Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τρία χρόνια αργότερα η σύνταξη για τις μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ

Με την αλλαγή του χρόνου, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικο παιδί οι οποίες είναι ασφαλισμέ- νες στο ΙΚΑ, αυξάνεται κατά τρία ολόκληρα χρόνια τόσο για όσες θέλουν να φύγουν με μειωμένη σύνταξη όσο και για τις μητέρες που θέλουν να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας με πλήρη σύνταξη. Δείτε τις νέες προϋποθέσεις

 Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει μια μητέρα με ανήλικο παιδί σύνταξη, είναι η συμπλήρωση 5.500 ενσήμων. Δηλαδή, τη χρονιά που η μητέρα θα συμπληρώσει τα 5.500 ένσημα –και υπό την προϋπόθεση ότι το παιδί της θα είναι ανήλικο κατά τη συγκεκριμένη χρονιά- θα ψάξει να βρει το όριο ηλικίας που θα πρέπει να «πιάσει» προκειμένου να πάρει πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.
Ο πίνακας λύνει όλες τις απορίες:

    ΠΛΗΡΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗ
2011 57 52
2012 60 55
2013 65 60

Η μητέρα που θα συμπληρώσει τα 5.500 ένσημα μέσα στο 2012, και υπό την προϋπόθεση ότι το παιδί της θα είναι ανήλικο το 2012, θα περιμένει να συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας για να πάρει πλήρη σύνταξη ή το 55ο για να πάρει μειωμένη. Για τη μειωμένη σύνταξη, η μείωση του ποσού ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που λείπει μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση διαμορφούμενου ορίου ηλικίας.
Το ποσό της σύνταξης γήρατος που χορηγείται στις μητέρες με ανήλικα παιδιά χορηγείται και στους τους χήρους πατέρες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το εκάστοτε ισχύον πλήρες κατώτατο όριο γήρατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου