Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΠαΣοΚ: τοπίο στην πράσινη οµίχλη ...

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου στην -εν εξελίξει- συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, το οποίο συνέρχεται με διευρυμένη σύνθεση, καθώς συμμετέχουν υπουργοί και κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε μια ανασκόπηση της κυβερνητικής διετίας του Κινήματος, (επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες μας) ενώ φέρεται να ανέφερε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι στην αρχή του νέου έτους, χωρίς, πάντως, να προσδιορίζεται η σύνθεσή του, δηλαδή, εάν θα συμμετέχουν και άλλα στελέχη, όπως και το αντικείμενο της συνεδρίασης του.


Μετά τις 4 το απόγευμα της Τρίτης άρχισε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ με φόντο τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Κινήματος. Οπως όλα δείχνουν ο εσωκομματικός διάλογος στο ΠαΣοΚ θα εξελιχθεί σε ένα θολό τοπίο με σκιώδεις στρατηγικές. Το άτυπο όργανο αυτό όργανο που θα έχει ευρεία σύνθεση θα προχωρήσει στον πρώτο απολογισµό της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Τι μέλλει γενέσθαι

Αν επικρατήσει ηρεµία, ενδεχοµένως να καθοριστεί εκεί το χρονοδιάγραµµα για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ένα συντονιστικό όργανο το οποίο θα οργανώσει τη διαδικασία.

Διαφορετικά διαγράφεται στον ορίζοντα πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά ο κίνδυνος είτε αποχωρήσεων κάποιων στελεχών είτε διάσπασης. Οι κορυφαίοι υπουργοί αλλά και τα µέλη του Πολιτικού Συµβουλίου ετοιµάζονταν να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους στην πρώτη συνεδρίαση κοµµατικού οργάνου που θα συνεδριάσει έπειτα από την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και τη δηµιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

Η αναβολή όµως κατά µία εβδοµάδα της συνεδρίασης, η ατζέντα της και η παρατεινόµενη αβεβαιότητα για τις προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν ρίξει τα πάντα στον µύλο της καχυποψίας.Το ερώτηµα αν θα µείνει ή θα φύγει ο κ. Παπανδρέου έχει αποκτήσει υπαρξιακό χαρακτήρα για το ΠΑΣΟΚ.

Οι υπουργοί αντιλαµβάνονται περισσότερο από τον καθένα ότι ο πολιτικός χρόνος δεν τους δίνει περιθώρια καθώς τα θεµέλια της κυβέρνησης τρίζουν. Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ βιάζονται να γίνουν εκλογές και «µπλοκάρουν» όποιες αποφάσεις µπορούν.

Οι τρικλοποδιές από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράµµατα της τρόικας από την άλλη δεν αποτελούν συνταγή επιτυχίας για την κυβέρνηση Παπαδήµου.

Αν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί απροετοίµαστο να τις αντιµετωπίσει. Εκτός από µια, περιορισµένη πλέον, µερίδα στελεχών που πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντέξει µια εκλογική αναµέτρηση µε τον κ. Παπανδρέου επικεφαλής, οι υπόλοιποι αντιµετωπίζουν µε τρόµο αυτό το ενδεχόµενο. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου