Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Χέρι στις κυπριακές καταθέσεις από το Eurogroup

Η εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% κάτω από αυτό το όριο συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που προβλέπει η  πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, τα ξημερώματα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες.
Το ύψος του πακέτου διάσωσης θα διαμορφωθεί έως τα 10 δισ. ευρώ, και μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκαν είναι η φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων με 20-25% ενώ παράλληλα αυξάνεται η εταιρική φορολογία σε 12,5% από 10%.
Η συμφωνία έχει ως στόχο να υπάρξει διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020. Τα αναμενόμενα έσοδα από την επιβολή αυτών των τελών εκτιμώνται σε 5,8 δις. ευρώ.Διευκρινίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιεργκ 'Ασμουσεν από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική στήριξη έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας.
Ακόμα, επισημαίνεται ότι το Eurogroup προσβλέπει σε μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για «χρηματική συνεισφορά».
«Μας είχε λεχθεί ότι η έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες θα τερματιστεί και ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα έκλειναν» είπε ο υπουργός Συγκοινωνιών, Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα επιστρέψει σήμερα στην Κύπρο, θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο και θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
«Πρέπει να πούμε ότι εκ πρώτης όψεως είναι μια δύσκολη απόφαση, αν και δεν θίγει άμεσα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» συμπήρωσε ο κ. Μητσόπουλος και σημείωσε: «Aυτή η απώλεια είναι δυνατόν να αναπληρωθεί από τα υψηλά σχετικά επιτόκια που διαθέτουμε, από 3,5-5% που είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη».
«Επομένως, είναι δυνατόν να αναπληρωθεί αυτό το ποσοστό και η απώλεια που καλούμαστε να καταβάλουμε είναι το όφελος, που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια από τους τόκους» κατέληξε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου