Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

«Καμπανάκι» για καρδιαγγειακή νόσο τα σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες!

Οι άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη που έχουν στυτική δυσλειτουργία διατρέχουν δυο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα, υποστηρίζουν Κινέζοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνονται και από μια άλλη ιταλική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων σε διαβητικούς με ή χωρίς στυτική δυσλειτουργία φαίνεται να έχει προστατευτική δράση για την καρδιά.Οι Κινέζοι ερευνητές επιχείρησαν να εξετάσουν το κατά πόσο η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα αξιόπιστο, ανεξάρτητο προειδοποιητικό σημάδι για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, οι άνδρες με διαβήτη τύπου 2 που έχουν σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζουν συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου κατά μέσο όρο μέσα σε τρία χρόνια.
Στην έρευνα των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ συμμετείχαν 2.306 διαβητικοί άνδρες, εκ των οποίων περισσότερο από το ένα τέταρτο είχε στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο, κανένας από τους εθελοντές δεν είχε εμφανή σημάδια καρδιαγγειακής πάθησης ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, 123 από τους συμμετέχοντες είτε έπαθαν καρδιακή προσβολή ή εμφάνισαν πόνο στο στήθος εξαιτίας απόφραξης των αρτηριών ή έκαναν επέμβαση μπαϊπάς είτε πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο.
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, οι εθελοντές που είχαν στυτική δυσλειτουργία εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που είχαν φυσιολογική σεξουαλική ζωή.

«Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι δυνατό να προκαλέσουν φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία και με τον τρόπο αυτό να προκληθεί αθηροσκλήρυνση. Τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς, η εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας θα πρέπει να αποτελεί ένα είδος συναγερμού για ενδεχόμενο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Peter Chun-Yip Tong.

Τα αποτελέσματα της κινεζικής έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στοεπιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology, επιβεβαιώνονται και από μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε τέσσερα ιατρικά κέντρα της Ιταλίας. Στη μελέτη συμμετείχαν 300 άνδρες με διαβήτη, οι οποίοι βρίσκονταν στα πρώτα στάδια καρδιακής νόσου.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, 118 από τους εθελοντές που είχαν στυτική δυσλειτουργία όταν ξεκίνησε η μελέτη, εμφάνιζαν διπλάσιο σχεδόν κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε χρονικό διάστημα τεσσάρων χρόνων. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός ήταν μειωμένος κατά ένα τρίτο για όσους ασθενείς με ή χωρίς στυτική δυσλειτουργία λάμβαναν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης. Θετική επίδραση φάνηκε να έχει και η χορήγηση του φαρμάκου Viagra στους εθελοντές με στυτική δυσλειτουργία.

Αν και τα πορίσματα της ιταλικής μελέτης είναι ενθαρρυντικά για τους διαβητικούς άνδρες, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο μικρός αριθμός των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη καθιστά αναγκαία την περαιτέρω έρευνα για τον ακριβή ρόλο των φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου