Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΚΑΒΑΛΗΣ: Πλήρης ανικανότητα διαπραγμάτευσης

Πλήρης ανικανότητα διαπραγμάτευσης ,αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά, ότι διακατέχει την τρικομματική Ελληνική Κυβέρνηση. Τρανό παράδειγμα οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για τη χρηματοδότηση της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει την αναστολή των πληρωμών, όταν η Ελλάδα, που βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί μέσα από το πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο. Πρόκειται για ένα νέο όρο ο οποίος θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα, επιβάλλοντας πρόσθετες δεσμεύσεις για την τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η χώρα μας.
. Μέχρι τώρα κινδύνευαν με διακοπή των χρηματοδοτήσεων μόνο από το Ταμείο Συνοχής. Στο εξής η διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα αφορά όλα τα διαρθρωτικά ταμεία, δηλαδή το σύνολο των χρηματοδοτήσεων. Με άλλα λόγια, η δημοσιονομική πειθαρχία- με πρόταση της Γερμανίας- θα αποτελεί προϋπόθεση και για τη χορήγηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Για τον καθορισμό του βιοτικού επιπέδου, δηλαδή του κατά κεφαλήν εισοδήματος των περιφερειών, δεν λαμβάνεται πλήρως υπόψη η μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία που συρρίκνωσε το ΑΕΠ. Η Επιτροπή λαμβάνει για τον καθορισμό του πλούτου κάθε περιφέρειας την τριετία 2008-2010 και όχι το 2011 και το 2012, που στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη υποχώρηση του ΑΕΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο λιγότερες φτωχές περιφέρειες έχει στα χαρτιά η χώρα τόσο λιγότερα χρήματα παίρνει.

Πέραν όλων αυτών, το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαχείριση των Προγραμμάτων χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης..

Δυστυχώς, η τρικομματική κυβέρνηση ,συνεχίζει σε όλα τα επίπεδα την πολιτική της υποτέλειας και την ολοκληρωτική δέσμευση της πατρίδας στη λογική των μνημονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου