Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

"Διμέτωπος" κατά της ...Αριστεράς

του Γιάννη Κατρή 
Διμέτωπη θα είναι η εκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέλυσε σήμερα στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ο νέος πρόεδρος του κινήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ.
Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, που ομολογείται από το ΠΑΣΟΚ τέτοια πολιτική τακτική, καθώς πάντα θεωρούσε τη στόχευσή του σταθερά στραμμένη προς τη ΝΔ.
Η πάγια αυτή τακτική, αντιστοιχούσε βέβαια στο δικομματικό σκηνικό και την πολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ σε αυτό που ονομαζόταν ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.
Η ένδεια των ποσοστών, ως συνέπεια της διετούς πολιτικής των μνημονίων, οδηγεί τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε μια πολιτική διμέτωπη μεν όσον αφορά στους κομματικούς σχηματισμούς, μονομέτωπη δε σε ότι αφορά στην ουσία της πολιτικής.
Χωρίς δυνατότητα να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τη ΝΔ ( οι αντιπαραθέσεις θα ασχολούνται με τις αιτίες της καταστροφής και όχι με την πολιτική των κυβερνήσεων της διετίας), το ΠΑΣΟΚ θα στρέψει την προσοχή της αντιπαράθεσής του στα κόμματα της Αριστεράς. Όχι μόνο γιατί αποτελούν τον κύριο υποδοχέα των δυσαρεστημένων οπαδών του, αλλά και γιατί επιδιώκουν (με επιτυχία ή όχι είναι άλλο θέμα), να χαλάσουν τη σούπα της μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με κύρια πολιτική την εφαρμογή της πολιτικής που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.
Ανεξάρτητα όμως από την πολιτική ανάγκη της συγκυρίας, είναι γνωστό ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με προέλευση από τους σχηματισμούς του παλαιού κέντρου και με αφομοιωμένη την κουλτούρα μιας τέτοιας «κεντρώας» φιλοσοφίας παλαιάς κοπής, αισθάνεται πιο άνετα σε μια τέτοια πολιτική αντιπαράθεση.
Οι δηλώσεις του άλλωστε περί «υπεύθυνης», «ρεαλιστικής», «εφαρμόσιμης» πολιτικής καταδεικνύουν τη γενικότερη εξοικείωσή και την προτίμησή του  σε έννοιες πολιτικά ουδέτερες, χωρίς έντονες κοινωνικές αναφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου