Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή Εύβοιας Η Σκύρος αντιστέκεται στην εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών της Μονής Μεγίστης Λαύρας

Αν και κανένας δεν πρέπει να διαφωνεί με την προώθηση των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των αιολικών πάρκων, κατορθώσατε με τις επιλογές σας, τόσο εσείς όσο και οι προηγούμενοί σας, το ακατόρθωτο:
Καταστήσατε τη φιλικότερη προς το περιβάλλον ενέργεια, όπως είναι η αιολική όχι μόνον εχθρό των τοπικών κοινωνιών αλλά και οικονομικά  δυσβάσταχτη για τον ελληνικό λαό.

H παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, με την τεχνολογία και το καθεστώς επιδοτήσεων που εφαρμόζεται σήμερα, δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Είναι αδιανόητο να έχει μειωθεί η αιχμή ζήτησης από 10.000 ΜWAT σε 7.500 και ταυτόχρονα με διάφορα τερτίπια να πληρώνει ο ελληνικός λαός σε όλους τους συνδεδεμένους παραγωγούς 300 εκατ. ευρώ, αδιακρίτως  αναγκών.
Μέχρι και ειδικό τέλος στην ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη για να κατατίθεται στο ΛΑΓΗΕ  θεσπίσατε  το Νοέμβριο του 2012.

Τι συνέβη ως τώρα στο χώρο;
Επενδύσεις με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τους προερχόταν  από άλλες χώρες , δηλαδή χωρίς προστιθέμενη αξία που σημαίνει δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας.
Με απλά λόγια δεν πρόσφεραν στην εθνική οικονομία... συγκεκριμένα συμφέροντα υπηρέτησαν.

Πάρτε για παράδειγμα το τέλος των ΑΠΕ: Από 0,27€ /μεγαβατώρα το 2008 έγινε 20,80 € τον Ιούλιο 2013 , δηλαδή αύξηση 3000%!!
Άλλο παράδειγμα, τη μέση τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά: Ανέρχεται ακόμη και μετά τη πρόσφατη μείωση στα 350 € /μεγαβατώρα, όταν στην Κύπρο είναι από 74 έως 94 €. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Έπρεπε να είχατε αναμείνει να ωριμάσει η τεχνολογία και να πέσουν οι τιμές, όπως έκαναν άλλες χώρες, για να έχουμε  αποσβέσεις τουλάχιστον 10ετίας, αλλά και σχεδιάσει πόσες και ποιες γαίες θα θυσιαστούν.
Ήταν και για τους αγρότες μια πρόκληση η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών που κατέληξε σε διπλή ζημιά γιατί και τη παραγωγική τους γη παραχώρησαν και θύματα συγκεκριμένων εταιρειών υπήρξαν.

Όσον αφορά τους μεμονωμένους αγρότες, έχουν υποβάλλει περί τις  5.500 αιτήσεις, αλλά υλοποιήθηκαν  μερικές εκατοντάδες, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας των ίδιων αλλά και σε συνδυασμό με την πολιτική των τραπεζών. Ωστόσο οι 5.500 αγρότες πλήρωσαν για τις αιτήσεις φακέλους από 5.000 € ο καθένας.
Όταν το Φεβρουάριο του 2010 οι Υπουργίνες  της πράσινης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, η κ. Μπιρμπίλη με την κ. Κατσέλη, συνεπικουρούμενες από το κ. Σάλλα της Πειραιώς  εξήγγειλαν τη δημιουργία 10 νέων επιχειρηματικών πάρκων σε ισάριθμα νησιά, τους Σκυριανούς τους έζωσαν τα φίδια γιατί ήδη από το 2005 γνώριζαν και είχαν μπει σε ένα αγώνα ανατροπής των σχεδίων της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους να εγκαταστήσει στο νησί τους  10 αιολικά  πάρκα  111 ανεμογεννητριών με συνολική ισχύ 333 ΜW.

Βέβαια από εκείνα τα 10 επιχειρηματικά πάρκα δεν περπάτησε κανένα, η ΡΑΕ ενέκρινε τα δύο, το εξής ένα της Σκύρου.
Πώς να μην αντιδράσουν οι Σκυριανοί  όταν βλέπουν ότι η ίδια η ΡΑΕ μιλάει για ήπια ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στα νησιά, βάζοντας ως όριο τη μέγιστη ζήτησή τους σε ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτό σας έχουν προτείνει και οι ίδιοι που στη  περίπτωσή τους δεν ξεπερνά τα 4,5 ΜW.
Βέβαια με τις τωρινές ρυθμίσεις και σεις υιοθετείτε ουσιαστικά τις μικρές μονάδες, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι δεν  το κάνετε για τη Σκύρο.

Η υποταγή σας στο ιερό επενδυτικό ενδιαφέρον θα αποτελέσει τη συνταγή της απόλυτης δυσφήμησης των ΑΠΕ αλλά και για τους Σκυριανούς μια άγρια επιθετική ενέργεια.
Δεν θα σταθώ ιδιαίτερα στους  λόγους που επικαλούνται και είναι  οι επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον ( η περιοχή έχει ενταχθεί  στο δίκτυο Natura) όσο και στο τουρισμό (όσοι έχουν επισκεφτεί το νησί το γνωρίζουν καλά). Σας τα έχουν πει και οι ίδιοι και πρέπει να τους ξανακούσετε.
Η μη αποδοχή του έργου από τη τοπική κοινωνία είναι καθολική και διαχρονική και έχει εκφραστεί από πολλές  ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλεπάλληλα ψηφίσματα λαϊκών συνελεύσεων, αντιδράσεις όλων των φορέων και βέβαια από τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που απέρριψε τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Επιδιώκουν και την προσωπική μου σιωπή με αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ γιατί στις παρεμβάσεις μου αναφέρθηκα και  στο τρόπο με τον οποίο τα βυζαντινά  χρυσόβουλα και τα τουρκικά ταπία απέκτησαν νομιμοφάνεια με ευθύνη βεβαίως των θεσμικών οργάνων της πολιτείας και στην απόκτηση της γης που προγραμματίζεται η συγκεκριμένη επένδυση, αγνοώντας το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.

Τους απαντώ και θα τους απαντώ: Υπάρχει κανείς πολίτης σ’ αυτόν τον τόπο που να πιστεύει ότι, ένας βουλευτής, και μάλιστα της αριστεράς που έχει αποδείξει στη μακρά πορεία της την προσήλωσή της σε αξίες και αρχές, μπορεί να σιωπά; Υπάρχει πολίτης σε αυτόν τον τόπο που να πιστεύει ότι όσοι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, ιδιαίτερα σήμερα, μπορούμε να σιωπάμε; Δεν πρέπει και τη μάχη θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου