Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

O σύγχρονος μεσαίωνας

Γιάννης Ελαιοτριβάρης.
 Ένας σύγχρονος μεσαίωνας επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις με την πλήρη απασχόληση να αποτελεί μια μικρή νησίδα στον ωκεανό των ελαστικών μορφών απασχόλησης που επιλέγουν κατά το δοκούν και χωρίς κανένα φραγμό οι εργοδότες.
Όλο το δικαιϊκό σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που κατακτήθηκε και δομήθηκε σε μία διαδρομή 50 ετών, κατεδαφίστηκε εν ριπή οφθαλμού, με τις υπογραφές υπουργών που αποτέλεσαν εξέχοντα μέλη της κομματικής συνδικαλιστικής αριστοκρατίας. Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση, αποτελεί πλέον παρελθόν με τον κατώτατο μισθό να προσδιορίζεται πλέον με υπουργική απόφαση,αφού προηγούμενα μειώθηκε από τα 751 Ευρώ στα 586 Ευρώ, με προοπτική περαιτέρω μείωσής του σύμφωνα με τι μνημονιακές δεσμεύσεις. Οι κλαδικές συμβάσεις είναι ήδη μουσειακό είδος και με τη λήξη της μετενέργειας έχουν δώσει τη θέση τους στις επιχειρησιακές που στην πράξη μετατρέπονται σε ατομικές συμβάσεις με τον εργαζόμενο, κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, να παραδίδεται έρμαιο στις διαθέσεις του εργοδότη.
Με τις εξελίξεις αυτές τα συνδικάτα, που έχουν απαξιωθεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων, στην ουσία παύουν να υφίστανται ως θεσμοί συλλογικής οργάνωσης, προάσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.
Με τι συνθήκες αυτές δε μπορούμε να μιλάμε πλέον για μισθωτή εργασία στην Ελλάδα, αλλά για μισθωτή δουλεία, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και με μισθούς με τους οποίους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στοιχειώδεις και ζωτικής σημασίας ανάγκες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου