Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

6 Γενικές Διευθύνσεις στην Περιφέρεια λόγω... λιτότητας


Συνολικά έξι Γενικές Διευθύνσεις θα περιλαμβάνουν οι Οργανισμοί των Περιφερειών, οι οποίοι προωθήθηκαν ήδη στο ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.
Πρόκειται ουσιαστικά για 20 Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν τους Οργανισμούς των 13 Περιφερειών και των επτά κρατικών διοικήσεων της χώρας στο πλαίσιο της εφαρμογής του Καλλικράτη και αποτελούν την πρώτη κίνηση μετά τις εκλογές έτσι ώστε να εκδοθούν πριν την ανάληψη καθηκόντων από την πλευρά των νέων αιρετών οργάνων στις Περιφέρειες. Τα συγκεκριμένα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που περιλαμβάνουν τους Οργανισμούς των Περιφερειών αναφέρονται στη συνολική διάρθρωση των κεντρικών υπηρεσιών πέρα και έξω από Τμήματα Διεύθυνσης αλλά και άλλα στοιχεία τα οποία περιγράφονται μέσα στα κείμενα που έχουν κατατεθεί.
Σύμφωνα με τα σχέδια που κατατέθηκαν στο Ε΄ τμήμα του ΣτΕ οι Γενικές Διευθύνσεις που προβλέπονται είναι: η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας, η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Παράλληλα μέσα στους Οργανισμούς προβλέπονται υπηρεσίες υποστήριξης του αιρετού περιφερειάρχη αφού συγκροτείται γραφείο του περιφερειάρχη, όπως επίσης και των αντιπεριφερειαρχών.
Παράλληλα μέσα από τους Οργανισμούς στις κεντρικές υπηρεσίες των Περιφερειών θα λειτουργήσουν αυτοτελή τμήματα τα οποία θα έχουν επιμέρους αρμοδιότητες, όπως είναι η Νομική Υπηρεσία, το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, το Τμήμα Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών ενώ παράλληλα στην έδρα της Περιφέρειας προβλέπεται και η συγκρότηση αυτοτελούς γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους Οργανισμούς οι οποίοι θα εφαρμοστούν με την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων καθορίζονται μια σειρά από ζητήματα, ακόμη και για μετακλητούς υπαλλήλους αλλά και συμβούλους οι οποίοι προβλέπονται είτε για τον περιφερειάρχη είτε για τους αντιπεριφερειάρχες και ακολουθούν τη θητεία τους.
Ωστόσο στα ίδια τα διατάγματα καθορίζεται και ο αριθμός των θέσεων εργασίας για κάθε Περιφέρεια ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με απόφαση του κάθε περιφερειάρχη θα τοποθετηθεί το τακτικό προσωπικό της κάθε Περιφέρειας σύμφωνα με τον κλάδο ή την ειδικότητα που κατέχουν και τις ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Η συγκεκριμένη απόφαση τοποθέτησης του προσωπικού αφορά το σύνολο του τακτικού προσωπικού είτε πρόκειται για μόνιμο προσωπικό είτε πρόκειται για υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με την εφαρμογή αυτού του Οργανισμού προβλέπονται μια σειρά από ζητήματα να μπουν κάτω από νέα δεδομένα, όπως είναι η συνολική διάρθρωση των υπηρεσιών, η διάρθρωση του προσωπικού ενώ
συγχρόνως ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα προσδιορίζονται και οι οργανισμοί των επτά κρατικών διοικήσεων της χώρας. Πρόκειται για την περιφερειακή έκφραση του κράτους. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Στερεά Ελλάδα υπάγεται στην
Περιφερειακή Διοίκηση της Κεντρικής Ελλάδας που έχει έδρα τη Λάρισα απ' όπου θα διαχειρίζονται ζητήματα που έχουν σχέση με τον έλεγχο και βεβαίως προωθούνται σε εφαρμογή ζητήματα που έχουν σχέση με την αναθεώρηση της προγραμματικής
σχέσης της Περιφέρειας με την Ε.Ε.. Πρόκειται για διάλογο ο οποίος είχε αρχίσει στην Ε.Ε. και ήδη η χώρα μας έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις έτσι ώστε ο προγραμματισμός και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα να μην εφαρμόζονται σε επίπεδο υφιστάμενης Περιφέρειας, δηλαδή να μην υπάρχουν 13 περιφερειακά προγράμματα αλλά αντίθετα από την επόμενη προγραμματική περίοδο για οποιαδήποτε προγράμματα υπάρχουν τότε ο προγραμματισμός να γίνεται σε επίπεδο 7 προγραμμάτων.
Στα θρανία
Δύο περιφερειάρχες, 9 αντιπεριφερειάρχες και 50 δήμαρχοι από την Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία θα καθίσουν στα θρανία για ένα διήμερο στις 7 και 8 Δεκεμβρίου για να επιμορφωθούν και να ενημερωθούν για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με τον Καλλικράτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών το πρόγραμμα της επιμόρφωσης ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο από την Κρήτη και το τελευταίο πρόγραμμα επιμόρφωσης που οργανώνεται για 7 και 8 Δεκεμβρίου θα γίνει στη Λάρισα.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου σεμιναρίου θα αναληφθούν επιμέρους θέματα που έχουν σχέση με το θεσμικό πλαίσιο και τις βασικές του λειτουργίες.
Στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκαν χθες οι Οργανισμοί για τις Περιφέρειες
Πηγή: ΗΜΕΡΑ ΛΑΜΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου