Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Βουτιές σε μία θάλασσα γεμάτη από αποτσίγαρα και πλαστικά !

Οι γόπες παραμένουν με διαφορά το νούμερο ένα σκουπίδι στις ακτές από τους Νεοέλληνες.
Ενας παραθεριστής είναι ξαπλωμένος στην ψάθα του και κάνει ασυναίσθητα μία κίνηση για να χαλαρώσει: βυθίζει τα πόδια του στην άμμο. Αμέσως όμως τινάζεται επάνω. Κι αυτό διότι τα πόδια του ακούμπησαν σε αποτσίγαρα που κάποιοι είχαν πετάξει στην ακτή. Ετσι, πήρε την ψάθα του και πήγε λίγο παραπέρα.
Αλλά κι εκεί, κοιτώντας προσεκτικά γύρω του, διαπίστωσε ότι υπήρχαν παντού πεταμένες γόπες τσιγάρων... Το περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες σε μία αμμουδερή και απομακρυσμένη παραλία, σε νησί των δυτικών Κυκλάδων. Οπως τονίζουν όμως στα «ΝΕΑ» οι ειδικοί, παρόμοιες άσχημες εμπειρίες έχουν σχεδόν όλοι οι πολίτες - έλληνες και ξένοι - που κάνουν τα μπάνια τους στις παραλίες. Οπως λένε, η κάκιστη συνήθεια μεγάλης μερίδας πολιτών να πετούν τα αποτσίγαρα στην παραλία εγκυμονεί κινδύνους για τα θαλάσσια είδη και ρυπαίνει αισθητικά το περιβάλλον.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αποτσίγαρα παραμένουν τα τελευταία χρόνια με διαφορά το νούμερο 1 απόρριμμα σε αριθμό τεμαχίων στις ελληνικές ακτές. Αυτό προκύπτει από τους καθαρισμούς που κάνουν εθελοντές υπό τον συντονισμό της HELMEPA (Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος) κάθε χρόνο. Το 2010, για παράδειγμα, συλλέχθηκαν από τις ακτές 38.182 αποτσίγαρα.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο συντονιστής επικοινωνίας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» (www.archipelago.gr) Γιάννης Κουτελίδας τόνισε πως η καθημερινή ρίψη εκατομμυρίων αποτσίγαρων αποτελεί μια συνήθεια που προκαλεί αλόγιστη ρύπανση στο περιβάλλον και πολυάριθμες καταστρεπτικές συνέπειες για τη θαλάσσια και χερσαία πανίδα. «Ιδιαίτερα τα επιβατηγά πλοία αποτελούν την περίοδο που διανύουμε σημαντική πηγή ρύπανσης των θαλασσών. Μία προσεκτική ματιά στα καταστρώματα των πλοίων αρκεί για να δει κανείς την περισσή ευκολία με την οποία ρίχνονται τα αποτσίγαρα στο πέλαγος». Προσθέτει δε ότι τα σκουπίδια που σχετίζονται με το κάπνισμα αντιστοιχούν στο 45% επί του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων την περίοδο 2002-2006 στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου