Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Συμεών Κεδίκογλου: H θέση μου για την ΕΡΤ

Ο χειρισμός εκ μέρους της ΝΔ του όλου θέματος ήταν απαράδεκτος γιατί α) έδειξε έλλειψη δημοκρατικών αντανακλαστικών, καθώς προώθησε μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου χωρίς να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία β) γιατί  έδειξε ότι δεν σέβεται για μια ακόμη φορά τους κυβερνητικούς της εταίρους  γ) λειτούργησε με τρόπο αυταρχικό που ξύπνησε τα αντανακλαστικά  έναντι άλλων σκοτεινών εποχών.


Το ύφος και το περιεχόμενο της δήλωσης  του κυβερνητικού εκπροσώπου  ενόχλησε και τον αφήνει έκθετο  αφού  α) μίλησε με απαξιωτικό τρόπο για ανθρώπους που απολύει  β) διαβεβαίωνε προ ολίγων ημερών ότι δεν τίθεται θέμα ΕΡΤ γ) με δηλώσεις του στις  17/9/2011  αντέκρουε  τον τότε επιχειρούμενο εξορθολογισμό στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  λέγοντας, ότι « η συρρίκνωση  και απαξίωση της  είναι προς όφελος ιδιωτικών και ξένων συμφερόντων και δε θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί» δ. κατηγορεί υφισταμένους του  την ώρα που επί ένα χρόνο ο ίδιος ως προϊστάμενος  τίποτα δεν έκανε για την αναδιάρθρωση στην κρατική ραδιοτηλεόραση.  Αντίθετα  την ώρα  που επιθυμούμε  ανταγωνιστική  και ποιοτική ΕΡΤ  προσελήφθη ως διευθυντής ειδήσεων ο κ. Αιμίλιος Λιάτσος. Προσλήφθηκαν επίσης επιπλέον συμβασιούχοι  χωρίς τυπικά  προσόντα εκτός αν προσόν θεωρείται  να είσαι αποτυχημένος πολιτευτής  της ΝΔ ή η εξωτερική εμφάνιση. Η έλλειψη σχεδιασμού, ο έντονος κομματικός έλεγχος και η πρόσληψη «ημετέρων» ήταν η εικόνα που μεταφερόταν και στον τύπο.
 Ένα θέμα στο οποίο δεν είχα ως τώρα αναφερθεί, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να κοινοποιήσω με αυτή την αφορμή,  είναι ότι  κι εγώ ο ίδιος  είμαι «κομμένος» από τη ΝΕΤ  από την ορκωμοσία αυτής της κυβέρνησης και μετά γιατί  τυγχάνει να είμαι συνεπώνυμος και συντοπίτης του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εξαίρεση  απετέλεσε η εκπομπή της  Έλλης Στάη  που δεν δέχεται παρεμβάσεις και γι’ αυτό άλλωστε πέρασε  σχετική περιπέτεια.

Ευθύνες έχει και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης  ο οποίος δεν προετοίμασε έγκαιρα την έξοδο δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια, ώστε σήμερα να οδηγούμαστε σε τυφλές απολύσεις  στη λογική του «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι» υπό την πίεση της Τρόικας.

Το ΠΑΣΟΚ προ 22 μηνών είχε καταθέσει  ολοκληρωμένη πρόταση  για συμμάζεμα, εξορθολογισμό και νοικοκύρεμα της ΕΡΤ. Διατηρούσαμε τον δημόσιο και όχι τον κομματικό ή κρατικό χαρακτήρα της ραδιοτηλεόρασης. Αυτό πρέπει και τώρα να διασφαλίσουμε,  τη λειτουργία δηλαδή μιας δημόσιας τηλεόρασης,  μετά την απαραίτητη αναδιάρθρωση  ως φορέα πολιτισμού και δημοκρατίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου