Σε πολιτικές ατραπούς οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, πήραν πίσω τις παραιτήσεις τους.
"Δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας" αναφέρουν στο κοινό υπόμνημα, αν και χθες όταν
ρωτήθηκαν είπαν "μακάρι να μας ζητηθεί να
πούμε ονόματα"."Δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας" αναφέρουν στο κοινό υπόμνημα, αν και χθες όταν
Έτσι παραμένουν στις θέσεις τους πυροδοτώντας τα ερωτήματα για τη βάση και τη σοβαρότητα των καταγγελιών τους.
Μέχρι χθες μιλούσαν για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους. Εμφανίζονταν έτοιμοι να μιλήσουν με ονόματα.
"Παρορμητικές" οι παραιτήσεις
Στο αρχείο τέθηκε η προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φ. Μακρής για τους λόγους που οδήγησαν τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη να υποβάλλουν επιστολή παραίτησης, στην οποία ανέφεραν, μεταξύ των άλλων, ότι "δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση".
"Αποκλειστικός λόγος που οδήγησε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στο να υποβάλουν την παραίτησή τους, ήταν η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία στην ουσία τους καταργούσε", επισημαίνει ο κ. Μακρής στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, με το οποίο του γνωστοποιεί την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
Ο ίδιος αναφέρει ότι από την έρευνα που διεξήγαγε δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε από οποιονδήποτε παρέμβαση στο έργο των δύο εισαγγελικών λειτουργών.
Η υποβολή του αιτήματος παραίτησης των Πεπόνη και Μουζακίτη, σύμφωνα με τον Φ. Μακρή, οφείλεται στον παρορμητισμό τους και στην υπερβολική ευαισθησία τους.
Τί λένε στο υπόμνημα
Νωρίτερα οι δύο εισαγγελείς κατέθεσαν γραπτές εξηγήσεις.
Ουσιαστικά απέδωσαν την παραίτησή τους στην τροπολογία που προωθούσε το ΥΠΟΙΚ με σκοπό την αντικατάστασή τους.
Στο υπόμνημα που κατέθεσαν δεν κατονόμασαν τα σκοτεινά συμφέροντα τα οποία κατήγγειλαν. Συγκεκριμένα αναφέρουν:
Δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας αναλισκόμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλο δυστυχώς την νεοελληνικής πραγματικότητας.
Δεν έχει άλλωστε νόημα να επικεντρωθούμε σε κάτι που ναι μεν συμβαίνει και είναι γνωστό σε όλους ότι συμβαίνει.Ουδόλως όμως αυτό επηρεάζει την δικαστική υπηρεσιακή μας αποστολή.Αγνοώντας παραλλήλως και παραγνωρίζοντας εκείνο που δεν μας επηρεάζει απλώς αλλά κυριολεκτικά μας εξουδετερώνει και μας καταργεί" αναφέρουν μεταξύ άλλων στο υπόμνημα.
Οι κ.κ Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης βγήκαν χαμογελαστοί από το γραφείο του επιθεωρητή του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή και δήλωσαν ότι έχουν οριστεί εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος και σε αυτή τη θέση θα παραμείνουν.
Νωρίτερα έδωσαν γραπτές εξηγήσεις στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους λόγους που τους οδήγησαν στο να υποβάλλουν αρχικά τις παραιτήσεις τους.
Τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν
1) Ποια είναι τα τυχόν εμπόδια που συνάντησαν στο έργο τους ως οικονομικοί εισαγγελείς,
2) Σε ποιες από όλες τις υποθέσεις που χειρίζονται συνάντησαν προσκόμματα και
3) Τι εννοούν στην επιστολή παραίτησης τους όταν αναφέρουν ότι "δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος".
Με βάση το υπόμνημα που παρέδωσαν οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, ο κ. Μακρής αναμένεται τώρα να συντάξει το πόρισμά του το οποίο και θα παραδώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε.
«Δώσαμε ένα υπόμνημα στο οποίο τα εξηγούμε όλα, και απερχόμεθα», δήλωσε εξερχόμενος του Αρείου Πάγου ο κ. Πεπόνης. Όπως είπε, το υπόμνημα είναι αναλυτικό και διαφωτιστικό, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως ως εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος, «δεν εκλιπαρούμε για βοήθεια, αλλά την απαιτούμε».
Όπως όλα δείχνουν βαίνει προς εκτόνωση η ένταση στο χώρο της δικαιοσύνης. Προς απόσυρση οδεύει η τροπολογία που προκάλεσε την έκρηξη.
Προέβλεπε την αντικατάσταση των 2 οικονομικών εισαγγελέων από εισαγγελικό λειτουργό του Αρείου Πάγου.
Δεν υπήρχε καμία τροπολογία για να αποσυρθεί. Επρόκειτο απλά για μία πρόταση, διαμηνύουν κύκλοι των συναρμόδιων υπουργείων.
To ερώτημα παραμένει:γιατί παραιτήθηκαν δημοσιοποιώντας μια ιδιαίτερα σκληρή αλλά όχι διαφωτιστική επιστολή και γιατί ανακάλεσαν την παραίτησή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου