Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Γ Σιαγιάννης Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ 65 ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ



Κάποιοι μας χαρακτήρισαν ίσως υπερβολικούς όταν στο πρόσφατο σχετικό παρελθόν είχαμε αποκαλέσει τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου ως τον «Δήμο απ’ ευθείας ανάθεση».
Έχοντας τεκμηριώσει πλήρως τον χαρακτηρισμό, είχαμε καταδείξει ότι ήταν ο μοναδικός Δήμος στην Εύβοια που αντί να προχωρεί σε ομαδοποίηση των έργων, των προμηθειών,
των δαπανών κατά αντικείμενο η κατά Δημοτική Ενότητα επέλεγε πάντα την πολιτικά και ηθικά αμφισβητούμενη μέθοδο της «απ’ ευθείας ανάθεσης» ως τρόπο εκτελέσεων των πάσης φύσεως συμβάσεων.

Είναι γνωστό ότι οι απ’ ευθείας αναθέσεις αποτελούν εργαλείο αντιμετώπισης διαπιστωμένων φυσικών καταστροφών και έργων που απαιτούν άμεσες  διαδικασίες αποκατάστασης και επαναφοράς.

Είναι επίσης γνωστό ότι αυτή η υιοθέτηση του κατακερματισμού των έργων και η απ’ ευθείας ανάθεσή τους δεν συμβάλει στην τεχνική και κατασκευαστική τους πληρότητα, δεν συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών, με λίγα λόγια ανατίθενται έργα χωρίς το παραμικρό ποσοστό έκπτωσης.

Η διαχείριση του Δημοσίου χρήματος δεν είναι έτσι η ενδεδειγμένα πρέπουσα και αυτό κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα.

Βέβαια, απ’την άλλη, το καθεστώς αυτό των αναθέσεων αφήνει περιθώρια πλήρους «ευελιξίας» και «πελατειακής νοοτροπίας» και αποτελεί «όπλο» στα χέρια λίγων, απέναντι στο «συμφέρον» των πολλών.

Σήμερα όμως, ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου ξεπέρασε και τον εαυτό του. 65 απ’ευθείας αναθέσεις αποφάσισε η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Όλο σχεδόν το τεχνικό πρόγραμμα με την μεγαλύτερη δυνατή προχειρότητα στη συνεδρίαση, και έλλειψη εισηγήσεων ,χωρίς να απαντά κανείς για το ακριβές ποσόν της ΣΑΤΑ που εισέρευσε στα ταμεία του Δήμου.

Και όλα αυτά, μόλις πριν δύο μέρες απ’ την έναρξη λειτουργίας του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων που η λειτουργία του για τους Ο.Τ.Α. ξεκινά την 1η Μαϊου.

Το οποίο θέτει φραγή για απ’ ευθείας αναθέσεις στην εκτέλεση έργων, την προμήθεια αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε προϋπολογισμούς των παραπάνω, ύψους ίσου ή μεγαλύτερου των χιλίων (1000) ευρώ.

Το σεμινάριο που παρακολούθησαν ο Γραμματέας και οι υπάλληλοι του Δήμου φαίνεται ότι δεν ήταν χρήσιμο για την ομαλή ένταξη του Δημου στην διαφανή και χρηστή διοίκηση του Μητρώου Συμβάσεων αλλά στην πιο ταχεία παράκαμψή του.!!!

Είναι προφανές ότι η Αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε, ούτε και μπορεί να, συμπράξει σ’αυτό το ‘κλίμα».
Έτσι καταψήφισε τον πρωτοφανή αυτό όγκο των αναθέσεων αλλά κυρίως  την νοοτροπία και την απαράδεκτη πολιτική πρακτική της Δημοτικής Αρχής.
Νοοτροπία και πολιτική πρακτική που καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου