Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

«Ποιά είναι τα αποτελέσματα του ελέγχου πτυχίων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας;»

31262n894Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη κατέθεσε ο βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος με την οποία ζητάει να μάθει τα αποτελέσματα του ελέγχου πτυχίων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας:
Από τον Ιανουάριο 2013 έχει ξεκινήσει στα πλαίσια της εξυγίανσης του Δημόσιου τομέα επικαιροποίηση και έλεγχος των δικαιολογητικών των προσωπικών μητρώων των δημοσίων υπαλλήλων. Τις σχετικές οδηγίες έχει δώσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με διαδοχικές εγκυκλίους στις 18/01/2013, 24/05/2013, 16/12/2013 και 20/03/2014.


Σύμφωνα με τις εγκυκλίους αυτές, οι Διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού των υπηρεσιών καλούνται, με ευθύνη των αρμοδίων προϊσταμένων, να προβούν στην ενημέρωση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων τους και στην επικαιροποίηση των περιλαμβανομένων σε αυτά στοιχείων. Οι αρμόδιοι προϊστάμενοι όφειλαν εντός τριών μηνών από τις 16/12/2013 να έχουν προβεί σε έλεγχο για τη νομιμότητα πρόσληψης/μετάταξης και μετατροπής της εργασιακής σχέσης σε αορίστου χρόνου των υπαλλήλων και συγκεκριμένα όλων των πτυχίων, των πιστοποιητικών και στοιχείων που σχετίζονται με την πρόσληψη, τη μετάταξη, ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης σε αορίστου χρόνου, καθώς και του συνόλου των στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται στο προσωπικό μητρώο των υπαλλήλων (τίτλοι σπουδών - πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, πιστοποιητικά γνώσης Η/Υ, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας κ.α.), τα οποία αποδεικνύουν την κατοχή των βασικών-κύριων, πρόσθετων ή επικουρικών προσόντων- και από τα οποία τεκμηριώνεται η νομιμότητα της υπαλληλικής σχέσης και κατάστασης.

Οι έλεγχοι αυτοί είναι απαραίτητοι ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου και η έννομη τάξη στον δημόσιο τομέα, αλλά και για να πραγματοποιείται επιτυχώς και επί πραγματικών στοιχείων η αξιολόγηση υπαλλήλων και δομών του δημοσίου.

Ειδικότερα στην Εύβοια, υπήρξε η υπόθεση που έλαβε πανελλήνια δημοσιότητα, του γιατρού ο οποίος κατείχε τη θέση προϊσταμένου στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου και επί σειρά ετών ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού, ενώ είχε διοριστεί έχοντας καταθέσει πλαστό πτυχίο.

Με δεδομένο το ανωτέρω γεγονός, το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας θα έπρεπε με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία να προβεί σε έλεγχο των πτυχίων όλων των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων των δομών υγείας που εποπτεύει. Αντί αυτού, παρά το γεγονός ότι όπως έχει γίνει γνωστό, τον Ιανουάριο 2014 επισκέφτηκε το νοσοκομείο επιθεωρητής του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) για να διερευνήσει ανώνυμη καταγγελία που αφορούσε τον έλεγχο πτυχίων, οι φήμες που κυκλοφορούν μιλούν για παρακώληση της διαδικασίας ελέγχου και συγκάλυψη.

Εάν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, αποτελεί απαράδεκτο γεγονός, γιατί δημιουργεί καταρχήν αίσθημα ανασφάλειας στους ασθενείς και επίσης επιτείνει το νοσηρό κλίμα αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας το οποίο εκφέρεται από τον Διοικητή του νοσοκομείου και το είχα καταγγείλει σε πρόσφατη ερώτηση μου που είχα καταθέσει προς τον πρώην Υπουργό Υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)      Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος πτυχίων και λοιπών δικαιολογητικών των  προσωπικών μητρώων των γιατρών και εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας; Ποιά είναι τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου;

2)      Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί ο ανωτέρω έλεγχος, για πόσους εργαζόμενους εκκρεμεί η προσκόμιση δικαιολογητικών και πόσοι από αυτούς είναι γιατροί; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος αφού πλέον έχει παρέλθει η προθεσμία των τριών μηνών;

3)      Οι έχοντες εκκρεμότητες έχουν κληθεί σε ακρόαση, όπως προβλέπεται στις εγκυκλίους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου με ευθύνη του Διοικητή;

4)      Ποιό είναι το πόρισμα του ελέγχου των καταγγελιών που διενεργήθηκε από το Σ.Ε.Υ.Υ.Π.;

5)      Έχει ενημερωθεί το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο έχει οριστεί αρμόδιο για την παρακολούθηση εφαρμογής των εγκυκλίων, για τις καταγγελίες που έχουν γίνει, για τον έλεγχο που διενήργησε το Σ.Ε.Υ.Υ.Π., καθώς και για το στάδιο και τα τυχόν μεμπτά ευρήματα του ελέγχου των υπηρεσιών του νοσοκομείου;

6)      Προτίθεστε να προβείτε σε πειθαρχικές διώξεις όσων αποδειχθεί ότι παρακωλύουν ή καθυστερούν ή συγκαλύπτουν την έρευνα;

1 σχόλιο:

  1. Μπαααααααα, ελπίζουν πως θα είναι πολλοί οι ψήφοι που θα κερδίσει ο βουλευτής από την συγκάλυψη του θέματος, και κρατιέται στα αζήτητα το θέμα! Μόνο που υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο και όταν θα σκάσει το θέμα θα πέσει πολύ γέλιο! Για να ρωτάει πάντως ο Μαρκόπουλος κάτι σιγουρα ξέρει περί συγκάλυψης, γι αυτό θύμωσε. Αντε βρε, σαν πας στον πηγαιμό για ρουχαλάκια απ το εξωτερικό, φέρε μας και το κανονικό χαρτάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή