Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Και τώρα, τι;

Χωρίς να μπορούμε ακόμη να έχουμε λεπτομέρειες, αλλά μόνο το γενικό πλαίσιο του "γλυτώσαμε 100 δισ. χρέους", ξεχνώντας επιλεκτικά ότι πάνω-κάτω τόσα δανειστήκαμε τα τελευταία 2 χρόνια... νομίζω ότι προέχει κάτι άλλο τώρα.
Καλώς ή κακώς, οι αποφάσεις πάρθηκαν, οι υπογραφές έπεσαν και είναι λογικό ότι ούτε η... Παπαρήγα να γινόταν πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσε να τις αλλάξει. Πόσο δε ο Αντωνάκης ο "εξαδάχτυλος". Ούτε καν διαπραγματεύσεις δεν θα τολμούσε να κάνει. Κανείς δεν μπορεί. Αποδείχθηκε ότι είμαστε η "τελευταία τρύπα του ζουρνά" και πάντα θα αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Πρέπει να το καταπιούμε και να ζήσουμε με αυτό ή να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Και αυτό το πολιτικό προσωπικό δεν μπορεί να το κάνει. Πρέπει να το κάνουμε εμείς.
Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος του "λογαριασμού" θα το πληρώσει αυτή η κυβέρνηση όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Όπως θα πληρώσει και το σύνολο του σημερινού πολιτικού προσωπικού. ΠΡΕΠΕΙ όμως να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, να βελτιωθεί έστω και αυτή η ανίκανη κυβέρνηση, αλλά και οι επόμενες. Για το δικό μας καλό!

Οπότε, εκτός από την μόνιμη πλέον επιτροπεία που -για να λέμε και του στραβού το δίκιο- την είχαμε από τότε που μπήκαμε στο ευρώ αλλά με άλλη μορφή, καλό θα ήταν όλοι μαζί να γίνουμε "επιτηρητές" αυτής της κυβέρνησης και όποιας προκύψει στο μέλλον.
1ον) Να απαιτήσουμε να υπάρξει πλήρης και καθημερινή ενημέρωση των πολιτών. Μπορεί π.χ., να γίνει πολύ εύκολα με μια ιστοσελίδα που θα φτιαχτεί ειδικά για αυτό το λόγο. Που με εκλαϊκευμένα τα "σκαμπανεβάσματα" των σημαντικότερων δημοσιονομικών μεγεθών, συνολικά αλλά και ανά υπουργείο, να μαθαίνουμε όλοι μας, σε real time, την πορεία μας. Έχει διττή λειτουργία μια τέτοια ιστοσελίδα. Θα λειτουργούσε ως ενημερωτική, αλλά και ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση. (Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτή, ας το κάνουν οι επιτηρητές μας...).
2ον) Να γίνουμε όλοι ως πολίτες πολύ πιο αυστηροί με όσους φοροδιαφεύγουν. Μικρούς και μεγάλους. Και να απαιτούμε πάντα απόδειξη. Ίσως μπορεί να γίνει μια ιστοσελίδα επίσης, όπου θα μπορούν οι πολίτες, ακόμη και ανώνυμα να καταγγέλλουν την φοροδιαφυγή.

Εδώ που φτάσαμε, επαναλαμβάνω, δεν έχει σημασία αν ήταν θετική ή αρνητική η εξέλιξη.
Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για το συλλογικό, αλλά και ατομικό μας καλό. Το δεύτερο δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το πρώτο.

Και η όποια κυβέρνηση, το μόνο που χρειάζεται να κάνει, αν είναι ειλικρινής, είναι να γίνει πιο αποτελεσματική (αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, σωστή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, διαυγείς και απλούς νόμους χωρίς παραθυράκια, διόρθωση άλλων που αύξησαν την γραφειοκρατία, πραγματική δικαιοσύνη, όχι πελατειακές σχέσεις και πραγματικό άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων)  και να καταλάβει επιτέλους ότι οι μεγάλες αλλαγές, έρχονται μόνο με μεγάλες ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ και όχι με κοινωνικό αυτοματισμό και το μαχαίρι στο λαιμό των φτωχών και μικρομεσαίων τάξεων.

Άλλη λύση, εγώ δεν βλέπω. 
http://krogias.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου