Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

Πυρά κατά Φίλη από… παντού

foaksofΆνω κάτω έχουν γίνει οι πονιτακοί σύλλογοι της Ελλάδας και όχι μόνο. Τα social media έχουν πάρει φωτιά από τα σχόλια για το θέμα ενώ πυρά εξαπέλυσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για τις δηλώσεις του ότι με βάση επιστημονικά κριτήρια δεν έγινε γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση των Ποντίων.

Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης υπενθύμισε ότι το 1994 η Βουλή έλαβε «ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού». «Μια απόφαση που, άργησε 80 χρόνια, εκπλήρωσε όμως ένα ιστορικό χρέος και λήφθηκε μετά από πρόταση νόμου 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την σύμφωνη γνώμη του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου».

«Δεν ήταν όμως μόνο η ομόφωνη απόφαση αλλά και η απόφαση για σύνταξη της «Μαύρης Βίβλου» της Γενοκτονίας που μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες και περιλαμβάνει έγγραφα άλλων χωρών που αναγνωρίζουν την Γενοκτονία. Αυτά για όσους την αμφισβητούν. Επίσης, όποιος έχει αμφιβολίες πρέπει να διαβάσει το σχετικό ψήφισμα λογοτεχνών της εποχής μεταξύ των οποίων Γρυπάρης, Δροσίνης, Καζατζάκης, Παλαμάς κα που έστελναν μήνυμα για τις σφαγές και την Γενοκτονία στον Πόντο».
«Μίλησα με τον κ. Φίλη. Ο κ. Φίλης κάνει λάθος και σφάλει πολιτικά και επιστημονικά. Του έστειλα το πόνημα από 14 Τούρκους ιστορικούς που μιλούν για την γενοκτονία των Ποντίων και την πρόβα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ποινικά, νομικά, ιστορικά και πολιτικά στηρίζω την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την αναγνώριση της γενοκτονίας Ποντίων», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όταν αδελφός της γιαγιάς μου σκοτωνόταν στην Σμύρνη δεν το έπαθε από συνωστισμό αλλά γιατί ένα καθεστώς εγκληματούσε εις βάρος τους» υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου και συμπλήρωσε: «Έχω ποντιακή καταγωγή, οι παππούδες μου έχουν υποστεί βασανιστήρια και δεν μπορώ να δεχθώ ότι αμφισβητείται η Γενοκτονία. Είναι ένα ιστορικό γεγονός που αναγνώρισε η βουλή με ομόφωνη απόφαση. Ο κ. Φίλης έκανε δήλωση που ξεκαθάρισε την θέση του και επισήμανε ποια είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «έχουμε χρέος για την αποκατάσταση της ιστορίας. Να διδάξουμε την ιστορία με βάση τα ιστορικά γεγονότα».
«Η εξόντωση Ποντίων έγινε μέσα σε μεθοδευμένο και συντονισμένο πλαίσιο και ως εκ τούτου συνιστά γενοκτονία. Θα πρέπει όμως να μιλήσουμε και για την συστηματική εξόντωση του χριστιανικού στοιχείου στην Μικρά Ασία», τόνισε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης. «Η τοποθέτηση του Ν. Φίλη ήταν προσωπική χωρίς να αντανακλά την επίσημη θέση της κυβέρνησης», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ως προσωπική θέση χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη και η Ελένη Σταματάκη.
«Η καταστροφή του Ποντιακού ελληνισμού και των Αρμενίων είναι αναμφισβήτητη», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου σημειώνοντας ότι υπάρχουν «διαφορετικοί τρόποι για το πώς προσεγγίζει κανείς τα ιστορικά γεγονότα αλλά μια πολιτική προσέγγιση είναι δύσκολη. Πρέπει όμως να κάνουμε μια συζήτηση για τον Ποντιακό Ελληνισμό και των Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τα αίτια της καταστροφής του».

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι "δεν πρόκειται να ανεχθεί παραχάραξη της ιστορίας από κανέναν όσο ψηλά και αν βρίσκεται".
Χαρακτηρίζει "ανιστόρητες" τις απόψεις του κ. Φίλη και δηλώνει έτοιμη να ζητήσει την παραίτησή του, εφόσον δεν τις ανασκευάσει.
Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έστειλε για το θέμα η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας στην οποία τονίζεται ότι "η υποτίμηση ή η εξάλειψη ενός ιστορικού γεγονότος, αποτελεί μία ευθεία προσβολή της ιστορικής μας μνήμης αλλά και της υπόστασής μας ως κοινωνία".
«Νέο Κεμάλ Ατατούρκ» χαρακτήρισε τον κ. Φίλη η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου.
Την παραίτηση του υπουργού ζήτησε ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, επισημαίνοντας ότι "προσβάλει βάναυσα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών της Γενοκτονίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου