Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

«Ερυθρόλευκο» γλέντι στην Πόλη

Έχοντας πρωταγωνιστήσει σε παιχνίδι-θαρρεί κανείς-βγαλμένο από μυθοπλασία, ο Ολυμπιακός επιστρέφει νωρίς το απόγευμα θριαμβευτής και με την κούπα της Ευρωλίγκας στις αποσκευές του από την Κωνσταντινούπολη. 
Η χθεσινή επική νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πιθανότατα η μεγαλύτερη στην ιστορία ολόκληρου του συλλόγου, ανήκει ήδη στα highlights του αθλήματος και ανοίγει την όρεξη των «ερυθρολεύκων» να επιστρέψουν-μετά από 15 χρόνια αναμονής-στην κορυφή όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας. 

Αρκετή «πελατεία» για το τρελοκομείο του Μπακίρκοϊ εξασφάλισε ο Ολυμπιακός μετά το χθεσινό του ανεπανάληπτο άθλο. Η μπασκετική Ευρώπη κι όχι μόνον παραμιλά ακόμη για το τεράστιο επίτευγμα της ομάδας του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Μιας ομάδας που ανανεώθηκε εκ βάθρων το περασμένο καλοκαίρι, μείωσε δραστικά μπάτζετ, μέσο όρο ηλικίας και ποιοτική στάθμη, ξεκίνησε με εφιαλτικές ήττες, αλλά παρουσίασε… πρόωρη ανάπτυξη, η οποία συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, με συνεχείς υπερβάσεις και αποκορύφωμα το θαύμα της Κωνσταντινούπολης. Ο Ολυμπιακός άρχισε τη σεζόν ως ομάδα του Σπανούλη, αλλά στην πορεία έγινε του Πρίντεζη, του Παπανικολάου, του Σλούκα, του Μάντζαρη, του Χάινς, του Ντόρσεϊ, του Άντιτς, του Λο και όλων των υπολοίπων, που υπό την καθοδήγηση του δάσκαλου Ίβκοβιτς-που αναγνώρισε εγκαίρως τα «λάθη» των Χάουαρντ και Λούκας διορθώνοντας τα με εξαιρετικές επιλογές ξένων-σχημάτισαν ένα εξαιρετικό σύνολο, πάνω από «εγώ» βεντετισμούς και ιδιοτελή κίνητρα. 
 
Αποδείχτηκε περίτρανα πως τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία ούτε στον αθλητισμό. Το έμαθαν από την… ανάποδη τα προηγούμενα χρόνια οι αδερφοί Αγγελόπουλοι, όταν δαπάνησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά αποζημιώθηκαν μόνο με δύο Κύπελλα. Αυτή τη φορά έμελε να γελάσουν εκείνοι τελευταίοι και να «κλάψουν» τα λεφτά τους οι ζάμπλουτοι Ρώσοι της ΤΣΣΚΑ, αλλά και πριν από αυτούς ομάδες όπως η Γαλατάσαραϊ, η Φενέρμπαχτσε, η Σιένα και η Μπαρτσελόνα. Οι ιδιοκτήτες αφού έφτασαν στο κατώφλι της εξόδου, κοντοστάθηκαν, το ξανασκέφτηκαν και επέστρεψαν με άλλη φιλοσοφία. Έδωσαν τα κλειδιά της ομάδας στον «Ντούντα», που αποδεδειγμένα παρουσιάζει καλύτερο έργο με νεανικές ομάδες (ΑΕΚ, εθνική Σερβίας κλπ.) παρά με ρόστερ εκατομμυρίων και παίκτες-εγωιστές (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, περσινός Ολυμπιακός). Και τα αποτελέσματα ήρθαν. Σχεδόν αφύσικα γρήγορα, καθώς η ομάδα που χτίστηκε με στόχο να είναι φέτος απλώς ανταγωνιστική και σταδιακά να ανεβάζει τον πήχη, έφτασε στη χρονιά της δημιουργίας της στο ψηλότερο σημείο. 
 
Ο τρόπος, δε, που ήρθε ο θρίαμβος, τον καθιστά ακόμη μεγαλύτερο. Ο Ολυμπιακός δεν επικράτησε απλώς της πανίσχυρης ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το έκανε ανατρέποντας διαφορά 19 πόντων σε 12 λεπτά, με τα… ατίθασα νιάτα του-Παπανικολάου, Σλούκα και Μάντζαρη-να σαλπίζουν την αντεπίθεση, τον Χάινς να… ψηλώνει δέκα πόντους και να τα βγάζει πέρα με τα θηρία, τον Σπανούλη να παίζει σαν ηγέτης και να σερβίρει το καλάθι στον Πρίντεζη, που έγραψε τον ιδανικό επίλογο σε αυτό μπασκετικό παραμύθι, όπως μεταδίδει ο sportfm.gr. 
 
Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και κατόπιν ο Πειραιάς ετοιμάζονται να υποδεχτούν νωρίς το απόγευμα (17:00) με τιμές ηρώων τους πορθητές της Κωνσταντινούπολης. Το αξίζουν… 
 
Και τώρα… το ελληνικό 
 
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Ευρώπη, έβαλε τέλος σε 15 χρόνια προσμονής για την Ευρωλίγκα, αλλά δεν σταματά εδώ. Άλλα τόσα χρόνια μετρά χωρίς το ελληνικό πρωτάθλημα, που είναι και το… απωθημένο όλων στον Πειραιά. Για το λόγο αυτό οι πανηγυρισμοί για τον άθλο της Κωνσταντινούπολης σταματούν το απόγευμα της Δευτέρας. Την προσεχή Πέμπτη οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ και θέλουν να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού το πλεονέκτημα έδρας, απέναντι σε έναν πεισμωμένο-ειδικότερα από τη στιγμή που παρέδωσε το ευρωπαϊκό του στέμμα στον αιώνιο αντίπαλο-Παναθηναϊκό. 
 
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν πως το πρώτο ματς είναι «κλειδί». Άλλωστε ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα με break στο ΣΕΦ στις δύο τελευταίες χρονιές που είχε μειονέκτημα έδρας στους τελικούς, το 2009 και το 2011. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του «Ντούντα» δεν είναι τόσο η κόπωση, όσο το ψυχολογικό άδειασμα που ακολουθεί μία τόσο μεγάλη επιτυχία όσο η χθεσινή. Συν τοις άλλοις υπάρχει και ο αγωνιστικός πονοκέφαλος με τον Έισι Λο, που παρότι αγωνίστηκε στον τελικό δεν είναι σε καλή κατάσταση μετά το διάστρεμμα που υπέστη και είναι άγνωστο αν θα είναι διαθέσιμος στον πρώτο τελικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου