Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ν. Τσώνης «Δεν έχουν νόημα οι εκλογές. Ο Λουκάς Παπαδήμος πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία»

Yπέρ της εξάντλησης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου τάσσεται με συνέντευξή του στη «metro» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Φθιώτιδας, Ν. Τσώνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο.
Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, η λύση και μετά τις εκλογές θα είναι εκ νέου η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. 

Αλλάζει το κλίμα μετά την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; 
Αν δούμε τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε μια νέα πορεία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο κόσμος βλέπει τη νέα προσπάθεια με άλλο μάτι. Το πόσο ψηλά θα φτάσει αυτή η υποψηφιότητα μένει να το δούμε. Από τη στιγμή που η Ελλάδα μπαίνει σε ήρεμα νερά, πρέπει και εμείς να επανατοποθετηθούμε και να υπερασπιστούμε ό,τι θετικό έχουμε κάνει, με κυριότερο ότι δεν αφήσαμε τη χώρα να πτωχεύσει, και, από την άλλη, να δώσουμε στον κόσμο ένα νέο πρόγραμμα, με επίκεντρο την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. Του κόσμου που δεν τα βγάζει πέρα. 
 Οι εκλογές πότε θα διεξαχθούν; 
 Για μένα οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν. Πρέπει να αφήσουμε τον Λουκά Παπαδήμο να εξαντλήσει την τετραετία και, αν χρειαστεί, να κάνει ανασχηματισμό και να κυβερνήσει με όποιους θέλει. Με συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κυρίως στο μέτωπο της εισφοροδιαφυγής, της απόδοσης ΦΠΑ και της πάταξης του λαθρεμπορίου. Αν είναι μόνο να περάσουν οι μήνες χωρίς να γίνει τίποτα, όχι. 
 Αν όμως αυτό δεν συμβεί και πάμε σε εκλογές το αργότερο μέχρι τις 6 Μαΐου και είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, εσείς θα συνεργαστείτε ως ΠΑΣΟΚ; 
 Όλους όσους ρωτάω κατ' ιδίαν τι καλό θα δούμε μετά τις εκλογές από αυτό που έχουμε τώρα, δεν μου έχει απαντήσει σχεδόν κανένας ότι θα δούμε κάτι καλύτερο. Εκεί μπλεκόμαστε μετά και λες να την πάρει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία, αν βγει πρώτο κόμμα, γιατί βλέπετε ότι με τον καιρό αλλάζουν πολλά. Αλλά και τώρα, που το ΠΑΣΟΚ είναι στα κάτω του, στο ναδίρ, να υποθέσουμε θεωρητικά ότι παίρνει την πλειοψηφία - που εγώ δεν το βλέπω, όπως δεν το βλέπετε και εσείς. Τι θα γίνει καλύτερο; Γιατί να μπορέσει να επιβάλλει καλύτερα αυτά που πρέπει να γίνουν; Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ να έρθει πρώτο, γιατί να πετύχει καλύτερα απ' ό,τι θα επιτύχουν τα δύο κόμματα μαζί, δίνοντας το καλύτερο στελεχικό δυναμικό τους; 
Άρα το συμπέρασμα ποιο είναι; 
 Να τελειώσει η τετραετία με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο και να κλείσουν αυτά τα κεφάλαια. Διότι, αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Σαμαράς για να κυβερνήσει, αφού αυτός είναι ο διακαής του πόθος, εμένα το πρώτο που μου έρχεται να του απαντήσω είναι αυτό που απάντησε τον περασμένο Ιούνιο και αυτός στον Γιώργο Παπανδρέου: «Οποιονδήποτε άλλον από εσένα πρωθυπουργό, και πάμε». 
Άρα η λύση μετά τις εκλογές, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, είναι Παπαδήμος και πάλι πρωθυπουργός; 
 Πιθανώς να είναι και έτσι. Ας περιμένουμε όμως να δούμε τι θα δώσει η κάλπη. Ας μη γελιόμαστε όμως, δεν θα προκύψει αυτοδυναμία ούτε Νέας Δημοκρατίας ούτε και του ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά δεν είναι και καλό να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές. 
Οι βουλευτές που έχουν διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιστρέψουν; 
Ναι. Το πιστεύω απόλυτα ότι πρέπει να επιστρέψουν. Αν θέλουν βέβαια οι άνθρωποι. Με το ζόρι δεν επιστρέφει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου