Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Παπανδρέου: “Τα βάρη από τον λαό στις τράπεζες”

"Επίτευγμα όλων των Ελλήνων" χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, σχετικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά από το πέρας των διαπραγματεύσεων.
"Έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις".

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως μία νέα "καλύτερη" συμφωνία 21ης Ιουλίου. "Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματα της". Σημείωσε, ωστόσο, ότι με τις σημερινές αποφάσεις βελτιώνονται τα όσα κατοχυρώθηκαν στις 21 Ιουλίου και ότι η χώρα έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες ως το 2014.
Ανέφερε, επίσης, ότι επιβεβαιώθηκαν τα βασικά σημεία της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, αναφέροντας συγκεκριμένα τα χαμηλότερα επιτόκια, την επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης των δανείων και την περίοδο χάριτος.
«Επίτευγμα των ελλήνων η απόφαση»
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την απόφαση ελαφρύνεται για την Ελλάδα ένα μεγάλο τμήμα του άχθους του παρελθόντος και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε πράξει αυτά που έπρεπε τότε η χώρα θα είχε οδηγηθεί στη χρεοκοπία.
Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους έλληνες και τις ελληνίδες που με τις θυσίες τους επέτρεψαν στη χώρα να διαπραγματευτεί την ελάφρυνση του βάρους από την υπερχρέωση της χώρας. «Χωρίς αυτή τη συγκλονιστική προσπάθεια όλα θα είχαν τελειώσει πέρυσι τον Μάϊο» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Βιώσιμο το χρέος
Εξήγησε ότι με τις αποφάσεις της συνόδου επιτυγχάνεται μείωση του ονομαστικού βάρους του χρέους τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου.
Μια συμφωνία που επιβάλει ζημίες 50% στους ιδιώτες ομολογιούχους σημαίνει ότι το χρέος της Ελλάδας θα είναι βιώσιμο, είπε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Δεν κινδυνεύουν τα ταμεία – Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις καταθέσεις
"Αίρονται τα βάρη απο τον ελληνικό λαό και τα επωμίζονται οι τράπεζες" είπε ο κύριος Παπανδρέου και καθησύχασε όλους ότι υπάρχει πρόνοια και ότι από το κούρεμα του 50% δεν κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της σημερινής απόφασης στη λειτουργία του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα τόνισε ότι θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή του επάρκεια και η ρευστότητα των τραπεζών ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις.
Ανέφερε επίσης ότι η κατανομή των βαρών στην ελληνική κοινωνία είναι πλέον πιο ισοβαρής δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του άχθους μεταφέρεται στις τράπεζες. Αυτό εξασφαλίζει ότι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα συρρικνωθεί στο 120% του ΑΕΠ και ότι η εικόνα που δίνεται στις αγορές είναι ότι το χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία και το 2012 δεν θα έχει πλέον πρωτογενή ελλείμματα και θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Τόνισε επίσης ότι από το 2012 μειώνεται το βάρος των επιτοκίων και ότι αυτό θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις επιπτώσεις που θα έχει η σημερινή απόφαση στα ασφαλιστικά ταμεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα μείωσης των επιπέδων ασφαλείας τους. Ωστόσο, παράλληλα ανέφερε ότι καλά θα κάνουν ορισμένοι να πάψουν να μπερδεύουν το ζήτημα της μετοχικής σύνθεσης των τραπεζών με τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν από την εξασθένηση των ταμείων. Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετά τις σημερινές αποφάσεις ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών τραπεζών να περιέλθουν στο δημόσιο, σημειώνοντας, ωστόσο ότι αν αυτό συμβεί θα είναι προσωρινό.
Οι Έλληνες παίρνουν τις αποφάσεις
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσφορία του για τα όσα δεινά προέβλεπαν ορισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ θεώρησε ως προσβλητικά τα σχόλια που γίνονταν στη δημόσια συζήτηση περί απουσίας της χώρας από τη διαπραγμάτευση.
Ο κ. Παπανδρέου υπαινίχθηκε την ανάγκη για συναίνεση στο εσωτερικό λέγοντας οτι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες αλλά πρέπει να σταματήσουν όλοι να κατατρώγουν τις σάρκες τους. Σε άλλη μία αναφορά του, ο πρωθυπουργός σχολίασε εμμέσως τα περί μόνιμης εποπτείας της χώρας λέγοντας οτι οι εταίροι και δανειστές βοηθούν αλλά απομένει στους έλληνες να πάρουν τις αποφάσεις καθώς η ευθύνη για την εξέλιξη ανήκει στην Ελλάδα.
"Εμείς έχουμε την ευθύνη για το πρόγραμμα και αυτά που λέμε δεν είναι σε αντιδιαστολή με τα όσα είπε η Ανγκελα Μέρκελ", απάντησε ο κύριος Παπανδρέου σε ερώτηση για την επιτήρηση, σχολιάζοντας οτι δεν υπάρχουν κακοί δαίμονες.
Σε ότι αφορά τις διαμαρτυρίες και την αγανάκτηση των ελλήνων πολιτών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε οτι με φωνές, διαμαρτυρίες και καταλήψεις δεν βγαίνει το βάρος απο τις πλάτες και ζήτησε η αγανάκτηση να γίνει δημιουργική ενέργεια αλλαγής της χώρας για τις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου