αυτή φέρατε, αφού άλλος ήταν ο στόχος σας… να εμπαίξετε τους αγρότες .
Προικίσατε την Τράπεζα Πειραιώς με τα χρέη του χώρου που είχαν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίο. Τώρα τα στέλνει στις ΔΟΥ με τις γνωστές συνέπειες για το χώρο.

Έρχομαι στη δημόσια περιουσία και ειδικά στη γη. Πάρτι καταπατητών και αγνώστων ιδιοκτητών. Και βέβαια άλλο η υπεράσπιση της κυριότητας κι άλλο το ξεπούλημα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Είναι χαρακτηριστική η παραδοχή της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας  Περιουσίας ότι τα ακίνητα που φέρονται ως «κατεχόμενα» ανέρχονται σε 28.300 και καλύπτουν συνολική επιφάνεια 403.000 στρέμματα και ανάλογης έκτασης είναι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη», μεγάλο μέρος των οποίων θα αλωθεί κι αυτό από επίδοξους καταπατητές.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην περίπτωση των κτισμάτων κοινωφελών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με την έκθεση της Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων «Περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες, κληροδοτήματα, ιδρύματα κλπ., των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 10 δις ευρώ, βρίσκονται, στη μεγάλη τους πλειοψηφία αν όχι καθ’ ολοκληρία, σε μια κατάστασης συνταγματικής αταξίας, παρανομίας, κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας.».
Και το ερώτημα που γεννάται είναι: Γιατί ανέχεστε τη λεηλασία της δημόσιας γης; Γιατί ανέχεστε τα όργανα του Δημοσίου από υπερασπιστές να μετατρέπονται σε απλούς διεκπεραιωτές;
Είναι κραυγαλέες οι περιπτώσεις που απλά παρίστατο το δημόσιο, χωρίς να υπερασπίζεται ουσιαστικά το συμφέρον του.
39.000 στρ. δημόσιας δασικής γης αποδόθηκαν στη Μονή Μεγίστης Λαύρας με το δημόσιο να εξακολουθεί να σιωπά στην υπεράσπιση των εμπράγματων δικαιωμάτων του.
Δυο λόγια για μια καινούρια τάξη εργαζομένων που δημιουργήσατε. Είναι η γκρίζα ζώνη περισσότερων από 5.000 εργαζόμενους στην Εύβοια και ειδικά στη Χαλκίδα και ίσως να υπάρχει και σε άλλες περιοχές της χώρας .
Πρόκειται για ανθρώπους χωρίς δουλειά, απλήρωτους με δεδουλευμένα που ξεπερνούν τους 24 μήνες, δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για να πάρουν επίδομα ανεργίας αφού ως μη απολυμένοι δεν είναι άνεργοι, είναι ανασφάλιστοι και κυρίως δεν έχουν ένα ευρώ για να ζήσουν.
Τι απαντήσατε σ’ αυτούς; Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημά σας.
Η κοινωνία βοά: Φτάνει πια.
Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φωνή της κοινωνίας στη Βουλή.




Χαλκίδα 10/11/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου