Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΚΕ Λοιπά Κόμματα Τσίπρας: Ο Καραμανλής υπήρξε ριζοσπαστικός στο συντηρητισμό του

“Ακόμα και οι αριστεροί μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα πολιτικά μηνύματα από έναν τέτοιο πολιτικό αντίπαλο”
Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια από το θάνατο του “Εθνάρχη”, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά όχι και τις συγκρίσεις με τη σημερινή κατάσταση, και επισημαίνοντας ότι ακόμα και η Αριστερά μπορεί να λάβει χρήσιμα πολιτικά μηνύματα από έναν πολιτικό του διαμετρήματος του Κ. Καραμανλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τονίζοντας ότι έκανε μία σπάνια πολιτική και προσωπική υπέρβαση, καταφέρνοντας “να υπερβεί τα ασφυκτικά όρια που είχαν επιβάλει τόσο στη χώρα όσο και στην παράταξή του, ο εμφύλιος και οι ξένοι προστάτες”.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε, βέβαια, ότι ο Κ. Καραμανλής “ήταν ο ίδιος άνθρωπος που υπήρξε επί σειρά ετών το ισχυρό πρόσωπο ενός αυταρχικού καθεστώτος, που είχε οικοδομηθεί μέσα σε διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε”, όμως τόνισε ότι μετά το 1974 ήταν ένας “άλλος” Καραμανλής, που αν και παρέμεινε συντηρητικός, “αφουγκράστηκε τις νέες δημοκρατικές ανάγκες και κυρίως την ιστορική ανάγκη να οικοδομηθεί στη χώρα μια σταθερή δημοκρατική νομιμότητα, που θα προστατεύει τα στοιχειώδη δικαιώματα, θα περιορίζει στο ελάχιστο τους πολιτικούς διαχωρισμούς και θα διασφαλίζει την ομαλή εναλλαγή στην εξουσία”, ξεπερνώντας τον ίδιο τον εαυτό του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

“Ο Καραμανλής υπήρξε ριζοσπαστικός στο συντηρητισμό του”, τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι “είχε συλλάβει και ενσωματώσει στην πολιτική του διαδρομή πως κάθε μεγάλη προσπάθεια αλλαγής και μεταρρύθμισης μπορεί να ξεκινήσει μόνον από το Δημόσιο και ειδικά από τη δημόσια διοίκηση”.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσαν στις πρωτόγνωρες στιγμές που περνά η χώρα ηγέτες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Χαρίλαος Φλωράκης, και σχολίασε: “Πολύ πιθανόν, λοιπόν, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν σήμερα παρόν, να σχολίαζε με τα γνωστά σε όλους... γαλλικά του, πολλές πλευρές της σημερινής ευρωπαϊκής και ελληνικής πραγματικότητας”.

“Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα με ειλικρίνεια να σας καταθέσω την πεποίθηση, ότι από έναν ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο του διαμετρήματος του Καραμανλή, έχουμε ακόμα και εμείς οι αριστεροί να αντλήσουμε πολύ χρήσιμα πολιτικά μηνύματα”, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου