Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

«Μόνο η Αριστερά μπορεί να σώσει την Ελλάδα»

Άρθρο με τίτλο "Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα” δημοσιεύει σήμερα στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα η εφημεριδα New York Times. Το κείμενο συνυπογράφουν o Γιάννης Βαρουφάκης και ο συνάδελφος του στο Πανεπιστήμο του Τέξας, Τζέιμς Γκάλμπρειθ.

Στην αρχή του δημοσιεύματος, γίνεται λόγος για το ξαφνικό κλείσμο της ΕΡΤ, η οποία, εδώ και καιρό είχε κατηγορηθεί για διαφθορά και αναξιοκρατία και μετατρέπεται πλέον "στη φωνή της δημοκρατικής αντίστασης". Οι συντάκτες κάνουν λόγο για μία απόφαση που έχει οδηγήσει "σε πολιτικό δράμα". Οι δημοσιογράφοι αλλά και το σύνολο του προσωπικού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχουν καταλάβει τα κτίρια της ΕΡΤ και εκπέμπουν πρόγραμμα, το οποίο αναμεταδίδεται μέσω διαδικτύοιυ αφού έχει πέσει μαύρο στους πομπούς. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο πλήθος κόσμου που συγκεντρώνεται στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ για να εκφράσει την συμπαράστασή του στους εργαζομένους.
“Η κρίση θα μπορούσε να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση στην εξουσία, κάτι που δεν θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα στην περιφέρεια της Ευρώπης βαθαίνουν την κρίση, απειλώντας την ευρωπαική συνοχή και την ανάπτυξη. Μια ελληνική κυβέρνηση που απορρίπτει αυτή την αυτοκαταστροφική πολιτική περισσότερο θα βοηθήσει παρά θα κάνει κακό", επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, οι δύο συντάκτες του άρθρου μεταφέρουν την εμπειρία τους από την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Ιουνίου, μία μέρα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η συνέντευξη που είχε προγραμματιστεί στην ΕΡΤ3 δεν πραγματοποιηθηκε ποτέ. Στις εγκαταστάσεις του σταθμού, συναντήθηκαν τυχαία με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όπως επισημαίνεται "έχασε για λίγο τις εθνικές εκλογές της Ελλάδας τον προηγούμενο Ιούνιο". "Ο κ. Τσίπρας έχει ξεκινήσει καμπάνια για να αποκαταστήσει την ΕΡΤ ως ένα εν δυνάμει ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό φορέα", τονίζουν. Αφού χαιρέτησε τους διαδηλωτές, περιγράφουν οι δύο συντάκτες, ο κ. Τσίπρας τους συνόδευσε στο συνεδριακό κέντρο - πλησίον της ΕΡΤ3- , όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση οικονομικού περιεχομένου και ξαφνικά η αίθουσα γέμισε με 2.000 άτομα στο ακροατήριο.
Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρεται στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος "έκλεισε την ΕΡΤ για  να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά αιτήματα για δημόσιες περικοπές". Αν οι κυνερνητικοί του εταίροι δεν συμφωνήσουν στη "γραμμή" αυτή, θα υπάρξουν νέες εκλογές στις οποίες θα "καταστραφούν", σημειώνεται στο άρθρο. "Αλλά ο κ. Σαμαράς μπορεί να έχει αποτύχει λόγω υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων του", σχολιάζουν παρακάτω.
"Παρά τις αδυναμίες της, η ΕΡΤ είναι το μοναδικό βήμα δημόσιου λόγου που έχουν οι Έλληνες", σημειώνεται στη συνέχεια. "Το κλείσιμό της άφησε όλο τον μη εμπορικό πολιτικό λόγο και τις τοπικές ειδήσεις εκτός αέρα". "Τώρα, η κυβέρνηση έχει μετατρέψει  μια σκοτεινή συζήτηση για τη λιτότητα, την εμπιστοσύνη  και τις πιστωτικές αγορές σε έναν ανοιχτό πόλεμο ενάντι στην δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία. Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται ως η εναλλακτική λύση, και ο κ. Τσίπρας έχει τώρα την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός", προσθέτουν οι συντάκτες του άρθρου.
“Αν τα καταφέρει, δεν θα απειληθούν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή να κλείσει τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική ανάμιξη στην ελληνική δικτατορία του 1967-1974 δεν έχει ξεχαστεί. Και είναι φυσιολογικό κάθε ελληνική κυβέρνηση να διαφωνεί ως ένα βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Αλλά είναι γεγονός πως το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι με την Ευρώπη και ο κ.Τσίπρας δεν θέλει να ξεκινήσει διαμάχες με τις ΗΠΑ", σημειώνουν.
"Ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας θα έβλεπε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με τρόμο. Αλλά οι τράπεζες και τα hedge funds γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους κατέχουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το υπόλοιπο κρατούν επενδυτές γιατί γνωρίζουν ότι θα αποπληρωθεί. Οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί σε άλλες χώρες αν η αριστερά κερδίσει στην Ελλάδα. Πρόκειται για φυσιολογική αντίδραση των τραπεζιτών. Αλλά για την αμερικανική κυβέρνηση το να υιοθετήσει ανάλογη στάση θα είναι στρατηγικά κοντόφθαλμο".
Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρει: "Πράγματι, αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι καλύτερη ελπίδα της Ευρώπης. Οι Έλληνες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ ούτε να δουν την  ευρωζώνη να διαλύεται, ένα ενδεχόμενο που πιθανώς να κατέστρεφε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζουν επίσης ότι η προσέγγιση της Ευρώπης στην κρίση, με τη συμμετοχή όλο και πιο σκληρής λιτότητας και μεγαλύτερων δανείων, έχει αποτύχει παταγωδώς"
"Αν αυτές οι πολιτικές δεν αλλάξουν, η συνολική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας είναι προ των πυλών. Οι βασικές απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν εντός των υπάρχουσων ευρωπαϊκών συνθηκών. Περιλαμβάνουν την αμοιβαία εξυπηρέτηση κρατικού χρέους με την μεσολάβηση της ΕΚΤ. Αναδιάρθρωση ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM, ο οποίος θα μεταβληθεί σε ένα ευρωπαϊκό ισοδύναμο του αμερικανικού μηχανισμού TARP. Ένα επενδυτικό σχέδιο δημιουργίας θέσεων εργασίας και μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση με ενίσχυση της ασφάλισης των ανέργων, βασική σύνταξη, εξασφάλιση της εγγύησης καταθέσεων και ενίσχυση κρατικών τομέων όπως η εκπαίδευση και η υγεία", προσθέτουν.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να καταπολεμήσει τόσο την αυξανόμενη πείνα όσο και το ξενοφοβικό νεο-ναζιστικό κόμμα, την Χρυσή Αυγή, με σχολικά γεύματα και κουπόνια τροφίμων. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τη σωτηρία του ευρωπαϊκού σχεδίου. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες", τονίζεται στη συνέχεια.
"Μία απρόσμενη καμπάνια για να αλλάξουν οι ελατωμματικές πολιτικές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει στην Ελλάδα, μια μικρή, υπερήφανη χώρα που έχει δώσει, στο παρελθόν, αρκετές ιδέες στον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης μίας, της λαϊκής διακυβέρνησης, την οποία συνηθίζουμε να αποκαλούμε με την ελληνική ονομασία της", καταλήγει το άρθρο.
Διαβάστε το κείμενο στους Νew York Times  εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου